Isparta gülü desteklenecek

11 Nisan 2017 18:50

Ak Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, gül üreticisinin doğrudan desteklenmesi, gül ürünlerinin üretim standardının belirlenmesi ve gül suyunun reçete kapsamına alınması için çalışma başlatılacağını açıkladı.

Ak Parti Milletvekili Sait Yüce, Gülbirlik Genel Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Milletvekili Yüce, Genel Müdür Hasan Çelik ile birlikte 'Rosense' markalı kozmetik ürünlerinin Ar-Ge laboratuvarı ile üretim tesisini gezdi, işçilerle sohbet etti.                               

Gül üreticilerinin doğrudan desteklenmesi gerektiğini belirten Yüce, gül ürünlerinin de reçete kapsamına alınması için çalıştıklarını anlattı. Yüce, "Gül denince Isparta, Isparta denince gül akla geliyor. Dünyanın yüzde 70 üretiminin yapıldığı Isparta'mızda gülle alakalı sorunları yerinde dinledik. Tabi sadece Isparta'da Gülbirlik yok. Gülbirlik'le birlikte yerel ürünler üreten şirketlerimiz var. Bütün gül üreticilerimizle birlikte bu işin sanayisini yapan firmalarımızı desteklemek gerekiyor" dedi.

Gülde geçen yıl dekar başına 116 TL destekleme yapıldığını aktaran Yüce, "Bu yeterli değil. Doğrudan gül üreticisine destek vermek lazım. Müstahsil makbuzu getiren herkese dekar başına destek verilmesi için Tarım bakanımızla görüştüm. Ayrıca İlaç Kurumu başkanımızla birkaç kez görüştük. İnsan sağlığı açısından gülden edilen her türlü ürünün belirli standartta üretilmesi ve o standart çerçevesinde insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, üreticinin hakkını koruyacak şekilde fiyat belirlemek konusunda bir hassasiyet gerektiriyor. Bu denetimler artarak devam ediyor. Ama bu ürünün hem Isparta'da hem Türkiye'de hem dünyada önemli bir marka olarak gelişmesini, buranın ekonomisine ve istihdamına ciddi katkılar sağlaması için bütün gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

Merdiven altı üretimin insan sağlığına zararlı olduğunu ve bunların belirli standart çerçevesinde denetlenmesinin devamı için gerekli görüşmeleri yaptıklarını anlatan Yüce, şöyle dedi:

"İlaç Kurumu başkanlığı önümüzdeki haftalarda Isparta'ya bir ekip gönderecek. Bu konuda neler yapılabilir bizzat yerinde inceleyecekler. Üreticilerden, firmalardan bilgiler alacaklar. Gül ve gülden elde edilen bütün ürünler Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'nca dikkatle ele alınmasını sağlayacak çalışmalar başlıyor. Bütün dünyada ve Türkiye'de Isparta'mız için bir algı var. Isparta'dan her gelene 'bize gül fidanı getir' diyorlar. Sanayi gülü başka bir gül ancak bu algıyı iyi bir şeye dönüştürebiliriz. Burada gül fidanı üretebiliriz. Nasıl Hollanda'da çiçek fideleri ihraç ediliyorsa Isparta'da da bir takım çalışmalar yapılabilir. Bahçe bitkisi anlamında da gül bitkisi yetiştirmek ve her yere ihraç etmek için bir çalışma başlatacağız."

 

 

Bu haber 500 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...