‘10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et’ Günü

11 Mayıs 2017 18:12

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et’ günü olarak kabul edilmekte ve bu günde fiziksel aktivitenin önemi ve yararları hususunda toplumda bilincin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Çetin ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamalarında şu bilgilere yer verdi;

DSÖ, fiziksel aktiviteyi iskelet kasları tarafından üretilen enerji gerektiren herhangi bir bedensel hareket (çalışırken, ev işleri yaparken ve boş zamanlarda yapılan hareketler dahil ) olarak tanımlamaktadır. Fiziksel aktivite tanımı, fiziksel aktivitenin alt kategorisi olan planlı, yapılandırılmış, tekrar eden ve fiziksel sağlığın bir ya da daha fazla bileşenini iyileştirmeyi ya da korumayı amaçlayan “egzersiz” ile karıştırılmamalıdır.

Yetersiz fiziksel aktivite dünya çapında yaklaşık 3,2 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Dünyada her dört yetişkinden biri, gençlerin ise %80'inden fazlası yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmamaktadır. Türkiye genelinde erkeklerin %67,6’sının, kadınların %76,5’nin, toplamda ise %71,9’unun yeterli düzeyde fiziksel aktivitede bulunmadığı saptanmıştır.

Fiziksel inaktivite bulaşıcı olmayan hastalıkların hızlı bir şekilde artmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkların başlıcaları; kalp ve damar sistemi hastalıkları, obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, metabolik hastalıklar ve kanserlerdir. Başka bir deyimle; fiziksel inaktivite, yaşam süresini ve kalitesini düşüren, ülkemizde ve tüm dünyada ölüm nedenleri içinde ilk sıraları alan hastalıkların temelini oluşturmaktadır.

Fiziksel aktivitenin düzenli ve yeterli seviyeleri:

•             Kemik sağlığını geliştirir.

•             Kas gücünü ve dayanıklılığı arttırır.

•             Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı, meme ve kolon kanseri ve depresyon riskini azaltır.

•             Düşme sonrası oluşabilecek kalça ve omurga kırığı riskini azaltır.

•             Enerji dengesi ve kilo kontrolünü sağlar.

Spor Hekimliği Anabilim Dalından Dr. Ahsen Oğul ise farklı yaş gruplarından bireyler için aşağıdaki sağlıklı yaşam için önerilerinde bulundu;

DSÖ tarafından önerilen fiziksel aktivite sıklığı, şiddeti ve süresi yaş gruplarına göre değişmekle beraber;

5-17 yaş arası çocuk ve adölesanlar;

•             En az 60 dk/gün orta ila yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

•             Günde 60 dakikadan fazla fiziksel aktivite ek sağlık yararları sağlayacaktır.

•             Haftada en az 3 kez kemik ve kasları güçlendirecek aktiviteler yapılmalıdır.

18-64 yaş arası yetişkinler;

•             Hafta boyunca en az 150 dk orta şiddette veya 75 dk yüksek şiddetli veya orta ve yüksek şiddetli fiziksel aktivitenin eşdeğer kombinasyonu şeklinde fiziksel aktivite yapılmalıdır.

•             Ek sağlık yararları için yetişkinler orta şiddette fiziksel aktiviteyi 300 dk/haftaya veya eşdeğerine çıkarmalıdır.

•             Ana kas gruplarını içeren kas geliştirici aktiviteler haftada 2 veya fazla gün yapılmalıdır.

65 yaş ve üstü yetişkinler;

•             Haftada en az 150 dk orta şiddetli veya 75 dk yüksek şiddetli veya orta ve yüksek şiddetli fiziksel aktivitenin eşdeğer kombinasyonu şeklinde fiziksel aktivite yapılmalıdır.

•             Ek sağlık yararları için yetişkinler orta şiddette fiziksel aktiviteyi 300 dk/haftaya veya eşdeğerine çıkarmalıdır.

•             Düşük mobiliteye sahip kişiler haftada 3 veya daha fazla gün dengeyi geliştirecek ve düşmeleri önleyecek fiziksel aktivite yapmalıdırlar.

•             Haftada 2 veya daha fazla gün ana kas gruplarını içeren kas güçlendirici aktiviteler yapmalıdırlar.

Fiziksel aktivitenin farklı formlarının yoğunluğu kişiler arasında farklılık gösterir. Kalp ve solunum sistemlerinin sağlığı açısından yararlı olması için tüm aktiviteler en az 10 dakikalık periyotlar halinde yapılmalıdır.

Bu haber 837 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...