Temiz su için hijyene önem verin

9 Ağustos 2012 18:43

 

Vali Yardımcısı Cengiz Ata Başkanlığında gerçekleştirilen İl Hıfzısıhha Kurulu kararları açıklandı. Açıklamada, vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunuldu.

 

 İçme ve kullanma suları insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında gelmektedir. Bu sebeple; içme ve kullanma suları güvenli ve temiz olmalı, toplum suya kolayca ulaşabilmeli ve bu husus süreklilik arz etmelidir. Yeterli içme ve kullanma suyu temini aslen yerel yönetimlerin görevi olmakla birlikte toplumun tamamım ilgilendiren sorumluluklar da söz konusudur.

Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların başında "tifo, akut viral hepatitler. akut sulu ve kanlı ishaller" gelmektedir. Bulaşıcı hastalıkların engellenmesinde; çevrenin olumlu hale getirilmesi, atıkların sağlıklı bir şekilde yok edilmesi, suların dezenfeksiyonu, vektörlerin ortadan kaldırılması, gıda güvenliği ve kişisel temizliğin bir yaşam biçimi haline getirilmesi önemlidir. Bununla birlikte özellikle vakaların tespiti, daha önceki dönemlere göre artış olup olmadığının belirlenmesi ve etken izolasyonu su ve besinlerle bulaşan hastalıkların kontrolünde önemli yer tutmaktadır.

Muhtemel sorunların tanımlanarak çözümü için sorumlulukların bilinçli bir yaklaşımla benimsenmesi ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonun sağlanarak işbirliği içinde çalışması, yaşanabilecek sorunların zamanında önlenmesi bakımından son derece önemlidir.

Toplum sağlığının korunması ve su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması için;

Öncelikle mümkün olduğunca, su kesintisine gidilmemesi için tüm alternatifler değerlendirilmeli ve zamanında tedbir alınmalıdır.

Su kesintisi zorunlu ise uzun süreli kesintilerden kaçınılmalıdır. Zorunluluk halindeki bir günü aşan kesintilerde gerekli tedbirler alınmalıdır.

Kesinti planlaması da dahil olmak üzere su kesintilerinin her aşamasında ve su dağıtım sisteminde arıza olması halinde, sağlık müdürlükleri ile koordinasyon sağlanmalıdır.

Normal şartlarda şebeke sularındaki serbest klor miktarı 0.5 ppm (mg/L) olmalıdır. Ancak, su kesintilerinin yaşandığı yerlerde süper klorlama yapılmak suretiyle bu miktar 1 ppm (mg/L)e çıkarılmalıdır.

Arıza durumunda, bakım onarım yapılarken iyi planlama yapılmalı, onarım yapılan şebeke bölümü 10 ppm klor içeren suyla 20 dakika dezenfekte edildikten ve bu yüksek klorlu su geri çekilip 1 ppm klor içeren suyla durulandıktan soma şebekeye bağlanmalıdır.

Kesinti süresince kontroller sıklaştırılmalı, suyun bakteriyolojik analizleri, serbest klor ölçümleri aksatılmadan yapılmalıdır. Klorlama cihazlarının periyodik bakimlarinin yapılarak sürekliliği sağlanmalı ve sistem muhtemel arızalara karsı yedeklenmelidir.

Şebekede klor tespit edilememesi ve/veya mikrobiyolojik kirlilik tespiti durumunda ilgili kurumun yazılı olarak uyarılarak olumsuzluğun giderilmesi sağlanmalıdır.

Herhangi bir salgın hastalık ortaya çıkması durumunda sağlık teşkilatımn talebi üzerine su kesintisine son verilmelidir.

Kesinti somasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar tüketici tarafından 3- 5 dakika akıtılmalıdır. Akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet vb. yerlerin temizliğinde kullanılmalıdır.

Kesinti süresince şebeke suyu içme amaçlı kullanılacak ise tercihen 1 - 2 dk kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır.

 

 

 

Bu haber 570 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...