Anıtsal değerdeki kestane ağaçları korunacak

11 Mayıs 2017 18:11

Isparta’da geçtiğimiz ay biri 400 yıllık olduğu tahmin edilen 12 kestane ağacı kesilmişti. Bu nedenle Isparta Belediyesi önemli bir adım atıyor. Belediye söz konusu ağaçların korunması için yönetmelik oluşturuyor.

Isparta’da kestane ağaçlarıyla ünlü Dere, Yenice Mahalleleri ile Ayazmana ile Gökçay mevkiinde geçen ay içinde en az 400-500 yıllık olduğu tahmin edilen ve 1’i anıt ağaç niteliğinde 12 kestane ağacı kesilmişti.

Bu olayın ardından Ayazmana Mesireliği ile Yenice Mahallesi'ndeki bahçelerde dikili asırlık kestane ağaçlarının Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından 'anıt ağaç' olarak tescillenmesi ve korumaya alınması beklenirken, SDÜ Orman Fakültesi'nden bir grup akademisyenin kestane ağaçlarının tabiat anıtı olarak tescillenmesini 16 yıl önce önerdiği ortaya çıktı.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Isparta Belediyesi harekete geçti. Belediye, şehrimizin kültürel ve anıtsal değerlerinden olan kestane, ceviz ile çınar gibi ağaçların korunması için önemli bir adım attı.

Belediye Meclisinde gündeme gelen konuyla ilgili Isparta Belediyesi, tarihi ağaçların yaşatılması için bir yönetmelik oluşturacak.

Hazırlanacak yönetmelik doğrultusunda kent için kültürel ve anıtsal değerde olan araçlar artık gelişi güzel kesilemeyecek.

 

 

Bu haber 705 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...