SDÜ’ de ‘BALIK ŞENLİĞİ’ BUGÜN

19 Nisan 2017 16:36

Su Ürünleri Fakültesi’nden ‘Sağlıklı Beslenme’ Kültürü İçin ‘Sosyal Sorumluluk Kampanyası’ Hareketi: Vitamin, mineral, esansiyel aminoasitler ve omega- 3 açısından çok zengin olan su ürünlerinin tüketiminin artırılması için halka açık alanlarda “Balık Şenliği” düzenlenecek. İlk etkinlik 19 Nisan Çarşamba günü Doğu Kampusu Açık Hava Tiyatrosu’nda. Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Savaş: “- 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen Türkiye’de beslenme kültüründe balık tüketimi (kıyı şeritleri hariç) çok sınırlı düzeyde kalıyor: Yıllık kişi başına sadece 6- 8 kg... Oysa su ürünleri tüketimi Japonya’da 80- 90, Avrupa’da 25, Dünya’da ise 19- 20 kg. Türkiye’nin de bu seviyeye erişmesi için bir eğitim ve farkındalık hareketi başlatıyoruz.”

35’İNCİ YIL KUTLAMALARI KAPSAMINDA SOSYAL KAMPANYA

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi (ESÜF) kuruluşunun 35’inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında çok önemli bir sosyal sorumluluk kampanyası hareketi başlatıyor: “Su Ürünlerinin Sağlık Üzerindeki Etkileri Eğitimi.” Bu bağlamda halka açık noktalarda ‘Balık Şenliği’ düzenlenecek. İlk etkinlik 19 Nisan 2017 Çarşamba günü 12. 00- 14. 00 arasında SDÜ Doğu Kampusu Açık Hava Tiyatrosu 19 Mayıs Öğrenci Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

DENGELİ BESLENME, SAĞLIKLI HAYAT İÇİN SU ÜRÜNLERİ

SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Savaş, Göller Bölgesi (Isparta, Antalya, Burdur, Afyon, Denizli) ağırlıklı olmak üzere Türkiye çapında ve global ölçekte vizyon ve misyonları gereği bilimsel çalışmalar ve projeler ürettiklerini söyledi. Sulak alanların, türlerin, habitatların korunması, eko- sistemin sağlıklı bir şekilde işletilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Sevgi Savaş, ilk, orta ve lise seviyesindeki yeni kuşaklara; gelecekte Türkiye’yi her alanda inşa edecek; yönetecek şu anki üniversite öğrencilerine sağlıklı beslenme kültürünü de öğretmek istediklerini söyledi. Bu doğrultuda su ürünlerinin tüketiminin değerini anlatacaklarını ifade eden Prof. Dr. Savaş, “bunu da mutlu, neşeli bir an ile yapmak istedik. ‘Balık Şenliği’ düzenliyoruz.  Şahlanlar Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Ş. ve Isparta İç Su Ürünleri Üreticileri Birliği’nin destekleri ile üniversite öğrencilerimize alabalık ikram edeceğiz” dedi.

3 TARAFI DENİZLERLE KAPLI TÜRKİYE’DE SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNİN DÜŞÜKLÜĞÜ TRAJEDİDİR

Türkiye’de beslenme kültürünün değiştirilmesinin şart olduğunu söyleyen Dekan Prof. Dr. Sevgi Savaş, “Bunun için de eğitim ve farkındalık etkinlikleri gerekiyor. Biz de halka açık alanlarda Balık Şenliği düzenleyeceğiz. Türkiye’de kişi başına balık tüketimi yıllık ortalama 6- 8 kg. Japonya’da bu oran 80- 90 kg. Avrupa Birliği’nde (AB) 25 kg. Dünya ortalaması ise 19- 20 kg. Görüldüğü üzere Türkiye bu ortalamanın çok altında. Bunun yükseltilmesi için bir sosyal sorumluluk hareketi başlatıyoruz. 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de su ürünleri tüketiminin bu denli düşük olması gerçekten bir trajedidir.”

SOFRALARDA HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK TÜKETİLMELİDİR

Su ürünlerinin yüksek protein içeriğinin yanı sıra esansiyel aminoasitler, omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineral maddeleri içeren sağlıklı bir besin kaynağı olduğuna atıf yapan Prof. Dr. Sevgi Savaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Dengeli beslenme kültürü ve sağlıklı hayat için su ürünleri tüketimi özendirilmelidir. Özellikle çocuklar ve ileri yaş kişiler haftada en az 2 kez su ürünleri tüketmelidir. Su ürünleri sektörü Türkiye’de son zamanlarda çok hızlı bir şekilde ilerledi. Kültür balıkçılığı çok gelişmiş durumda. Avrupa’ya ihraç ediliyor.”

ISPARTA, TÜRKİYE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI’NIN YÜZDE 11’İNİ KARŞILIYOR

“Isparta’da özellikle Kültür Balıkçığı çok yaygın. Türkiye’de üretiminin yüzde 11’lik dilimini tek başına Isparta karşılıyor. Bu çok önemli bir oran. Dünya’nın çok farklı ülkelerine işlenmiş ürün olarak da ihraç ediliyor. Doğal ve kültür balıklarının protein kaynağı olarak sağlıklı ve dengeli beslenmedeki önemini ortaya koymak da gerekiyor. Biz de SDÜ olarak balık tüketen sağlıklı bir toplum idealine bir tuğla ekliyoruz.”

1413 MÜHENDİS YETİŞTİRDİ, 15 TÜR KEŞFETTİ, HABİTAT İÇİN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYOR

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin 20 Temmuz 1982’de kurulduğuna atıf yapan Prof. Dr. Sevgi Savaş, 1 lisans ve 3 mastır ve doktora programı ile bilim dünyasına artı değerler ürettiklerini söyledi. Şu ana değin 1413 mezun verdiklerini ifade eden Dekan Prof. Dr. Sevgi Savaş sözlerini şöyle tamamladı:

“Ben de 1988- 1989 Akademik Yıl Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi mezunuyum. Mezun olduğum fakültede şu an Dekan olarak görev yapıyorum. Göller Bölgesi ağırlıklı olmak üzere Türkiye çapında ve global ölçekte sayısız projeler hayata geçirdik. Fayda ve artı değerler ürettik. Sadece Göller Bölgesi’nde 15 balık türü keşfi yaptık. Ve uluslararası literatüre eklemeyi başardık. Şu an 10 Prof, 9 Doç, 1 Yrd Doç, 8 Araştırma Görevlisi, 4 Uzman ve 1 Okutman ile bilim dünyasında değer üretmeye devam ediyoruz.”

 

Bu haber 509 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...