“Kalite, İnsanın Yüreğindedir”

29 Mart 2017 16:17

Süleyman Demirel Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından “SDÜ Kitap Günleri” kapsamında, “Tarihi Anlamak” isimli bir söyleşi düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide Ünlü Tarihçi, Siyaset Bilimi Profesörü Yazar Prof. Dr. Mim Kemal Öke, öğrencilerle bir araya geldi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Erdem, çok değerli yazarları öğrencilerle buluşturmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek bu tür sosyal ve kültürel etkinliklerin devam edeceğini vurguladı. 

Öğrencilere seslenen Prof. Dr. Mim Kemal Öke, tarihin aslında bir yolculuk olduğunun altını çizdi ve tarihi meydana getiren dört “A”nın "Allah", "Adem", "Alem" ve "Aşk" olduğunu söyledi. Öke, “Tarih sadece tarih öğrencileri için değil herkes içindir. Ben her zaman tarihçi olmak isterdim. Kolejde iken notlarım çok iyi değildi çünkü hocamın verdiği kitapları ezberlemek yerine sahaflardan aldığım kitaplardan tarihi öğrenmeyi tercih ederdim ve bana ne olacaksın diye sorduğunda da hep tarihçi olacağım derdim.” diyerek tarihe olan hayranlığını ve sevgisini dile getirdi.

Gençlerin “hangi kitapları okuyabiliriz?” yönündeki soruları ile sıkça karşılaştığını dile getiren Öke, Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun Turgut Reis’in de içinde yer aldığı Türk Korsanları, Fuat Köprülü’nün Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar ve Hz. Mevlana’nın Divan-ı Kebir isimli eserinin kendisi üzerinde çok derin izleri olduğunu ifade etti.

Öke, çok idealist, romantik, duygusal ve aşık bir adam olduğunu; bu vasıflarından faydalanarak da düşüncelerini hayata geçirmeye çalıştığını söyledi. Kendisine dair pek çok anıyı öğrencilere anlatan ve keyifli bir sohbet eşliğinde dinleyenleri kendisine hayran bırakan Öke, hayatının down sendromlu kızının doğumuyla yeniden şekillendiğini belirtti. Öke, yaşadıklarını aktarırken şu ifadeleri kullandı: "O benim hayatı anlamamda, kendimi bulmamda en büyük rolü oynadı. Kızımla birlikte ben insanlığımı buldum. Merhamet duygusunun kaybolduğu, sevginin azaldığı, kötülüklerin gittikçe arttığı bu yüzyılda kızım benim yol göstericim oldu.”

Konferansının ardından Öke, Atatürk Spor Salonu'nda sevenleri için kitaplarını imzaladı.

Kalite, aslında insanın yüreğindedir.

Engellilere olan bakış açısının bir medeniyet ölçüsü olduğunu belirten Öke, kendisi ile yaptığımız konuşmada, “Yanlış kıstaslar ve insanı ilahlaştırmak üzerine kurduğunuz hayatlar kimliğinizi deforme eder ve hep yanılırsınız. Asıl medeniyeti anlamak istiyorsanız kendi tarihinize Peygamberinize bakmalısınız. İşte o zaman kendi kimliğinizi, medeniyetinizi bulacaksınız.” mesajını verdi.

Kendisini Alâeddin Yavaşca’nın bir şarkısında belirttiği hayat yolundaki bir garip yolcuya benzeten Öke, kitapları ile ilgili olarak da “Kitaplarımı; 'öncelikle Osmanlının son dönemiyle Cumhuriyetin kuruluşunu takip eden yıllarda Türk dış politikasının sorunları', '1990’lardan itibaren yani soğuk savaşın bitimiyle küreselleşme ile başlayan uluslararası sistemi anlamaya çalışan kitaplar', 'müziğin sosyo, ekonomik, siyasal etkileri, kıyaslamalı perspektif ve global ölçekte kitaplar', 'tasavvufi ve Hz. Mevlana içerikli kitaplar' olmak üzere farklı kategoriler etrafında değerlendirmek mümkün.” dedi.

Türkiye'nin en genç profesörü olan Kemal Öke, son olarak “Tarihinizi unutmayın, kimliğinizi bilmek ve tanımak tarihi bilmekle mümkündür, değerlerinize sahip çıkın, devamlı hareket halinde olun, hayattan keyif alın, hayata katılın, aşık olun, sevmeyi bilmeden yaşamayı öğrenemezsiniz” diyerek gençlere tavsiyelerde bulundu.

 

Bu haber 508 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...