SDÜ’de Hafta’da iki gün perde açılacak

1 Nisan 2017 16:34

Süleyman Demirel Üniversitesi Nisan boyunca her hafta Salı ve Perşembe Cevat Fehmi Başkut’un ölümsüz eseri “Makine” ile dünya klasikleri içerisinde yer alan Anton Çehov’un “Vanya Dayı” adlı oyununu sahneleyecek. Sanat Festivali havasında bir ay sürecek etkinlikler halka ücretsiz olacak.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Nisan 2017’de haftanın 2 günü halka özel tiyatro sahneleyecek. Sahne Sanatları Anabilim Dalı (AD) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, Yrd. Doç. Dr. Müşerref Öztürk Çetindoğan, Öğretim Görevlisi A. Bülent Özbirgül ve Yönetmen Sertel Uğur ile ˈSanat Festivaliˈ havasında geçecek etkinlikleri konuştuk.

YRD. DOÇ. DR. AYCIL: ˈˈISPARTA TİYATRO SEVİYORˈˈ

SDÜ- GSF Sahne Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, Isparta’nın tiyatroya karşı yoğun ilgi gösterdiği için sosyal dokusu ve mesajları yüksek böyle bir program düzenlediklerini söyledi. Nisan 2017’de her Salı ve Perşembe 2 Klasik Eser sahneleyeceklerini anlatan Aycıl, ˈˈNisan’da ˈSanat Güneşi SDÜˈde doğacak. Tüm gösterimler ücretsiz. Halkımıza da açık olacak. Halkımızı ˈSanat Festivaliˈ şeklinde geçecek etkinliklerde aramızda görmekten çok mutlu olacağızˈˈ dedi.

Nisan’da her Salı saat 19: 00’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde  Cevat Fehmi Başkut’un eseri ˈMakineˈ adlı oyunun sahneleneceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, sözlerine şöyle devam etti:

"Anton Çehov’un Dünya Klasikleri arasında yer alan ˈVanya Dayıˈ eseri ise Nisan’da her Perşembe saat 19: 00’da Muhsin And Sahnesi’nde canlandırılacak. ˈSanat Güneşiˈ Nisan’da Meslek Yüksekokullarına (MYO) yönelik de doğacak. MYO öğrencileri için de 4 gün özel gösterim yapacağız. 17 ve 20 Nisan’da; saat 14: 00’te ˈMakineˈ sahnelenecek. 18 ve 19 Nisan’da saat 14: 00’te ise ˈVanya Dayıˈ oynanacak."

2018’DE ÇOCUK OYUNU İLE SAHNELERDE OLACAĞIZ

Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, 2017- 2018 Akademik Yıl’da ise bir Çocuk Oyunu sunacaklarını söyledi. Oyunu şehir merkezinde de sahnelemeyi planladıklarını açıklayan Aycıl, yeni kuşaklara sanat sevgisini aşılamayı ana gaye edindiklerini söyledi.

YRD. DOÇ. DR. ÇETİNDOĞAN: ˈˈTOPLUM İÇİN FAYDAˈˈ

Sahne Sanatları Anabilim Dalı (AD) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müşerref Öztürk Çetindoğan ise her iki oyunun da toplum için faydalı mesajlar içerdiğini söyledi. Sahne Sanatları 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin oyunu sahneleyeceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Çetindoğan, sözlerine şöyle devam etti:

ˈˈBizim öncelik olarak ele aldığımız uygulamalı eğitim. Öğrencilerimiz her yıl sahneye çıkıyorlar. Deneyimlemedikleri türde oyunların sahnelenmesine odaklanıyoruz. Çok uzun zamandır bir Türk Yazar’ın oyununu sahnelemiyorduk. Bu nedenle de Türk Tiyatrosu’na iz bırakmış, farklı alanlarda çok büyük yapıtlar kaleme almış Cevat Fehmi Başkut’un ˈMakineˈ adlı eserini sahnelemeye karar verdik. Cevat Fehmi Başkut, Türk Tiyatrosu için ˈklasiklerdenˈ biridir. Bir çok sanatçı, tiyatro oyunu yazmayı Ondan öğrenmiştir. Batılı anlamda tiyatronun her şeklini denemiş bir oyun yazarıdır. Makine 1948 yapıtı ama hâlâ günümüz için söz söyleyen bir yapısı var. Emekli olan memurun ikramiyesi ile hiç gerçekleştiremediği hayallerinin peşinde koşan bir mücadeleden izler taşıyor. Hayallerini gerçekleştirmek uğruna yaptığı kurnazlıkları anlatan komik bir oyun. Toplum açısından da faydalı mesajların verildiği bir eser. Üzerinde 6 ay çalıştık. Dekor- Tasarım SDÜ’ye ait. Ortaya keyifli bir çalışma çıktığını düşünüyoruz. Her 2 oyunun toplamında 3 ve 4’üncü sınıftan 30 öğrenci sahne alıyor. 1 ve 2’nci sınıf öğrencileri ise her türlü desteği veriyor. Totalde 50 öğrencimiz bu proje için çalışıyor.ˈˈ

YÖNETMEN UĞUR: ˈˈBİLGİ HAZİNESİˈˈ

Vanya Dayı’nın Yönetmeni ve aynı zamanda Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) Sanatçısı Sertel Uğur her 2 oyunun da derin bilgiler içerdiğini söyledi. Okul arkadaşlarının SDÜ’de yollarının bir kez daha kesişmesinden mutluluk duyduğunu anlatan Sanatçı Uğur, izleyenlerin mutlu ve kaliteli zaman geçireceklerini aynı zamanda önemli mesajlar alacaklarını bildirdi. Etkinliğin sanat öğrencileri açısından da hayati değer taşıdığını ifade eden Uğur, şöyle dedi: "Nisan’da Türk ve Rus klasik eseri sanatseverle buluşacak. Öğrenciler de gerçekten bilgi ve deneyim hazinelerini genişletme imkânına erişecekler. Zira eserler farklı üsluplar sunuyor. Bunu uygulamaları ve hocaları ile birlikte sunmaları öğrencileri geliştirecektir."

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ÖZBİRGÜL: ˈˈÇOK EMEK VERDİKˈˈ

Sahne Sanatları Anabilim Dalı (AD) Öğretim Görevlisi A. Bülent Özbirgül ise Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en seçkin türü Ortaoyunu’ndan sonra yeni bir sosyal kampanya hazırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Bu yıl Türk Tiyatrosu’nun başyapıtlarından biri olan ˈMakineˈyi seçtiklerini kaydeden Öğretim Görevlisi Özbirgül, ˈˈöğrenciler açısından gerçekten çok zor bir oyun. Zira 20 bandındaki gençlerin 60- 65 yaşındaki bir karakteri canlandırması muazzam bilgi ve deneyim gerektirir. Öğrencinin ileri yaştaki kişiyi rol alması, karakteri yapılandırması çok zorladı bizi. Öğrencinin o kostüme girmesi, ses tonunu ayarlaması, hareketleri yapılandırması gerçekten zorlu bir süreçtir. Ama rol hakkıyla verildi. Çok çalıştık. Sonuçta çok güzel bir çalışma çıktı ortaya. Eserlerin beğeni toplayacağını umut ediyoruzˈˈ dedi.

 

 

Bu haber 632 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...