Eğirdir´de Üretimden Pazara Elma Zirvesi Toplantısı

15 Mayıs 2017 15:33

Türkiye'nin Elma ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yapılan elma üretiminin iç ve dış pazar taleplerini arttırmak, İlçemizde yetişen yeni çeşitleri tanıtmak, ülkemizin önemli bir tesis altyapısı bulunan soğuk hava depolarımızı ve paketleme tesislerini elma tedarikçilerine tanıtmak amacıyla "Üretimden Pazara Elma Zirvesi" toplantısı gerçekleştirildi.

Eğirdir Kaymakamlığı ve Tarım İlçe Müdürlüğünün organizasyonu ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya Kaymakam Addullah Akdaş, Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet TUĞRUL, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Uğur TURGUT, SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Atilla AŞKIN, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer ŞENGÖL, ETUDOSD Yönetim kurulu Fidan  A.Ş.  Sahibi  Dr. Abdullah KANKAYA, Ziraat Ajansı ve MSK Fuarcılık LTD. ŞTİ. Sahibi Sedat KOLCUOĞLU ,Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Sarıidris Belediye Başkanlığı, SDÜ Eğirdir Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, Eğirdir Ziraat Odası Yönetim Kurulu, Eğirdir Esnaf Odası Yönetim Kurulu, Boğazova Sulama Birliği Yönetim Kurulu, Eğirdir Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Yönetim Kurulları, Eğirdir Sulama Kooperatifleri Yönetim Kurulları ve Eğirdir Özel Soğuk Hava Depo İşletmecileri katıldı.

"EYLÜL AYINDA ELMA FUARI YAPILACAK"

Toplantıda Eğirdir elmasının hak ettiği değeri ve önemi görmediğini, ulusal  ve uluslararası pazarda  yeteri  kadar  tanınmadığını söyleyen Kaymakam Abdullah AKDAŞ elmamızı marka yapmak için  elma tanıtım organizasyonu yapılmasını ,bu yapılan organizasyonun geleneksel ve  sürdürülebilir olması gerektiğini belirtti. ‘Elma fuarı  altyapı olarak  elma üreticisinin daha fazla kazanç sağlayabileceği, alıcı ve satıcının bir araya geleceği, bilimsel ve teknik çalışmaların aktarılacağı bir organizasyon olmalıdır "dedi.

Ayrıca " Kaymakam Abdullah AKDAŞ son olarak Elma Fuarının eylül ayının 7-8-9’unda yapılabileceğini, Organizasyon planlanmasına önce çekirdek kadro oluşturulmasının gerektiğini belirtti. Oluşturulan Çekirdek kadroda ;  Kaymakam Addullah AKDAŞ, Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet TUĞRUL(Vekaleten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Uğur TURGUT),SDÜ Ziraat Fakültesinden öğretim üyesi, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer ŞENGÖL, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, GÜLBUDAK soğuk hava deposu ve Eğirdir Ziraat Odası Başkanının katılması kararlaştırıldı.

"ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ BİRE BİR GÖRÜŞEBİLECEK"

Ziraat Ajansı ve MSK Fuarcılık LTD. ŞTİ. Sahibi Sedat KOLCUOĞLU ise sunumunda Eğirdir’in Antalya’ya ve Isparta havaalanına yakınlığının bu fuar için avantaj olduğunu, bu fuarın gerçekleşmesi ile üst düzey bürokratların  Eğirdir’e gelerek yaşanan sıkıntıların aktarılabileceğini, yurt içindeki tedarikçilerin, alıcı ve satıcıların birebir görüşme yapabileceğini, yeni teknoloji ve bilimsel çalışmaların aktarılabileceğini ayrıca Eğirdir’e  turizm açısından önemli katkılar sağlayacağını konuşmasında belirtti. Eylül ayının başında elma hasadından önce yapılması planlanan Elma fuarı organizasyonunda yapılabilecekleri  şöyle anlattı ; ‘1.gün açılış yapılması  ve kurulacak sergi gezilmesinin ardından gelen misafirlerle teknik gezi yapılabileceğini ve alıcıların elmaları bahçede görmelerini  sağlamak, 2.gün  akademisyenlerinde katılacağı  teknik konferanslar ile elma paneli yapılabileceğini, 3. gün ise başarılı üretici ve girişimcilere ödüllendirme yapılabileceğini söyledi."

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet TUĞRUL ‘yapılacak olan elma fuarının Eğirdir Elmasının tanıtılmasında, pazarlanmasında etkili olacağını belirtti. Üst düzey devlet erkanının fuara davet edilebileceğini, yaşanan sıkıntıların direkt olarak kendilerine  aktarılabileceğini’ söyledi.

Eğirdir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Çetin MEYDAN organizasyonun dikkat çekmesi gerektiğini farklı etkinlikler yapılabileceğini söyledi. Elma mutfağı yarışması  ve elmadan  heykeller yapılabileceğini ayrıca sadece çiğ elma değil elmanın türevlerinin (sirke, kak vs.) yer alması gerektiğini belirtti.

Yapılan elma zirvesi toplantısı sonucunda 15-19 Mayıs 2017 tarihleri arasında çekirdek kadronun katılacağı  bir  toplantı daha yapılası kararlaştırıldı.

 

Bu haber 915 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...