Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO önemli bir Çalıştaya ev sahipliği yapıyor

9 Nisan 2017 16:55

Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun öncülüğünde geliştirilen “Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programları Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) ve Güncel Konular Çalıştayı” Eğirdir’de gerçekleştiriliyor.

10 üniversiteden akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programlarının sorunları Eğirdir’de tartışılacak.

Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun öncülüğünde geliştirilen “Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programları Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) ve Güncel Konular isimli Çalıştayı”nın açılışı dün saat 10.00’da Eğirdir SHMYO konferans salonunda gerçekleştirildi. 2 gün boyunca Eğirdir’de yapılacak olan çalıştay, Türkiye’nin bütün illerinde bulunan Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programlarına ışık tutacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan program, İlham Veren Üniversite SDÜ’nün tanıtım filminin izlenilmesiyle devam etti.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eğirdir SHMYO Öğretim Görevlisi ve Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Muammer Salim şunları ifade etti:

“Ülkemizde sosyal hizmet eğitiminin başlamasının üzerinden yaklaşık 60 yıllık bir süre geçti. 2000’li yılların başına değin lisans ve lisans üstü düzeyde tek bir üniversitemizde verilen sosyal hizmet eğitimi 2000 yılı sonrası dönemde ön lisans düzeyini de kapsayarak bugün onlarca üniversitemizde sunulmaktadır.

Bu durumun sosyal hizmet sunumunda en etkin güç kaynaklarından birisi olan personel ihtiyacının karşılanması açısından olumlu bir gelişme olduğu söylenmelidir. Ancak ortaya çıkan bu niceliksel artışın başka sorunları doğurduğu da bir gerçektir.

Bugün ülkemizde sosyal hizmet ve danışmanlık bölümleri bulunan üniversitelerimizin sayısı 30 civarındadır. Lisans bölümlerinin bulunduğu üniversite sayısı ise bundan daha fazladır. Bu durum ülkemizde sosyal hizmet eğitimi almış gençlerimizin yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya kalabilme olasılığını arttırmakta, sunulan sosyal hizmetlerin niteliğinin tartışılmalı hale gelmesine sebebiyet vermektedir.

Sosyal hizmet ve danışmanlık bölümlerimizin, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın ciddi problemleri bulunmaktadır. Bu çalıştay, mevcut sorunların çözümüne bir adım atmak amacıyla tertip edilmiştir. Buradan ve daha sonraki akademik etkinliklerden elde edeceğimiz çıktılarla Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümlerinin sorunlarının üstesinden gelme amacında olduğumuzu belirtmek isterim.

Bu bağlamda çalıştay kapsamında öncelikli olarak bölümümüzün sorunlarını tartışmayı daha sonra ise eğitim-öğretim içeriğimizi tartışmayı, çözüm önerileri geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Çalıştayımızın bölümümüz, öğrencilerimiz ve mezunlarımızın geleceğine ışık tutmasını temenni ederim” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Okul Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur ise; “Meslek Yüksek Okulumuz insani hizmetler alanında eğitim veren Engelli Bakım, Yaşlı Bakım, Acil ve İlk Yardım ve Sosyal Hizmetler Programları aracılığıyla memleketimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elaman teminine çaba sarf etmektedir.

Meslek Yüksek Okulumuz Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü, 2013 yılından bu yana eğitim-öğretim hizmetlerine devam etmekte olup, Türkiye’de örgün ön lisans sosyal hizmet eğitimini veren ilk birkaç bölümden birisidir.

Psiko-sosyal açıdan dezavantajlı konumda bulunan bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması gayesine sahip olan sosyal hizmet bilim ve mesleğinin ön lisans, lisans ve lisansüstü alanda ülkemizde gösterdiği gelişmeler mutluluk vericidir. Ancak yapısal açıdan eksik ve yetersiz şartların bölüm öğrencilerimiz ve mezunlarımız için kaygı verici bir projeksiyon çizdiği de belirtilmelidir.

Düzenlenen bu çalıştay aracılığıyla bölümümüzün mevcut sorunlarına kalıcı çözümler getirilmesi planlanmaktadır. Bu doğrultuda çalıştayımızın başta ülkemizin sosyal hizmet sunumuna, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın mevcut sorunlarının çözümüne bir umut olmasını diliyorum” diye konuştu.

Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun öncülüğünde geliştirilen “Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programları Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) ve Güncel Konular isimli Çalıştay’da son olarak Sosyal Hizmetler Uzmanı Prof. Dr. İlhan Tomanbay yaptı.

Prof. Dr. Tomanbay, öğrencilere odaklı olarak yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: “…Ön lisans mezunları toplumun aydınlık yüzüdür ve temelidir. Ön lisans meslekleri olmadan, lisans meslekleri hiçbir şekilde başarılı olamazlar. Çünkü onlar temeldir. Sağlık alanında hastaya ilk eli atan onlardır. Hastanın en temel gereksinimlerini giderenler onlardır. Turizmde, turisti ilk karşılayanlar onlardır. Türkiye’nin güzel yüzünü gösterenler ön lisans meslekleridir. Bir toplumdaki üretim el birliğiyle, güç birliğiyle ve farklı disiplinlerin ve farklı iş güçlerinin katkılarıyla olur. Herkes gereği gibi mesleğini severek yerine getirirse inanın hem siz mutlu olursunuz, hem toplum daha verimli olur hem de daha kolay kalkınır. Üniversiteler tartışma yerleridir. Ben bunu neden yapıyorum, ya da ne yapmam lazım. Bunu tartışmalısınız. Üniversitede liseden gelme alışkanlığınızla ezber yoluyla dersleri öğrenip sınavda 80’ni alıp, diplomayı ele alıp ben mezun oldum diyorsunuz. Oysa geri dönüp baktığınızda ezberlediğiniz bilgilerin hemen hemen tamamı unutulmuş oluyor. Unutulan bilgi, ezberlenen bilgi hiçbir şekilde yaşama aktarılamaz, uygulayamazsınız. Çünkü ezberlediğiniz bilgiyi unutursunuz. Sizlerden ricam ezber yapmak yerine lütfen algılayarak, anlayarak, öğrenerek kavramaya çalışın.”

Prof. Dr. İlhan Tomanbay, “Eğirdir’e ilk defa geliyorum. Davet için çok çok teşekkür ederim. Sizlere elimden geldiği kadar bütün katkıyı vermeye çalışacağım. Çok güzel gençlerle, arkadaşlarla tanıştım. Türkiye’de sosyal hizmet bölümlerinin durumları hiç iyi değil. Bunların düzeltilmesi gerekir. Hocalarımız bizleri bunlar için davet etti. Tartışacağız, görüşeceğiz. Türkiye’de Sosyal Hizmetleri çok daha iyi noktaya getireceğiz.  Bundan sizler de mutluluk duyacaksınız. Ama bunlara sizler de katkı verin. Hepinize derslerinizde başarılar diliyorum. Anlayarak, algılayarak, sorgulayarak öğreneceğiniz ve diplomalarınızı alacağınız bir başarı temenni ediyorum” diyerek konuşmalarını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın sunumları için Eğirdir Mavigöl Otel’e geçildi.

 

 

Bu haber 637 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...