Kanser Tedavisi’nde En İleri Teknoloji

29 Mart 2017 16:21

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, ileri teknoloji ile Ağustos 2011’den bu yana Isparta, Batı Akdeniz Bölgesi ve Türkiye’ye hizmet veriyor.  Yoğunluk Ayarlı Sistem (IMRT) sayesinde normal dokular yüksek oranda korunuyor. Ana hedefe ise arzu edilen dozun verme imkânı sağlanıyor.

KANSER’DEN KORKMA

GEÇ KALMAKTAN KORK

SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkolojisi, tüm endikasyonlarda tedavi imkânına sahip ileri teknoloji donanımı ve insan kaynaklarına sahip. Ağustos 2011’den bu ayan 'Şua (Işın) Tedavisi' uygulayan SDÜ Tıp, Antalya, İstanbul, İzmir, Ankara sair dış kentlere tedavi için sevk zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı (AD) Başkanı Yrd. Doç. Dr.  Emine Elif Özkan ile kanser tedavisi sürecini konuştuk. Yrd. Doç. Dr. Özkan, Koruyucu Hekimlik felsefesi aydınlığında önemli mesajlar verdi: ''Kanserden korkmamak gerekiyor. Tedavi için geç kalmak riskli ve tehlikeli. Bu da erken tanının hayati değerini işaret ediyor. Genetik faktörler yok ise kanser türlerinden korunmanın formülü açık ve net: Sağlıklı beslenilecek. Kansere yol açtığı net olarak bilinen ürünlerden uzak kalınacak. Egzersiz yapılacak.''

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ

İLE YÜKSEK KORUMA İMKÂNI

Yrd. Doç. Dr. Emine Elif Özkan, Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) altyapısına sahip olduklarını kaydetti. Bu sistem sayesinde normal dokuların yüksek oranda korunduğunu bildiren Özkan, ana hedefe ise arzu edilen dozun verilme imkânı sağlandığını ifade etti.  ''2012 yılından bu yana Işın (Şua) Tedavisi uyguluyoruz. Tüm endikasyonlarda tedavi verme imkânına sahibiz. İleri Teknoloji altyapısı konuşlandırılmış durumda. İnsanlarımızı yan etkilerden mümkün olduğunca koruyacak ve tedaviye iyi cevap alabileceğimiz imkânlara sahibiz'' diyen Özkan, teknik donanımlarını da şöyle anlattı:

''İleri Tıp altyapısına sahibiz. Zira 2 adet Lineer Hızlandırıcı (Akseleratör- LINAC) Cihazı bulunuyor. Biri yüksek, öteki düşük enerjili. Endikasyonlara göre hangi cihazı kullanacağımız farklılaşıyor. Tedavi uygulanacak bölgeler açısından da değişiyor. Örneğin baş- boyun ve meme hastalarında düşük enerjili Lineer Hızlandırıcı Cihazı’nı kullanıyoruz. Karın ve akciğer bölgesi vakalarında yüksek enerjili LİNAC’ı değerlendiriyoruz. IMRT olarak tanımlanan “Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi” gerçekleştirme altyapısına da sahip durumdayız. Bu da bize normal dokuları yüksek oranda koruma imkânı sağlıyor. Ana hedefe istediğimiz oranda dozu da verme imkânı sağlıyor. 

Radyasyon Onkolojisi’nde Uz. Ayşen Yeşim Yalçın ile birlikte çalışıyoruz. Ayrıca donanımlı 5 Tekniker daha görev yapıyor. Burdur, Denizli, Afyonkarahisar ve Türkiye’nin farklı kentlerinden tedavi amaçlı hastalarımız geliyor. Günde 63 hasta alıyoruz. Kapasitemiz de zaten bu bantta. Bir başka söyleyişle tam kapasite çalışıyoruz.''

 AKCİĞER VE MEME

KANSERİ YOĞUNLUKTA

SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emine Elif Özkan, şu an erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri ile yoğunlukla karşılaştıklarını ifade etti. Akciğer kanserinde en büyük zanlının sigara ve alkol olduğunu ifade eden Özkan, beslenme tarzı, hava kirliliği, çevresel faktörlerin de bunda etkili olduğunu bildirdi.

Özkan, şöyle dedi:

''Kanser türleri ve sebepleri açısından Isparta’nın gerçekleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) paylaştığı veriler ile örtüşüyor. Akciğer kanseri vakaları en yüksekte duruyor. Son yıllarda kadınlarda akciğer kanseri vakaları artış gösteriyor. Bu sonuç kadınlarda sigara kullanımının artışı ile açıklanabilir. WHO raporlarına göre Dünya’da ölüm sebeplerinde ilk sırada kardiyak nedenler geliyor. İkinci sırada ise  kanser. Isparta’da da bu bilgiler ile örtüşen hikâye var

KANSER ORANI ARTIYOR

BU BİLİNÇLENMEYİ DE GÖSTERİR

Şu bir gerçek ki kanser oranı artıyor. Kansere neden olan unsurlara maruz kalma oranının arttığının bir göstergesi bu. Ancak bir bilgi daha var: İnsanlarda hassasiyet arttı. İlgiler. Dolayısıyla kanser saptama oranı da aynı şekilde artış gösterdi. Her kanserin sebebi, öyküsü farklı. Bir kere genetik faktörler var. Bunun hiçbir şekilde önüne geçemezsiniz. Aile içerisinde böyle öyküler var ise hassasiyet düzeyini artırabilirsiniz.

Kadınlarda net bildiğim bir veri var: Her 10 kadından 4’ü, meme sorunu ile karşılaşıyor hayatının bir döneminde. Bu da kadınların çok hassasiyet göstermesini zorunlu kılıyor. 30 yaşından itibaren kadınlar  meme kontrolünü sürekli yapmalıdır. Bunu kendisi de elle kontrol şeklinde gerçekleştirebilir. Eğer aile içerisinde özel bir risk faktörü; kanser öyküsü yok ise 50 yaşından itibaren artık kontrollere başlanılması şart. Bu da görüntülemeyi gerektirir. ''

KORUYUCU MADDE OLAN

YİYECEKLERİ TÜKETMEYİN

SDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Elif Özkan, Koruyucu Hekimlik aydınlığında da topluma şu mesajları veriyor:

''Kanserden korunmak için net gerçekler var: Sigaradan, alkolden uzak durulacak.

İçinde koruyucu madde bulunan yiyecek ve içecekler tüketilmeyecek. Doğal olmayan gıdalar tercih edilmeyecek.

Aslında natürel olmayan hiçbir ürünün tüketilmemesi gerekiyor. Ama bu devirde doğal olmayanı bulmak çok zor.

Sağlıklı ve dengeli şekilde beslenilecek.

Onun ötesinde mutlaka egzersiz gerekiyor. Sedanter (fiziksel aktivitenin olmadığı hayat tarzı) benimsenmeyecek. En azından herkes yürüyüş yapacak.

ERKEN TANI KANSERİN

ÖLÜMCÜL RİSKİNİ AZALTIR

Kanser ile mücadelede en önemli unsurlardan biri de erken teşhistir. Bu kanserin ölümcül riskini azaltır. 

SDÜ olarak insanımız için değerler üretmeye devam ediyoruz. Son teknolojik uygulamalara elverişli 2 adet Lineer Hızlandırıcı Akseleratör (LİNAC) Sistemi var.

1 adet BT- Simülatör

1 adet Tedavi Planlama Sistemi konuşlandırılmış durumda.

Sistem, ''3 Boyutlu Konformal Radyoterapi ve Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) imkânına sahip. 3 Boyutlu Konformal Radyoterapi ile normal dokularda oluşabilecek hasar en aza indirgeniyor. Tömörlü dokularda ise daha yüksek dozlarda tedavi imkânı sağlanıyor.

Diğer donanımlarımızı da şöyle paylaşabiliriz:

Varian Clinac DHX (6-18 MV)

Varian Clinac DBX (6 MV)

BT-Simülatör (GE Brightspeed)

Portal Dozimetri

Eclips Tedavi Planlama''

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı (AD) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emine Elif Özkan, tedavi türlerini de şöyle sıraladı:

RADYOTERAPİ UYGULAMALARI:

» Cilt

» Beyin

» Baş- Boyun

» Lenfoma

» Meme

» Gastrointestinal Sistem

» Genitoüriner Sistem Tümörleri

 

 

 

Bu haber 520 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...