GÜL ENSTİTÜSÜ VE AR-GE LABARATUVARI KURULMASI GÜNDEMDE

9 Mayıs 2017 18:14

Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle SDÜ Mükemmeliyet Merkezi’nin bulunduğu alanda “Gül- Tıbbi- Aromatik Bitkiler ve Ürünleri Araştırma- Geliştirme Enstitüsü ve AR- GE Laboratuarı” kurulması için proje hazırlandı. BAKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Isparta Valisi Şehmus Günaydın, proje alanında incelemelerde bulundu. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Yönetim Kurulu, Vali Şehmus Günaydın’ı gün içerisinde Doğu-Batı Kampusu’nda bilimsel, akademik, sanatsal, kültürel, sportif birimleri gezdirdi;  yatırımlar, projeler ve çalışmalar hakkında son bilgileri paylaştı.

GÜL ENSTİTÜSÜ VE LABORATUAR ISPARTA İÇİN ÇOK HAYATİ PROJE

Vali Şehmus Günaydın’ın SDÜ’de ufuk turu sabah 09: 55’te Mükemmeliyet Merkezi ziyareti ile başladı. Vali Günaydın’ı, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Vahdettin Aydın ile diğer yöneticiler karşıladı. Rektör Prof. Dr. Çarıkçı, Vali Günaydın’a 20 dakika boyunca yeni yatırımlar hakkında bilgi verdi. Kalkınma Bakanlığı’nın 2017 yılı içerisinde SDÜ Mükemmeliyet Merkezi’nin bulunduğu alanda inşa etmeyi planladığı “Gül- Tıbbi- Aromatik Bitkiler ve Ürünleri Araştırma- Geliştirme Enstitüsü ve AR- GE Laboratuarı” için de önemli görüşmeler yapıldı.

 Vali Günaydın, Isparta için Gül Enstitüsü ve Kozmetik Kalite Analiz Laboratuarı’nın çok hayati değer taşıdığını belirtti. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, aynı zamanda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Üyesi olan Vali Şehmus Günaydın’a Gül Enstitüsü ve Kozmetik Analiz Kalite Laboratuarı’nın son süreci hakkında bilgi verdi. SDÜ “Gül- Tıbbi- Aromatik Bitkiler ve Ürünleri Araştırma- Geliştirme Enstitüsü ve AR- GE Laboratuarı” Projesi hazırladı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKA) sunuluyor. Dünya’da Rosa Damescana (Yağ Gülü) üretiminin yüzde 61’ini tek başına karşılayan Isparta açısında Enstitü ve AR- GE Laboratuarı Kalkınma Bakanlığı’nın ‘Güdümlü Proje’ Adımı’ndan hayata geçirilmesi planlanıyor.

“İLERİ TEKNOLOJİ SİSTEMLERLE BÖLGE SANAYİSİNE DEĞER ÜRETİYORUZ”

Vali Günaydın’ın SDÜ’de ufuk turu Mükemmeliyet Merkezi’nde konuşlu Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalât (CAD- CAM) Araştırma ve Uygulama Merkezi ziyareti ile sürdü. CAD- CAM AUM’nde biyo uyumlu tıbbi malzeme üretiminden titanyum malzemelerine; mikron seviyesindeki ürünlerden 3D Tarama ünitesine kadar ileri teknoloji donanımları inceleyen Vali Günaydın, uzmanlardan bilgi aldı. Vali Günaydın, Isparta ve bölge sanayisine büyük değer üreten kurumun başarılı çalışmalarından ötürü kıvanç duyduğunu söyledi.

Vali Günaydın, Enerji Teknolojileri Modülü ve Enerji Laboratuvarı’nı da gezdi. Birim uzmanları Vali Günaydın’a   Hidrojen Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (HİTEM) yapay damar yaptıklarını anlattılar. Ekipler, element analizlerinin yanı sıra X ışınları da oluşturduklarını kaydettiler. Vali Şehmus Günaydın, buradan Enerji Birimi’ne geçti. Vali Günaydın, Enerji Birimi Üretim Laboratuarı’nda ince film ve film kaplama çalışmalarını yerinde inceledi.

Mükemmeliyet Merkezi’nde temaslarını tamamlayan Vali Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Yönetim Kurulu ile birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne geçti. Vali Günaydın, burada güzel sanatlar eğitimi alan öğrenciler ile sohbet etti. SDÜ GSF Seramik ve Cam Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Ünal, Vali Günaydın’a topraktan el emeği ile esere dönüşen çalışmaları atölyelerde gösterdi. Bir avuç toprağın sanat eserine dönüşümü bir belgesel tadında gösterildi. Nihai ürün bölümünde ise Vali Günaydın’a seramik parçası hediye edildi. Vali Günaydın, tanıtım ve el emeğine saygı bağlamında kendi seçtiği seramik eserini Isparta Valiliği Makamı’nda sergileyeceğini ifade etti.

KEFİR SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK KUSURSUZ BİR İÇECEK

Vali Günaydın’ın SDÜ’de ufuk turu Doğu Kampusu’ndaki Göller Bölgesi Teknokenti temasları ile devam etti. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Günaydın’a Göller Bölgesi Teknokenti’nde 32 firmanın gıda, ziraat, yazılım, donanım ve kozmetik endüstrilerinde bilimsel faaliyetler sürdürdüğünü anlattı.

Vali Günaydın, daha sonra probiyotik özelliği yüksek kefir mayasını endüstriyel boyutta üreten Danem Ltd. Ş.’ni ziyaret etti. Dünya’da ilk kez Kuru Kefir Mayası üretmeyi başaran Prof. Dr. Zeynep Banu  Seydim, Doç. Dr. Tuğba Kök Taş ve sirke üzerine çok hayati projeler yapan Yrd. Doç. Dr. Nilgün Budak’tan bilgi alan Vali Günaydın, bu güzel içeceklerin daha çok tanıtım ve pazarlanması gerektiğini söyledi. Kefirin sağlık açısından çok kusursuz bir içecek olduğunu belirten Vali Günaydın, SDÜ’nün doğal, saf ve gerçek kefir mayası koleksiyonu oluşturması karşısında çok mutlu olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Nilgün Budak da Vali Günaydın’a elma özlü ve gül yapraklı içilebilir sirke sundu.

Vali Günaydın’ın gün içerisindeki bir diğer önemli durağı da SDÜ Çiftliği oldu. Vali Günaydın, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Çitfliği’nde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) ve Avrupa Birliği (AB) destekli projeleri yerinde inceledi. Geziye zooteknik hayvancılık birimi ile başlayan Günaydın, Isparta’nın süt ve et üretimini analiz etti. Isparta’nın 470 bin küçükbaş hayvanı bulunduğunu anlatan Vali Günaydın, şöyle dedi: “Büyükbaş hayvan sayısı ise 160 bin bandında. Bu rakam bence yetersiz. Büyükbaş hayvan sayısının ve veriminin artırılması gerekiyor. Alınan süt miktarının da yükseltilmesinde fayda görüyorum”

SDÜ Çiftliği yöneticileri, Vali Günaydın’a kangal köpeğinin yetiştirildiği birimleri anlattılar. Daha sonra yumurta tavukçuluğu çalışmalarını anlattılar. Vali Günaydın son yıllarda gezen tavuk yumurtacılığının yükselişte olduğunu bildirdi. SDÜ Çiftliği yöneticileri de organik tavukçuluk bağlamında mera oluşturulduğunu anlattılar. Vali Günaydın, Isparta’da bal arıcılığı faaliyetlerinin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. SDÜ Çiftliği yöneticileri de “Isparta meyveciliğe çok önem veriyor. Meyvecilikte kimyasal ilaçlama yapıldığı için arıcılık sektörü ne yazık ki gelişmiyor” dedi. Vali Günaydın da Isparta 34 bin bandında arı kovanı bulunduğunu, bunun artırılmasının yollarının aranması gerektiğini ifade etti. Vali Günaydın, bombus arısının kökenini sordu. SDÜ Çiftliği uzmanları da Bombus arısının ana vatanının Anadolu olduğunu ifade ettiler. Ancak Türkiye’nin biyokaçakçılık başta olmak üzere bu alanda çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade ettiler.

BÖCEK MÜZESİ’NİN ŞEHİR MERKEZİNDE AÇILMASI İÇİN DESTEK VERECEĞİM

Vali Şehmus Günaydın, daha sonra Entomoloji (Böcek) Müzesi’ni gezdi. Avrupa’da müze kültürünün muazzam derecede yaygın olduğunu kaydeden Vali Şehmus Günaydın, Türkiye’de bu kavramın yeni yeni olgunlaşmaya başladığını ifade etti. SDÜ’de Böcek Müzesi’nin olmasını mutluluk ve sevinçle karşıladığını anlatan Vali Günaydın, bunun şehir merkezinde açılması için proje geliştirilmesini istedi, her türlü desteği vereceğini ifade etti.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da, Entomoloji (Böcek) Müzesi’nin şehir merkezinde açılması noktasında çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Rektör Çarıkçı, Vali Şehmus Günaydın’ın müze konusunda bu sıcak yaklaşımından ötürü mutluluk duyduğunu ifade etti. Çarıkçı, bu bağlamda Böcek Müzesi için çalışmaların devam ettirileceğini kaydetti.

Vali Günaydın, SDÜ 29 Ekim Olimpik Yüzme Havuzu’nda da incelemelerde bulundu. Rektör Prof. Dr. Çarıkçı, şu an Yıldız Grup Müsabakaları’nın gerçekleştirildiği Olimpik Yüzme Havuzu’nun çok önemli projelere sahne olduğunu kaydetti.

Vali Günaydın bu programların ardından kampüsten ayrıldı.

Bu haber 681 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...