Rehabilite olmayan kursiyer kalmayacak

2 Ocak 2013 18:44

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Muhammed Emin Arseven, 2013 yılı hedeflerini açıkladı. Arseven, kursa gelip de beceri kazanmayan ve rehabilite olmayan kimsenin kalmayacağını belirtti.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Muhammed Emin Arseven, 2013 yılında kendilerine çok farklı bir hedef belirlediklerini söyledi. Bunu kursiyerleri gözlemleyerek amaçladıklarını açıklayan Arseven, iddialı konuştu. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün genel amaçları doğrultusunda hareket ederek bireyin yetenekleri doğrultusunda beceri kazanmasını ve çevresi ile dengeli ilişki kurabilmesini istediklerini ifade eden Arseven, eğitimin maliyetinin düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Eğitimi bir adım öteye götürdüklerinde çok mutlu olduklarını söyleyen Arseven, şunları söyledi:

“Milli Eğitimin genel amaçlarında şunu diyor; yetenekleri doğrultusunda beceri kazandırmak. Yaşı da önemli değil bizde. Çevresi ile dengeli ilişki kurabilen vatandaş yetiştirmek. Burada yaptığımız işlerden birisi kursiyerleri rehabilite edip psikolojisini düzeltmek. Kursiyerler buraya gelerek, çevresini değiştiriyor, yeni arkadaşlıklar ediniyor. Kendisine yakın hissettiği insanlara derdini anlatıyor. Buraya gelen insanlar kendini rahat hissediyor. Bir şey üretmek güzel bir şey. Kursiyer bir şey ürettiği zaman rehabiliteyi en güzel düzeyde almış oluyor. Kötü bile olsa ‘Bunu ben yaptım, benim eserim’ diyor. Çok güzel bir şey. Biz Milli Eğitim’in genel amaçlarını iyi kullanıyoruz.

KURSİYERLERİN YÜZÜ GÜLMEYE BAŞLADI

Ben şimdi kursiyerleri gözlemliyorum, geçen sene gelip de bu sene devam eden kursiyerlerin psikolojisi düzelmiş ve yüzü gülüyor. Çok fark var insanlarda. Bizim için işin bu tarafı önemli. 2013 yılında Isparta’da bize gelip de bir beceri kazanmayan ve rehabilite olmayan kimse kalmayacak. Yani gül kokar, çevresine de güzel koku saçar. Hayırlı bir iş işlediğimize inanıyorum. Kimsenin itibar etmediği konular çok önemli. İnsanın ayağı topal olmadan topalın halinden anlamıyor. Ama işin içine girdikten sonra onlara daha duygu yüklü yaklaşıyorsun. Psikiyatri bölümlerinde ilaçla tedavi tabi insanı teskin ediyor ama sinirleri de yıpratıyor. Ama onları bu şekilde bir meziyetle meşgul ederek, ilgi alanındaki işlere yönlendirerek tedavi ederseniz çok daha rahat olur. Bu iş için okul açmak yetmez. Onunla arkadaş gibi olup o fark etmeden eğitmek lazım.

Öte yandan hastanelerin psikiyatri bölümlerinde kurslar açtık. Oradaki hastaları rehabilite etmek maksatlı. Türkiye’de duyulmamış bir şey. Şimdi de Devlet Hastanesi Psikolojik Danışma Merkezi’ndeki hastaları rehabilite etmeye çalışacağız. Huzurevi’nde açtık çok mutlu oldular. Hatta kursun tekrarını istiyorlar.”

HALK EĞİTİM’İN GİRMEDİĞİ KURUM, HATTA EV BIRAKMAYACAĞIZ

Bu arada Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslardan faydalanmayan kimsenin kalmaması için kampanya başlattıklarını belirten Arseven, Halk Eğitim’in girmediği kurum, hatta ev bırakmayacaklarını açıkladı. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl okuma-yazma bilmeyen bir kişi bile olsa hemen eve öğretmen gönderdiklerini ifade eden Arseven, “Bu sene de göndereceğiz. Isparta’da okuma-yazma bilmeyenlerin sayısını yüzde 0’a indirmeye çalışıyoruz” dedi.

KURS AÇMA BAKIMINDAN TÜRKİYE 3’ÜNCÜSÜYÜZ

            Son olarak Türkiye genelinde nüfusa göre kurs açma bakımında Türkiye 3’üncüsü olduklarının altını çizen Arseven sözlerini şöyle tamamladı:

            “Göreve geleli 3 yıl oldu. İlk başladığım yılki kursiyer sayısını geçtiğimiz 3 ayda 3’e katlamış durumdayız.  Nüfusa göre kursiyer sayısı bakımından Türkiye’de 3’ncüyüz. Bunu söylerken çok kurs açmak güzel mi, elbette güzel. Bu kurumlar çok kurs açmaktan ziyade çok çeşitli kurs açmak zorunda. Şu ana kadar 1600 kurs açmış durumdayız. Komşu illerde olmayan birçok kursu bünyemizde açmış bulunmaktayız. Hatta çevre illerden kursiyerler bile bize geliyor.

İŞARET DİLİ KURSU İÇİN ÖĞRETMEN BULAMIYORUZ

Mesela işaret dili ile ilgili bir kursumuz oldu. Havalimanı personeline verdik. Birkaç tane daha açacağız. Onlar şimdi işitme engellilerle daha rahat anlaşabiliyorlar. Şimdi de tıp fakültesi öğrencilerine vereceğiz. Onlar da işitme engelli hastalarla daha rahat iletişim kurabilecekler. Öğretmen sıkıntısı yaşıyoruz. Şu an bu kursu birçok isteyen kişi var ama öğretmen sıkıntısından dolayı açamıyoruz.”

 

Bu haber 1233 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...