Türk Resim ve Heykel Sanatının Önemli İsimlerinden Söyleşi

2 Mayıs 2017 16:16

Günümüz çağdaş Türk resim ve heykel sanatının iki önemli ismi Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahit Büyükişliyen ile Prof. Dr. Nilay Kan Büyükişliyen gerçekleştirdikleri keyifli söyleşi ile öğrencilerle buluştu.

Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen GSF Resim Bölümü Desen Atölyesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuklar, kendi sanatsal serüvenlerini paylaştı.

Prof. Dr. Nilay Kan Büyükişliyen, Ülkemizde heykel sanatının 1923’ten sonra Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte başladığını belirterek “Atatürk, o dönemde verilen mücadelenin yansıtılması amacıyla heykel sanatını ülkemizde başlattı. Daha sonra güzel sanatlar akademisinin hocaları yurtdışına giderek bu sanatın ülkemizde gelişmesi için çalışmalar yaptı” dedi.

Heykel sanatının dini açıdan oluşturduğu olumsuzlukla hiçbir alakası olmadığına vurgu yapan Büyükişleyen, heykel sanatını düşüncenin kalpte hissedilerek ellere yansıması olarak tanımladı. Büyükişleyen, “Ben heykellerimde insan duygularını, düşüncelerini ve hissiyatını aktarmaya çalıştım. Dönemsel olarak kendi hislerimi yansıttım. Mesela 3 tane evladım var bir dönem hep çocuk heykeli yaptım. Bir dönem hüzünlü, çiftli insan, melek figürlerini işledim.” dedi.

Prof. Dr. Zahit Büyükişliyen de kendisine yöneltilen soruları yanıtlayarak fikirlerini ve tecrübelerini paylaştı. Resmin resim yapmak için var olduğuna duydukları inancı dile getiren Büyükişleyen, eserlerinde mesaj verme kaygısı gütmediğini belirterek eserlerin yaşaması açısından sanatseverin yorumlayabilmesini önemsediğini, her kesimden bireyin düşünmesini sağlamaya çalıştığını vurguladı.

 

Bu haber 530 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...