Uluborlu’da kentsel dönüşüm başlıyor

11 Mayıs 2017 18:10

Isparta’nın ilk riskli alanı ilan edilen Uluborlu İlçesi’nde çarşı merkezinin kentsel dönüşüm süreci başlıyor. Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, uygulanması zor bir projeye talip olduklarını belirterek, 155 hak sahibiyle tek tek görüşeceklerini ve uzlaşma ortamı içerisinde kentsel dönüşümün uygulanacağını vurguladı.

Isparta’da ilk riskli alan Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Uluborlu İlçesi’nde ilan edildi. Uluborlu Belediyesi’nin çarşı merkezinde uygulamak istediği Kentsel Dönüşüm projesi süreci bu şekilde start aldı. Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, K32’de katıldığı Basın Kulübü programında bundan sonraki süreci anlattı. Uygulaması çok zor olan bir projeye talip olduklarını belirten Ünverdi, 155 hak sahibi olduğunu ve onlarla tek tek uzlaşarak bu projeye başlamak istediklerinin altını çizdi. Ünverdi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin proje giderleri için destek sözü olduğunu da ifade etti.

Uluborlu’da 13 yıldır belediye başkanı olduğunu hatırlatan Ünverdi, çarşı merkezinin ikinci döneminde dikkatini çektiğini belirtti. Buradaki yapıların 1940-1950 yılları arasında o günün ihtiyaçlarını karşılama üzerine yapılmış olduğuna dikkat çeken Ünverdi, “İşyerlerine baktığınızda 15-20 metrekare. Burada ciddi bir sıkıntı var. Çarşı kültürü ecdadımızın kültüründe olan bir şey. Bu merkezde çarşıyı tekrar canlandırmak ve ihtiyaca cevap verme noktasından yola çıktık. Buralara baktığınızda 188 adet taşınmaz var. 188 adet taşınmazın zemin kat oturma alanına baktığınız zaman 5 bin 80 metrekare. Büyüklük anlamında bunu vurgulamak istiyorum. 2 ve 3 katlı az da bina var. Onları da hesap ettiğinizde 9 bin metrekare gibi bir kapalı alan var. 188 işyerinde bu kadar metrekare alan olması çok küçük. 4-4,5 metre ara yollar var. Orada çalışan 3-4 dükkan anca var. Bu çarşının şuanda yüzde 75’i atıl durumda” dedi.

Riski alan kararının çıkmasının ardından ‘artık biz bunu yapmıyoruz’ diyemeyeceklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, bundan sonraki süreçle ilgili şunları söyledi: “Siyasi riski tabi olacak. Siyasetçi olarak yaşadığımız bölgenin menfaati varsa biz risk alacağız tabi. Siyasette özellikle belediye başkanlığında hiçbir şey yapamazsanız hiç eleştiri almazsınız. Çünkü ortada bir proje yoktur. Ama eleştiri sonunda daha güzel projeler ortaya çıkar.

Projelerle ilgili sayın milletvekilimiz Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Süreyya Bey ile sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımıza gittik ve projeye destek istedik. Sayın bakanımız ilk aşamada projeleriyle ve uygulamayla ilgili esaslara ilişkin destek verebileceğini söyledi. Teknik ekibimiz uygulama projeleriyle ilgili ödenek noktasında bakanlıkla yazışma içerisindeyiz. Sayın bakanımız 500 bin lira ile 1 milyon lira arasında proje giderleri için karşılama taahhüdünde bulundu. Bununla ilgili bakanlığa müracaat ettik. Bakanlık şuanda yetkisini devrediyor. Ondan sonra da uygulama projelerine geçeceğiz. Bununla ilgili dönemsel olarak anket çalışması yaptık. Siz ne iş yaparsınız ve kaç metrekare işyeri ihtiyacınız var diye sorduk. Bu anket üzerinden burada bağımsız bölüm oluşturacağız. Şu işkolu şuarada, bu işkolu burada olabilir diye bakacağız. Buradaki hak sahipleriyle şuanda görüşme içerisindeyiz. Teker teker görüşmeye çağıracağız. Bizden ne istiyorlar? Benim ücretimi verin derlerse bu alanları belediye olarak bu alanları kamulaştırmak istiyoruz. Belediye Meclisi’nden de  bu yönde bir karar çıkartacağız.

Biz bir adada uzlaşma sağladığımız zaman o adanın ihalesini yapmak istiyoruz. Mülkiyetin tamamen belediyenin olduğu yerlerde işleme başlamak istiyoruz. Bu yaz döneminde buradaki etabın bir tanesinin ihalesini yapıp projeye başlamak istiyoruz.  Bu büyük bir proje. Bu projelerin daha büyük ölçekte başlanmasının sorunu artıracağını düşünüyorum. Bizim yaklaşık 155 hak sahibimiz var. Bu alanı ne kadar büyütürseniz sorunu daha da büyütürsünüz. Uygulaması çok zor olan bir projeye talip olmuşuz. Biz burada hiç kimseyi aldatma ya da insanlara karşı tavır alma peşinde değiliz. Piyasa değeri ne ise onun üzerinden çalışma yapmak istiyoruz.

13 yıldır belediye başkanıyım ve çok ciddi kamulaştırmalar yaptık. Benden önce belediye başkanları içerisinde en fazla gayrimenkul ve tapu alan belediye başkanı benim. Bu iş gönüllü ve rızalı olmalı. Bugüne kadar ki kamulaştırmalar içerisinde sadece bir kişi ile mahkemelik olduk. Diğerlerin tamamını uzlaşma ile aldık. Bu konuyla hiç kimse endişe etmesin. Bizim dükkanları ucuza alacakmış diye söylentiler dolaşıyormuş. Bunlar olmayacak şeyler. Biz hakka hukuka riayet ettikten sonra olmayacak bir şey yok. Projeyle ilgili kafasına takılanları gelip bize sorabilirler.”

 

 

Bu haber 721 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...