SDÜ‘de Paşanın Kızından Karabekir

27 Mart 2017 15:49

Kurtuluş Savaşı'nın kilit isimlerinden “Kazım Karabekir”in kahraman Türk askerleri ile birlikte verdiği mücadele, Süleyman Demirel Üniversitesi Türkçe Topluluğu tarafından düzenlenen “Paşanın Kızından Karabekir” konulu konferansta anlatıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, o yıllara dair merak edilenleri paylaştı; Milli Mücadele Kahramanı ve Siyaset Adamı Kazım Karabekir Paşa’nın çocukları çok sevdiğini söyleyerek “Babamın, sadece üç kızı değil binlerce evladı var” dedi.

Kazım Karabekir Paşa’nın arşivinden derlenen fotoğrafların yer aldığı sunum eşliğinde konuşmasını sürdüren Karabekir, Kurtuluş Savaşı yıllarında birçok zorluğun yaşandığını, bu ülkenin genci, yaşlısı, çocuğu ve kadınının topyekûn destansı bir mücadele verdiğini söyledi.

Ermenilerin değil asıl Türklerin kendi öz vatanında soykırım ve esaret yaşadığını sözlerine ekleyen Karabekir, Erzurum’da ve Iğdır’da açılan toplu mezarlarda kanlı Kuran’ı Kerim parçalarının bulunduğunu dile getirerek “Daha açılmayı bekleyen yüzlerce toplu Türk mezarı var. Bunun karşılığında bizim mukaddes topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarlığına rastlanılmadı” diye konuştu.

Kazım Karabekir Paşa’nın verdiği mücadelelerde Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars ve ötesinin düşmandan kurtardığını dile getiren Timsal Karabekir, konuşmasının devamında gençlere şöyle seslendi: “Gençliğimizin idealleri, bu vatan için ben neler yapabilirim diye dertleri olmalı. Bizler bu vatana ve bu vatan için canlarını feda eden kahramanlara çok şey borçluyuz. Beşikten mezara kadar bu ülkeye hizmet etmek bizim boynumuzun borcu olmalı. Bu vatana bu bayrağa tek bilek, tek yürek olarak sahip çıkmalıyız.”

Karabekir konferansını, Kazım Karabekir tarafından yazılan ve bestelenen “Türk Yılmaz Marşı”nı katılımcılarla birlikte seslendirerek sonlandırdı.

 

Bu haber 504 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...