‘İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor’ projesi kapsamında 18 işletmeye plaket

12 Mayıs 2017 10:20

‘İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor’ projesi kapsamında işverenler kategorisinde ‘kayda değer” ödül töreni düzenlendi. Gerçekleştirilen ödül töreninde 18 işletmeye kayıtlı istihdam konusunda çalışanlarına gösterdiği hassasiyet ve uygulamalar nedeniyle plaket takdim edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Kayıtlı İstihdamın Teşviki-II Hibe Programı kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürütülen “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” başlıklı Avrupa Birliği projesi kapsamında İşverenler kategorisinde ödül töreni düzenlendi.

Barida Otel’de gerçekleştirilen “Kayda Değer” ödül töreninde 18 işletmeye kayıtlı istihdam konusunda çalışanlarına gösterdiği hassasiyet ve uygulamalar nedeniyle plaket takdim edildi.

Törenin açılış konuşmasını Proje Koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, kayıtlı istihdamın önemine dikkat çekti.

Açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ‘’Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nün hazırlamış olduğu projemiz Isparta Ticaret Sanayi Odası ortaklığı ile yürütülen ve çok sayıda sivil toplum örgütünün ve kamu kuruluşunun işbirliği içerisinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.   Bugün projenin esasında çok anlamlı bir boyutunda faaliyetimizi bir arada görüyoruz.  Kayıtsız kalmayanların ödüllendirildiği bir gece bu akşam. İş dünyası kayıt dışı istihdam konusunda ülkemizin en önemli sorunu, sosyal ve toplumsal meselelerinden bir tanesi, ülkemizin ekonomik gelişmesinin ve refahının, ekonomik ve sosyal kalkınmasının birlikte varlığını ortaya koyabilen en anlamlı noktalarının bir tanesi istihdamımızın kalitesi niteliği. İstihdamın niteliği denildiğinde, ücret düzeyi, çalışma koşulları, refah düzeyi ile ilgili kavramlarının yanı sıra çalışanların gerek iş dünyasında gerekse sosyal hayatta karşılaşabilecekleri riskler karşısında kendilerinin devletin sosyal güvenli çerçevesinde altında, huzurlu ve mutlu bir gelecek açısından bir şemsiye altında bulunmaları bakımından istihdamın kayıtlı olması çok çok önemli.  Devletimiz açısından önemli, milletimiz açısından önemli. Bu çok önemli meselede bugün elini taşın altına koymuş olan, bugün günümüzün rekabet dünyasında, global dünyada üretmenin, girişimde bulunmanın zorluğunu başarmış ama aynı zamanda da bunu yaparken de maliyet boyutunu düşünmeden konunun sosyal bileşeni olarak çalışanlarının huzurunu ve güvencesini düşünerek kayıtlı istihdam konusunda hassasiyet göstermiş, kayıtlı olmuş ve Isparta’da ki

Sosyal Güvenlik İl Kurumu tarafından hazırlanan ve tam objektif ilkelere göre belirlenen işverenlerimizin ödüllendirilmesi bakımından bir anlam ifade ediyor. Kuşkusuz marifet iltifata tabidir. İyi, doğru, güzel davranışları ödüllendirmemiz ve bunları toplum nezline taşımamız gerekiyor ki yaygınlaşın. Eğer iyi davranışlar yapılan iyilikler kamuoyu gündeminden geri kalırsa bunlar zaman içerisinde toplumsal olarak ifade etmeme durumu ortaya çıkar ki bu açıdan da bu organizasyonun toplumsal boyutunun önemli olduğunu düşünüyorum.  Bu gün burada işverenlerimiz belki sembolik bir değer ifade eden ödülleri alacaklar. Bunun önemli bir yansımasının olacağını düşünüyorum. Projemizin artık son 2 aylık diline girdik. Uluslararası çalıştayımız yakın zamanda gerçekleşecek. Yine seminerlerimiz ve ortak akıl toplantılarımız devam ediyor.  Diyanet İşleri Başkanlığımız ile sürdürdüğümüz iş birliği içerisinde konunun adaleti ve dini boyutunu da içeren çalışmalar devam etmektedir. Çok boyutlu bir şekilde çalışmalar ile projemiz sona doğru gidiyor. İyi bir üniversite sanayi işbirliği projesi olarak Süleyman Demirel Üniversitesi’nin Isparta iş dünyasına katkısı bakımından önemli bir proje.  Toplum nezdinde üstlenmiş olduğu misyonun sürdürülmesi bakımından da oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Isparta İl Müdürü Hüseyin İnceçam ise, ödüle layık görülen işverenlerin nasıl belirlendiğini anlattı.

SGK İl Müdürü Hüseyin İnceçam, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, Isparta ilinde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi için düzenlenen Kayda Değer Ödül Töreni’nin etkilerinden ve konu hakkında yerel ve ulusal çapta yürütülen faaliyetlerden bahsetti. Milli istihdam seferberliği konusunda, Isparta için belirlenen hedeflerin bu proje kapsamında değerlendirildiği ve bu kapsamda yaptıkları destekler için çalışma bakanlığı ve Isparta Valisine teşekkür eden İnceçam ‘’Kayıtlı istihdamın teşviki ve kayıt dışılığın azaltılması için yapılan çalışmalarda işverenler kategorisinde kayda değer ödül töreninde yaptığımız çalışmada;  sektörel bazlı hiçbir ayrım yapmadan, sadece bu işverenlerin arasında düzenli prim ödeyen, kayıt dışına bulaşmamış ya da yapılan denetimlerde kayıt dışılıkla ilgisi çıkmayan işverenler ile düzenli prim ödeyen ve teşviklerimizi kullanan işverenlerimiz arasında çalışan sayısı gözetmeden, rastgele seçerek, Sayın Rektörümüzün de söylediği gibi örnek olup topluma yayılması için bir listeleme yaptık. Tüm paydaşlarımızı önce kendilerine değerlendirip daha sonra bu projeye katkıda bulundular. tüm katkılarından dolayı üniversitemize ve sayın valimize teşekkür ediyorum ve hoş geldiniz diyorum .’’ dedi.

Proje kapsamında 3 bin 500 oda üyesinin katılımıyla toplantılar yaptıklarını dile getiren ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın kayıt dışı istihdamda Türkiye ortalamasının altında olduğunu vurgulayarak, “Çünkü Ispartalı işadamlarımız bu konuda duyarlı” dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen ‘Bugün gerçekten çok güzel bir projenin önemli bir aşamasındayız. Uzun zamandır bu projeyi tanıtmak ve Türkiye’ye mal olması için önemli çabalar harcayarak bunu başarmak için çok mücadele verdik. İnşallah 2 ay sonra bu mücadelenin meyvelerini toplamaya başlayacağız. Burada bizler işadamı olarak kayıt dışı denildiğinde, hep biz suçlanırız. İşverenler suçludur. Biz bu konuyu bahsettikten sonra ben şunu söylemiştim. Acaba  Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak böyle bir projenin ortağı olmamız acaba üyelerimiz tarafından nasıl karşılanır? Çünkü bizler buraya seçilirken bizlere oy verilirken her üye kendisinin desteklenmesini varsa bir eksikliğinin tamamlanması yönünde bir destek beklemektedir. Ama bu sene bu iş biraz farklı oldu. Bu sefer açığı bulmak için Ticaret ve Sanayi odası bu projeyi oluşturdu. Yani eğer burada kayıt dışı istihdamla ilgili bir sorunu olan bir firma varsa biz bunların karşısındayız. Burada bu yüzden öncelikle böyle düşündüler. Fakat sonra projemiz anlatıldıkça konuşuldukça farklı bir noktaya geldi. Bugüne kadar birçok toplantı yaptık. Yaklaşık 3500 üyemizin katıldığı toplantılarımız da  İlimize bu konunun ne kadar önemli olduğu ve neden bu işin ciddi bir şekilde oylanması gerektiğini anlatmaya çalıştık.  Bugün burada bir kısım işverenimize ödül vereceğiz. Bunlar tabi sembolik bir ödül. Isparta da 18 tane iş adamımıza ödül vereceğiz ama %90’a yakın bu işi istikrarlı şekilde yapan işverenimiz var. Onlara da örnek olacak, onların hepsi bu ödüle layık aslında” dedi

SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu, “Bizde akademi olarak bu işin içerisinde yer alarak, bir taraftan üretilecek politikalar için destek veriyoruz, diğer taraftan kayda geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, İİBF olarak, rektör olan iki hoca çıkarmanın, ve bu hocaların bu projeyi yürütmesinin gururunu yaşadığından bahseden OKÇU ‘’Projenin benim açımdan şahsen en sevindirici taraflarından bir tanesi de fakültemiz mensubu olan 2 değerli hocamızın, fakültemizin mensubu olan 2 değerli hocamızın, ki bunların birisi Süleyman Demirel Üniversitemizin rektörü bir diğeri de Burdur’da Mehmet Akif Üniversitemizin rektörü, fakültemiz bünyesinden çıkmış olması. Hasbelkader bu görevde bulunan birisi olarak beni ayrıca projenin diğer çıktıları yanında memnun eden şeylerden bir tanesi bundan gurur duyuyorum. Fakültemiz içerisinden böyle 2 değerli rektörümüz çıkmakla kalmadı ayrıca ulusal çapta ses getiren bir projede de çalışıyorlar, iş birliği yapıyorlar o yüzden ben fakültenin dekanı olarak bundan memnuniyet duyuyorum’’ dedi.  Projenin akılda kalıcı slogan vurgusuna değinen Okçu ‘’1. Ulusal paydaşlarla yapılan toplantıda da söylemiştim. Projenin sloganlarını ben çok beğeniyorum. İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor benim baştan beri imrendiğim bende organizasyon yaparsam böyle akılda kalıcı bir motto bulayım diye imrendiğim bir proje olmuştur. Ödüllerimizin adı var kayda değer ödülleri, yani kayıt altına almaktan bahsediyoruz. Akademi demek bilim dünyası demek kayda almaktan yazıya dökmekten geçiyor. Bizde akademi olarak bu işin içerisinde yer alarak, bi taraftan üretilecek politikalar için destek veriyoruz, diğer taraftan kayda geçiriyoruz. Akademinin iş dünyasının kayıt altına alındığı, kendini gönüllü olarak kayıt altına soktuğu bir projede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin hocalarıyla yer alması, kayda geçirmenin hakkını vermesi de ayrıca sevindiren bir durum.’’ dedi.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu da proje yürütücüsü Prof. Dr. Adem Korkmaz ile işadamlarına teşekkür etti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Murat Ali Dulupçu ‘’Ben buraya sadece teşekkür etmek için çıktım. İki kesim teşekkürü bence fazlasıyla hak ediyor. Bunlardan bir tanesi proje fikrini ortaya atmak, bir düşünceyi ortaya atmak, onu yazıya getirmek sancılı bir süreçtir. Üstelik bunu hakemlerden ve bakanlıktan geçirmek hakikaten bir eziyet ve emek gerektirir. Bu açıdan çok değerli dostumuz ve mesai arkadaşımız Prof. Dr. Adem Korkmaz’a Isparta’ya böyle bir değer kattığı için, iş dünyamızın ve akademinin faaliyetlerini ülkenin hassas olduğu noktaya yönlendirdiği için teşekkür edeceğim. İkinci teşekkürü de sizlere, gerçekten ben kamuda çalışıyorum.  Hiç kimsenin maaşını ödemiyorum. Bizim maaşlarımızı sağ olsun Türkiye Cumhuriyeti Devleti veriyor. Ama siz burada iş dünyası temsilcileri olarak her gün aybaşı geldiğinde çalışanlarımın maaşını nasıl ödeyeceğim nasıl para kazanacağım diye dert içerisinde yer alıyorsunuz. Onların daha nitelikli bir hayata, daha insanca bir yaşama kavuşması için bir mücadele veriyorsunuz. Allah bu mücadelede yolunuzu açık etsin.’’  dedi.

Bir işveren olarak kayıtlı istihdam konusunda çalışanlarına gösterdiği hassasiyet ve örnek uygulamalar nedeniyle ödül almaya hak kazanan işverenlere ödüllerinin takdimi ile program sona erdi.

Kayda Değer Ödül Sahipleri:

1.            ADAR GIDA PAZARLAMA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

2.            DİŞ DOSTU AĞIZ VE DİŞ HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ

3.            GÖLTAŞ GÖLLER BÖLGESİ ÇİMENTO SAN. VE TİC. A.Ş.

4.            GÜLHAN ÖZEL SAĞ. VE EĞT. HİZ. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

5.            GÜL SERTUR TU. NAK. OTOM. PET. ÜR. GIDA. SAN. VE TİC. A.Ş.

6.            ISPARTA MENSUCAT SANAYİ TİCARET A.Ş.

7.            İMAJ MOBİLYA

8.            KARTAŞ HAZIR BETON NAK. TİC. LTD. ŞTİ.

9.            METEMAR MERMER GRANİT MADENCİLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

10.          METRO MÜHENDİSLİK GIDA MADDELERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

11.          MODÜLMER- MODÜL MERMER SAN. TİC. A.Ş.

12.          OKTAY MOBİLYA

13.          ONUR ECZANESİ

14.          ORMA ORMAN MAHS. ENTEG. SAN. TİC. A.Ş.

15.          ÖZTEKPA LTD. ŞTİ.

16.          SÖYLEYCİLER ARÇELİK

17.          ETTAŞ- EĞİTİM TAAH. TİC. ANM. ŞRK. (TED KOLEJİ)

18.          YÜNTEKS TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

 

 

Bu haber 826 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...