“Belediyelerin muhtarlık olması vatandaş için büyük kayıp”

2 Ocak 2013 18:49

Muhtarlar Derneği Başkanı Osman Kınay, yeni Belediyeler Kanunu'na göre nüfusu 2000’in altında kalan belediyelerin söndürülüp muhtarlık olacağından dolayı bundan en çok zararı vatandaşların göreceğini bildirdi.

            Muhtarlar Derneği Başkanı Osman Kınay, belediyelikten düşecek olan beldelerde yaşayan insanların büyük sıkıntılar yaşayacağını belirtti. Belediye imkânlarının muhtarlık imkânlarından daha iyi olduğunun ifade eden Kınay, insanların artık eskisi gibi dilediği hizmeti alamayacağını söyledi. Gelecek hizmetlerin de bir hayli zaman alacağından orada yaşayan vatandaşların mağdur olacağını açıklayan Kınay, yetkililerin bu durumda önlem alması gerektiğinin savundu.

BU İŞİN ÇÖZÜMÜM YOK

            Kınay, alınan bu kararın çözümünün olmadığını Merkezde 20 bin nüfusu olan mahallenin bile 800 ya da 600 nüfuslu kasabadan çok daha hizmete ihtiyacı olduğu belirterek şunları söyledi:

“Eğer nüfus oranına bakılırsa Isparta’daki pek çok mahallenin kasabalara göre büyük olmasından dolayı daha çok hizmete ihtiyacı var. Tabi ki orada yaşayan insanlar bu işten zarar görecek. Şöyle ki; her an her dakika istediği hizmeti belediyeden alabiliyordu ama şimdi kaymakamlıklar vasıtası ile özel idare kanalı ile veya valilik kanalı ile yerinden hizmet talep edecek. Bu hizmetlerin de gelmesi bir hayli zaman alacak. Bundan dolayı halk mağdur duruma düşecek. Bunun yanında nüfusu çok küçük olan yerler vardı. Bazı yerler için de yerinde bir karar ama vatandaş açısından bakarsak bu işten halkımız zarar görecek.

Bunun bir çözümü olmaz. Belediye hizmetleri de en ücra köşelere kadar gitmesi için tüm muhtarlarımız seferber olup mahallelerinin hizmetlerini yaptırıyorlar. Ama kasabalarda alışılmış bir düzen vardı. Şimdi bu düzen bozulacak. Ispartamızda da 22 tane belediye başkanlığı kalıyor. İnşallah önümüzdeki günlerde daha güzel şeyler olmasını temenni ediyorum. 

BİR TEK GÜNEYKENT KASABASI BAŞARDI

Muhtarlar olarak bu konuda bizim bir talebimizin olması söz konusu değil. Çünkü bu konu o ilçenin ya da kasabanın halkını ilgilendiriyor. Oradakiler mücadelesini yaptılar ama başarı sağlayamadılar. Bir tek Güneykent Kasabası başardı.”

MUHTARLIK MÜESSESİ HAFİFE ALINMAMALI

            Öte yandan 2012 yılının kendileri için mutat geçtiğini yeni yıldan hem kendileri hem de mahalle sakinleri adına daha güzel projelere imza atılmasını istediklerini belirten Kınay şöyle devam etti:

            “Mahallelerimizde yerel bazda hizmetlerimiz tabi ki oldu. Bu hizmetlerimizin gerçekleşmesinde başta Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimizle kurduğumuz diyaloglarla bu hizmetlerin en güzel şekilde yapılmasına gayret gösterdik. Isparta’nın genel sorununu ilgilendiren problemler var. Her seçim zamanı gündeme gelen Bölge Hastanesi yine bugünlerde gündeme geldi, yine Dereboğazı konusu gündemde. İnşallah Dereboğazı duble yolu önümüzdeki yıl içerisinde programa alınır da yapılmaya başlanırsa bundan Ispartamız mutluluk duyar. Üniversitemizde yeni bölümlerin açılması, Isparta’ya olan yatırımların artmasına vesile olur. Havaalanımız, Kara Havacılık Okulumuz gelirse bunlardan mutluluk duyarız. Niye? Hem ekonomik açıdan, hem nüfus açısından, hem Isparta’nın kalkınması açısından faydalı olur.

2013 yılındaki beklentilerimiz de; Ispartamıza biraz önce saydığım yatırımların yapılması, yeni okulların yapılmasını talep etmekteyiz. Bu arada mecliste bekleyen muhtarlıkları ilgilendiren kanun yasası var. İnşallah meclis bunlar üzerinde durur da yeni yasayı çıkarırsa, eğer muhtarlık müessesesi Türkiye’de lazım ise ve görünen o ki sadece Ispartamızda değil de pek çok vilayette de muhtarlık müessesesinin lazım olduğu görülmüştür. Bunun için yeterli imkânların ve yeni olanakların sağlanması ve bu işi yapacak insanların da işinin sadece o olması, iyi bir şekilde kanunlarla, yönetmeliklerle bu işin düzenlenmesini talep ediyoruz.

BELEDİYEDEN SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORUZ

            Bu arada mahallelerde yaşanılan sorunların çözümünün biran önce belediye tarafından giderilmesi için gayret ettiklerini ancak süre uzayınca bundan vatandaşların zarar gördüğünün belirten Kınay, “Tabi ki vatandaşlarımız muhtardan bekliyor. Biz de belediyelere bağlı olduğumuz için belediyeden bekliyoruz. Vatandaşın kolayına gidiyor ve en ufak bir işte hemen muhtarı devreye sokuyor. Muhtar arkadaşlar da mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde konuyu ilgili birimlere iletiyorlar. Tabi bazı sorunlar zaman istiyor. Zaman isteyen konuların da ilgili birimlere anında yapılması mümkün olmadığından vatandaş da biraz zarar görüyor” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDA DİLEKÇE VERMEYE HAZIRLANIYORUZ

Kış aylarının gelmesiyle birlikte hava kirliliğinin de kendini gösterdiğini bildiren Kınay, bu konuda çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca konuyla ilgili olarak hem vatandaş hem de muhtarlar olarak valiliğe dilekçe vereceklerini açıklayan Kınay, bu durumdan vatandaşın rahatsız olduğunu söyledi.

ŞU ANDA EN BÜYÜK SORUNUMUZ KÖPEKLER

Kınay, son olarak bu günlerde yaşadıkları en büyük sıkıntının başıboş köpekler olduğunu ifade etti. Isparta’da köpeklerin toplanmadığını iddia eden Kınay, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Başı boş köpeklerin sayısı bir hayli arttı. Tüm mahallelerde şu anda sürü gibi köpek geziyor. Bu köpeklerden dolayı çocuklar okullarına gidemiyor. Vatandaşlara saldırıyorlar. Hayvan haklarına saygılıyız ama diğer yandan insana zarar veriyorsa buna önlem alınmalı. Mesela ben Mehmet Tönge Mahallesi muhtarıyım. Sabahleyin 05:00 – 06:00 sıralarında sürü gibi köpek dolaşıyor. 1 aydır belediye tarafından köpekler toplanmıyor. Toplanmadığı için de her yer köpek oldu. Şehrin merkezinde dahi durum bu. Bununla ilgili bir barınak yapılmalı. Ancak meclisten barınakla ilgili madde geçmedi. Bu barınaklar bir an önce yapılmalı. Yani bu konu hakikaten önemli. Çocuklarımızın bir köpek tarafından ısırılması, kuduz olması hepimizi üzüntüye boğar. Hayvanlardan dolayı çocuklar okula gidemez halde olduğu için veliler şikayetçi. Bu konuda da valiliğe müracaatta bulunacağız.”

 

 

 

 

 

Bu haber 814 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...