Ünlü Muhabirlerden “Meslek” Sırları

29 Nisan 2017 12:20

Süleyman Demirel Üniversitesi Proje Araştırma Geliştirme Kulübünce (PAGUK) düzenlenen “Education Fest 2” isimli etkinlikte, Kanal D Haber Muhabiri Özay Erad ve CNN Türk Haber Muhabiri Fulya Öztürk öğrencilerle buluştu.

Keyifli bir sohbet havasında İktisadi İdari Bilimler Fakültesi A Salonu'nda gerçekleştirilen ve “etkili iletişim”, “beden dili”, “kariyer planlama”, “iş hayatında fark yaratmak”, “Türkiye'de medya” konularının yer aldığı etkinlikte, salonun çoğunluğunu oluşturan İletişim Fakültesi öğrencileri, sektöre ilişkin merak ettikleri soruları işin uzmanlarına yöneltme fırsatı buldu.

Muhabirlik mesleğinin temel amacının topluma fayda sağlamak olduğunu söyleyen Fulya Öztürk düşüncelerini şu cümlelerle ifade etti: "Muhabir gördüğünü anlatır. Benim elimde bir güç var ve ben bu güçle insanlara dokunabilmek, topluma fayda sağlamak istiyorum. Bir muhabirin esas amacı bu olmalı. İnsanlarla empati kurabilmelisiniz. Empati kurmadan insanlara ulaşamazsınız, onlara faydalı olamazsınız. Günümüzde haberler şova dönüşüyor. Muhabir gösteriş amacı gütmemeli. Yaptığınız haber birilerine dokunsun. Mücadele edin, pes etmeyin, mücadelenizde ısrarcı olun ve insanlığa faydalı olmak esas amacınız olsun."

Haberciliğin mutfağının sokaklar olduğunu belirten Özay Erad da zaman geçtikçe toplumun isteklerinin ve habere bakış açılarının değiştiğini belirterek bir muhabirin değişen topluma ayak uydurabilmesi gerektiğini savundu. İyi bir muhabir olmanın yolunun toplumla iç içe olmaktan geçtiğini dile getiren Erad, “Muhabir olmak, gerçek anlamda haber yapmak, habercilikle pişmek istiyorsanız haberinizi sokaklardan çıkartmanız gerek. Sokaklarda pişmeniz gerek. Haberciliğin, muhabirliğin esas okulu sokaklar, insanlarla birebir, yüz yüze olmaktır." dedi.

Mesleğini çok sevdiğini ileten Erad, hatalarından ders çıkararak kaldığı yerden üzerine bir şeyler ekleyerek yoluna devam ettiğini söyledi ve ekledi: "Muhabirlik gerçekten zor bir meslek. Zamanı yok. Özel hayatınız yarıda kesilebiliyor. Sürekli koşturma halindesiniz, hayatla iç içesiniz, her şeyle yüz yüzesiniz. Tüm zorluklara rağmen pes etmemeniz gerekiyor. Bence bir muhabir haberi olduğu gibi vermekle mükellef. Haberi şeffaf olarak verip, yorumu izleyiciye bırakmak gerekiyor."

Pek çok meslekte kadının karşısına çıkarılan mesleki zorluk ile ilgili olarak da bir öğrencinin “Muhabirlik mesleğinde kadın olmanın zorlukları nelerdir?” sorusu üzerine ünlü muhabirler, erkek egemen bir sektör olarak düşünülen medya sektöründe zamanla kadınlara daha çok yer verildiğini, “kadın yapamaz” söyleminin aşıldığını söylediler.

 

 

Bu haber 532 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...