Mekansal Planlama Konferansları Sona Erdi

10 Mayıs 2017 16:17

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü “Ülkemizin Mekansal Planlama Deneyimi Sürdürülebilirlik-Yaşam Kalitesi Vizyonu” ve “Konya Sille’de Fiziksel Yenileme Çalışmaları: Hacı Ali Sokağı Örneği” konulu iki konferans düzenlendi.

Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Öner Demirel ve Yrd. Doç. Şebnem Ertaş verdi.

Açılış konuşmasını yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atila Gül, düzenlenen etkinliklerin özünün anlaşılması gerektiğini belirterek “Günümüzde artık disiplinlerarası çalışmalar giderek önem kazanmakta; mekansal planlama ve tasarımla ilgili disiplinler bir arada çalışmak durumunda ve zorunda. Bizler de düzenlediğimiz etkinliklerle bölümler arasındaki entegrasyonu sağlama ve kaynaştırma noktasında adımlar atıyoruz." dedi.

Kültürel miras ve sürdürülebilir turizm hakkında katılımcılara bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Şebnem Ertaş da “Ülkemizin Mekansal Planlama Deneyimi Sürdürülebilirlik-Yaşam Kalitesi Vizyonu” konulu konuşmasında kültürel mirasın çok boyutlu, toplumu, kenti, kentleşmeyi ve ülkemizi farklı boyutlara götürebilecek bir kavram olduğunu söyledi. Topluma toplum için çeşitli olanaklar sağlayan kültürel mirasın çok derin bir olanak olduğunu belirten Ertaş, “Kültürel mirasta sürdürülebilirlikten bahsetmek gerekirse, bu yapıların günümüze entegre olmasından da bahsetmek gerekir ve bu entegre olma sürecinin nasıl gelişmesi gerektiği aslında bizim çalışmalarımızın konusudur" diyerek kültürel miras ve sürdürülebilirlik çalışmaları yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine değindi.

Kültürel miras ve sürdürülebilir turizmin birbirine kaynak oluşturduğuna dikkat çeken Ertaş, önemli olanın bu kaynakları doğru kullanarak doğru bir süreç içerisinde değerlendirebilmek olduğunu vurguladı.

“Konya Sille’de Fiziksel Yenileme Çalışmaları: Hacı Ali Sokağı Örneği” konulu konuşması ile Prof. Dr. Öner Demirel de kentlerin tarihsel dönüşümleri hakkında bilgiler verdi ve kentlerin dönüşümlerinin en önemli nedeninin ekonomik güçler olduğunu söyledi.

Demirel, “Her geçen gün artan nüfusla beraber kentler insanlık dışı yaşama koşullarının olduğu değişim alanları olarak öne çıkıyor. İnsanlık tarihinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte kentlerde önemli değişimler meydana geldi. Başlangıçta kırsal alan olarak gördüğümüz mekanlar günümüzde gelişerek kentler haline dönüşmüştür." diyerek son yıllarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlardan bahsederek gelecekte dünyayı bekleyen olası felaketler hakkında bilgiler verdi.

Demirel, ülkemizin mekansal planlama deneyimi ve sürdürülebilir yaşamı kalitesi, vizyonu hakkında konulu anlatımıyla katılımcılara çeşitli bilgiler verdi.

 

 

Bu haber 616 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...