“Hiç satmadığımız yerlere elma satmaya başladık”

28 Nisan 2017 16:55

Son yıllarda komşu ülkelerde yaşanan iç sıkıntılar nedeniyle elma ihracatında düşüş yaşanıyordu. Ancak bu yıl yeni pazarlar sayesinde depolarda elma bitti. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, elmanın en son 2,4 TL’den satıldığını duyurdu.

Son yıllarda komşu ülkelerde yaşanan iç meseleler nedeniyle Isparta’nın elma ihracatı durma noktasına gelmişti. Üretici de elmanın depolarda kaldığından yakınıyordu. Ancak bu yıl soğuk hava depolarında elma bitti. Elmanın depolarda bitmesine Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın(ITSO) Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle hazırladığı ve elma üreticisinin önünü açmayı hedefleyen URGE projesi amacına ulaştı. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, proje başlangıcında dalında 60 kuruş olan elmanın yeni pazarlar bulunmasıyla birlikte en son kilogram fiyatının 2,4 TL’den satıldığını ve şuanda depolarda elmanın bittiğini duyurdu. 

Türkiye’nin dünyanın üçüncü büyük elma üreticisi bir ülke olduğuna değinen ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Isparta, Türkiye’nin en büyük elma üreticisi şehir. 800 bin ton elma üretiyoruz. Sadece elmacılıkla olmuyor, bir şeyler de gelişiyor. Bugün 500 bin ton kapalı depo alanımız var. Son 2 yıl içerisinde Isparta’ya IPARD destekli 23 soğuk hava deposu yapıldı. Ayrıca meyve suyu fabrikaları arttı. Organize Sanayi’de 2 tane meyve suyu fabrikası var, üçüncüsünü Malatyalılar yapıyor. 3 tane de Eğirdir’de olmak üzere Isparta’da 6 tane meyve suyu fabrikası olacak. Türkiye’nin hiçbir şehrinde 6 tane meyve suyu fabrikası olan yer yok. Coca Cola 160 bin metrekare içerisinde tüm ürünlerini üretiyor. Diğer fabrikasında da meyve suyu konsantresini üretiyor. Malatyalılar da 3 ay içerisinde fabrikasını hizmete açacak. Burada hem istihdam artıyor hem de gelirimiz artıyor. Bizim bugün elmayı önemsememiz lazım. En çok gelir sağladığımız, 100 milyonun üzerinde para kazandığımız elmamız var. Yüzlerce, binlerce aile elmadan geçiniyor. Biz bunu desteklemek zorundayız.

Elmayı satmak da zorluk çekiyoruz. Ürettiğiminiz elmanın yüzde 4’ünü ihraç edebiliyoruz. Yüzde 96’sını tüketmek için mücadele veriyoruz. Şuanda elma bitti. Biz bu işe başladığımızda elma dalında 60 kuruştu. 60 kuruştan komşu komşunun elmasını aldı. Geçen gün sorduğumda en son 2,4 TL’den elma satılmış” dedi.

Hindistan’a hiç elma satmadığımızdan bahseden Başdeğirmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hindistan elma konusunda bizi tanımıyor. Hindistan’da bu proje içerisinde alım heyeti getirdik. Şimdi Hindistan’a elma satıyoruz. 1 milyarın üzerinde nüfusu olan Hindistan elmayı sadece bize verin diyor.

Dubai’deki fuara elma gönderdik. Orada elma yediler ama Türkiye’de üretildiğini bilmiyorlarmış. Arabistan bizim elma ürettiğimizi bilmiyor. İtalya, Polonya Avrupa’ya çok elma satıyor. Şili tamamını dünyaya satıyor. Ama bizden az ve kalitesiz üretiyor. Biz oralardaki elma bahçelerine gittiğimizde dünyanın en iyi elmasını bizim ürettiğimizi gördük. Bizden iyi üretmiyorlar ama bizden iyi satıyorlar. Pazarlamaları çok iyi.

Bizim elmacımıza güç ve güven geldi.  Proje kapsamında üreticilerimiz Arjantin, Şili ve Patagonya’ya gittiler. Geldiklerinde elmamızın daha kaliteli olduğunu gördüler. Hiç satmadığımız yerlere elma satmaya başladık. Dubai bizden konteynır bazında şuanda elma istedi. 3-5 bin ton elma isteyenler oldu ama kalmadığı için şuan veremiyoruz. Elmacılığı önümüzdeki sene de geliştireceğiz.”

Bu haber 523 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...