“HEDEFİMİZ 1000 AR-GE MERKEZİNE ULAŞMAK”

29 Nisan 2017 12:28

Ar – Ge Reform paketi ile gelen yeniliklerin firmalara anlatılmasına yönelik olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen ‘Ar – Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı’ dün Isparta’da gerçekleştirildi. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda saat 10.00’da başlayan toplantıya; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar – Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Müstakil İşadamları Derneği Isparta Şube Başkanı Mustafa Selim Özkutlu, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ve çok sayıda işadamı veya temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal yaptı. Ar – Ge ve Tasarım Merkezine ilişkin yasal mevzuat hakkında bilgiler veren İl Müdürü Uysal, konuşmasında; “5746 sayılı Kanun 1 Mart 2016 tarihinde içeriğine tasarım da eklenerek genişletilmiştir. Ar-Ge reform paketinin özel sektöre getirdiği en önemli değişimlerden bir tanesi Ar – Ge faaliyetlerinin yanı sıra tasarım faaliyetlerinin de artık Ar – Ge gibi destek ve muafiyet kapsamına alınmasıdır. 5746 sayılı kanun ana hedefi; sanayimizin büyük bir kısmını oluşturan KOBİ’lerimizin teknolojik seviyesini yükseltmek ve hem ulusal hem de uluslararası arenada rekabet edebilir yenilikçi ürünler üretmesini sağlayacak faaliyetlerin desteklenmesini sağlamaktır.

Ben, bu konuda bizlere destek sağlayan başta hükümetimize ve Bakanlığımıza, Valilik ve KÜSİ çalışma grubuna teşekkür ediyorum. Bu toplantının ülkemize ve Isparta’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar – Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk de konuşmasında; “Bizim ilk mikro hedefimiz 500 Ar – Ge Merkezine, makro hedefimizde 1000 Ar – Ge merkezine ulaşmak var. Bu doğrultuda; 2015 yılında yürürlüğe giren Ar – Ge Reform Paketiyle daha çok Ar – Ge Merkezi açılmış olup, açılmaya da devam etmektedir. Belirli hedeflere ulaşılabilmesi için hedeflenen Ar – Ge ve Tasarım Merkezi sayısına ulaşılması gerektiğinin bilincindeyiz.

2 yıl önce Ar – Ge Reform Paketi adını verdiğimiz paketle yeni bir mevzuat planladık. Makine teçhizat ve otomotiv yan sanayi sektörleri harici tüm sektörlerde Ar – Ge Merkezi kurabilmek için ihtiyaç duyulan personel sayısını on beşe düşürdük. Tasarım Merkezleri diye bir olayı hayata geçirdik. Gümrükle ilgili, temelle bilimle ilgili iyileştirmeler yaptık. 2008 yılında 28 Ar – Ge Merkezimiz vardı. 2009 yılında 68 Ar –Ge Merkezimiz vardı. 2010 yılında 88’e çıktı ve daha sonra 20’şer arttı. 2014’ün son gününe geldiğimizde bu sayı 163’e çıktı. Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan mevzuat değişiklikleriyle birlikte merkez sayısı 234’e çıktı. Bugün 424 merkezimiz var. Ar – Ge Reform Paketinin yürürlüğe girdiği günden bugüne 181 Ar – Ge Merkezi ihdas edildi. 64 tane de Ar – Ge merkezinin başvuru süreci ilerliyor” dedi.  

İki yıl önce yapılan değişikliklerle Ar – Ge Merkezi açılmasında değişikliklere gidildiğini belirten Daire Başkanı Öztürk; “Ar – Ge Merkezinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde çalışacak en az 15 tam zamanlı eşdeğer Ar – Ge personeline sahip olunması, Ar – Ge Merkezinde Ar – Ge veya tasarım projelerinin bulunması, Ar – Ge ve destek personelinin Ar – Ge merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalara sahip olunması, Ar – Ge veya tasarım faaliyetlerinin yurtiçinde gerçekleştirilmesi, Ar – Ge merkezlerinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer alması koşullarının Ar – Ge merkezi açılması için 5 önemli nokta konumundadır” dedi.

Bu haber 662 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...