“Sonucu ters düz edebilecek oy söz konusu”

19 Nisan 2017 16:56

CHP İl Başkanı Ersoy; Referandum günü 5 sandıkta itirazlarını yaptıklarını belirterek, “3 gün hakkımız var. Başka sandıklara da itiraz ediyoruz. Binlerce oy, sonucu ters düz edebilecek oy söz konusu. İptal olursa hayırı da öne geçirebilir”. 

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Eyüp Ersoy, pazar günü gerçekleştirilen 18 maddelik anayasa değişikliği referandum sonucunu değerlendirerek hayırlı olması temennisinde bulundu

 Ersoy, “Referandumda ciddi olayların çıkmaması en sevindirici olaydır. Türkiye çapındaki oylara bakıldığında AK Parti’nin güç kaybettiğini, büyük büyükşehirleri kaybettiğini görmekteyiz. 2 yıl sonraki seçimlerde de Tayyip Erdoğan’ın başkanlığının riske girdiği açıkça görülmektedir. Hayır kampanyasını sürdüren bileşenler ciddi ve halkın benimseyeceği bir adayla çıktığında seçimlerde etkili olacakları görülmektedir. Zaten programımız ve çalışmalarımızı o yönde geliştireceğiz. Yüzde 51 oy nasıl çıkmıştır? Bütün devlet olanaklarının, bakanlıkların, muhtarlıkların, belediyelerin tek taraflı bir kampanyası sonucu çıkmıştır. Donkişot gibi yel değirmenlerine karşı savaştık. Ama netice olarak aldığımız sonuç bize göre fena değil. Yaptığımız sonuç meyvesini vermiştir ama gönül isterdi ki biz hayır alalım. Önümüzdeki süreç için umutluyuz” dedi.

Isparta’da hayır etrafında bileşenlerin ilk kez yüzde 44 gibi ciddi bir oya ulaştığını dile getiren Ersoy:  “Çalışmanın ana motoru CHP’dir, diğer bileşenlerimize de teşekkür ediyoruz. Herkes gücü oranında çalışmalara katıldı. Yüzde 44’den de daha fazla oyumuz vardı ama gerek milletvekillerinin gerekse devlet yetkililerinin muhtarlara yaptığı baskıların dokümanları bize geldi. Buna rağmen yüzde 44 bizim için başarılı sonuç. Referandum gecesi AK Partililer taşkınlık yaptılar. Parti binamızı zorladılar. Bunları şiddetle kınıyoruz. Tedbir almayan yetkilileri uyarıyoruz. Meşalelerle geldiler. Meşale atsalar, yangın çıksa 2. bir Madımak yaşanabilirdi. Yetkililerle temasa geçtik ve ondan sonra polis sevkiyatı yapıldı. Ben idarecilere soruyorum. 2911 diyorlar, gece eylem yasağı var diyorlar ama bir tek bize mi var bu eylem yasakları? Bu vatandaşlar ne yaparlarsa yapsınlar yasak olmuyor. Bu çifte standartlar bu tutumlar kayıtlarımıza girmiştir. Gün gelir devran döner, elbette bunların hesabı taraflı olanlardan sorulacaktır.

Referandum günü 5 sandıkta itirazımızı yaptık. 3 gün hakkımız var. Başka sandıklara da itiraz ediyoruz. Binlerce oy, sonucu ters düz edebilecek oy söz konusu. İptal olursa hayırı da öne geçirebilir. Sandık kurulu başkanları o kadar taraflı ki, açıkça beyaza basılan oy kahverengiye taşarsa iptal olur hükmü var. Ancak 2 santim geçen oyları oylama yaptırıp kabul eden sandık başkanları var. Gece müdahaleyle 1-2 oyu böyle iptal ettirdik. Bence bu şartlarda bu sonuçlar çok güzel. 5 itirazımız YSK’nın açıklamaları doğrultusunda reddedildi.  YSK mühürsüz oyları kabul etmeseydi hayırlar önde bitirmişti. Yarım saat kala müdahale ettiler. YSK’da hükümetin talebini geri çeviremedi. Bunun da halk tarafından iyi bilinmesi gerekir.

Büyükşehirlerde propaganda ve ulaşım aracımızın daha başarılı olduğunu görüyorum. Ama hayat koşullarının büyükşehirlerde daha zorlaştığı ve halkın AK Parti’den hızla kopuş sürecinde olduğu görülüyor. Bursa bunların kalesidir ama orada yüzde 47 hayır çıktı.  İlk seçimde orası da tersine dönecektir. Gelen raporlara göre İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu’da açık baskıyla evet aldılar. Diyarbakır’da bir partilimiz öldürüldü. Kırsal alanda bir kısmını açık baskıyla evet çıkardılar. Ama bu onları kurtaramayacak. Yarın cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50’nin altına ineceği aşikar.

Bu sonuç halkımızın iktidara sarı kartıdır. İlk genel seçimde AK Parti kırmızı kartı yiyecektir. MHP ile AK Parti’nin oylarının toplamı 63 çıkıyor. MHP’nin seçmeni de açık tavra ve baskıya rağmen yüzde 1-2’nin dışında evet verdiğine inanmıyorum. Ya sandığa gitmediler, göstergeler onu gösteriyor. Gidenlerin büyük kısmı da hayır verdi. MHP’ye en büyük zararı göstermiştir. Referandum sonuçları MHP’deki şuan ki yönetiminin bitişinin işaretidir. “

 

Bu haber 638 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...