Senirkent Kapı Dağı’ndan Alınan 20 Koloni Karınca, Eğirdir Barla Dağı’na Nakledildi

15 Mayıs 2017 15:30

Ülkemizi, dünyada orman varlığını artıran nadir ülkeler arasına yükselten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman varlığımızı tehdit eden zararlı böceklere karşı tabii yöntemler kullanmaya devam ediyor. Bu çerçevede Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman zararlılarına karşı en etkili biyolojik mücadele yöntemlerinden olan kırmızı orman karıncalarını yoğun olarak bulunduğu Isparta Senirkent Kapı Dağı’ndan alarak Eğirdir Barla Dağı’na nakletti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabiatın en çalışkan varlıkları kırmızı karıncaları ormanlarımızı korumak için zararlı böceklerin yoğun olduğu bölgelere naklediyor. Bu kapsamda Isparta’da 20 koloni kırmızı orman karıncasının nakli tamamlandı.

EN YÜKSEK AĞAÇ TEPELERİNE KADAR ULAŞIYORLAR

Yer altındaki ortalama 80 metre çapında daire biçiminde bir alanda yuva kuran kırmızı karıncalar (Formica Rufa) toprak yüzeyinde ve en yüksek ağaç tepelerine kadar ulaşarak, ormanlarımıza zarar veren bazı tırtıl türleri, yaprak arıları larvaları, kelebekler, bitki bitleri, böcek pupaları ve yumurtaları ile besleniyor. Bazı böceklerin yetişkinlerini dahi parçalayarak yuvalarına taşıdıkları da gözlemlenen karınca kolonileri kraliçe, işçi ve erkek karıncalardan oluşuyor.

KRALİÇE KARINCA MUTLAKA TAŞINIYOR

İşçi karıncaların 2-3 kat büyüklüğünde olan kraliçe karıncalar koloninin sürekliliğini sağlıyor. Transplantasyon sürecinde yeni kurulan yuvanın dağılmaması maksadıyla kraliçe karıncanın mutlaka yuvaya götürülmesi gerekiyor. Diğer işçi karıncalarda pasa malzemesiyle birlikte büyük kutulara aktarılarak yeni mekânlarına naklediliyor. Nakil sonunda ayrıca şeker takviyesi ile karıncaların beslenmesine de katkıda bulunuluyor.

ZARARLI BÖCEKLER ORMANLARA YANGINLARDAN DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR

Oldukça hızlı üreyen tabiatın en çalışkan varlıkları olan karıncaların naklinin, ekolojik dengenin korunması bakımından maliyeti en düşük mücadele yöntemlerinden biri olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “2017 yılında da ormanlarımızın zararlı böceklerden korunması maksadıyla biyolojik mücadelemize devam ediyoruz. Bu çerçevede Isparta’da 20 koloni kırmızı orman karıncasını yoğun olarak bulunduğu Senirkent Kapı Dağı’ndan alarak Eğirdir Barla Dağı’na naklettik” diye konuştu.

Zararlı böceklerle mücadelenin ormanların sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Zira bu böcekler ormanlara yangınlardan bile daha fazla zarar veriyor. Bu sebeple zararlı böceklerle mücadelemizi hız kesmeden devam ettireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Bu haber 832 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...