Eldiven Kullanımı Ciddi Yaralanmaları Önlüyor

10 Nisan 2017 18:07

Piyasada ‘Spiral’ veya ‘Canavar’ olarak ta adlandırılan taşlama makinası, emniyet düzeneği (spiral muhafazası) çıkarılarak ve koruyucu eldiven takmadan kullanıldığında, ciddi yaralanmalara sebebiyet verebiliyor. Bu tür bir yaralanma sonrasında el işlevlerinde ağır kayıplar yaşanırken, hastalar bazen eski işlerine hiç dönemiyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Savaş, taşlama makinası (spiral) kullanan halkı, çalışırken makinanın emniyet düzeneğini kesinlikle çıkarmama, koruyucu eldiven ve yüz koruyucu kullanma ve makinanın kullanım klavuzuna uyma konusunda uyardı.

Prof. Dr. Savaş, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalları olarak işbirliği çerçevesinde bugüne kadar bini aşkın el yaralanmalı hastaya hizmet verdiklerini dile getirdi. Savaş, buna bağlı olarak, hastaların yaralanma nedenlerine baktıklarında, iş kazalarının, özellikle de taşlama makinası yaralanmalarının çok fazla sayıda olduğunu gözlemlediklerini dile getirerek halkımızı uyarma ihtiyacı duyduklarını ifade etti ve şu bilgileri aktardı;

SPİRAL VEYA CANAVAR OLARAK TA ADLANDIRILIYOR

El yaralanmalı hastalarımızın yaralanma nedenlerine baktığımızda, iş kazalarının, özellikle de taşlama makinası yaralanmalarının çok fazla sayıda olduğunu gözlemledik. Taşlama makinaları piyasada Spiral veya Canavar olarak ta adlandırılmaktadır. Bu makinalar taş, metal ve granit gibi en sert malzemeleri kesebilen, çok yüksek devirlerde çalışan makinalardır. Taşlama makinası ile yaralanan hastalarda el parmaklarında tamamen kopmalar, el tendonlarında ve sinirlerinde ağır kesikler görmekteyiz. Hastalar bu tip bir yaralanmadan sonra ağır ameliyatlar ve uzun bir rehabilitasyon süreci ile karşı karşıya kalmaktadırlar. El işlevlerinde ağır kayıplar olabilmekte, bazen eski işlerine hiç dönememektedirler.

İŞ KAZALARI EMNİYET KURALLARINA UYULDUĞUNDA BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNLENEBİLEN KAZALARDIR

Hastalarımızın yaralanma biçimini sorguladığımızda çalışırken kolaylık açısından makinanın emniyet düzeneğini (spiral muhafazası) çıkardıklarını ve koruyucu eldiven takmadıklarını farkettik. Bu makinaların koruyucu düzeneği çıkarıldığında makinanın ucunda yer alan ve çok yüksek hızla dönen disk yerinden fırlamakta ve değdiği yerlerde büyük kesiklere neden olmaktadır.

İş kazaları gerekli emniyet kurallarına uyulduğu takdirde büyük ölçüde önlenebilen kazalardır. Bu nedenle halkımızı taşlama makinası (spiral) ile çalışırken makinanın emniyet düzeneğini kesinlikle çıkarmamaları, koruyucu eldiven ve yüz koruyucusu kullanmaları ve makinanın kullanım klavuzuna uymaları konusunda uyarıyoruz.

 

 

Bu haber 559 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...