“Sinan’ın Eserlerinde Zamanın Gelişmelerinin En İleri Çizgileri Bulunmaktadır”

17 Mayıs 2017 14:48

Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Topluluğu tarafından “Kadim Türk Kültür Medeniyeti ve İnşa Sürecinde İlk İnşaat Mühendisi Mimar Sinan’ın Yeri” konulu bir konferans düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Aziz Ertunç Amfisi'nde gerçekleştirilen konferansı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci verdi.

Açılış konuşmasını yapan Topluluk Başkanı Adem Barlas, “Geleceği Birlikte İnşa Ediyoruz” sloganı ile 2008 yılında kurulan topluluğun faaliyetlerine tüm hızıyla devam ettiğini belirterek “Aramızdan nice Mimar Sinanlar yetişmesi dileğiyle, konferansın verimli geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

İlk inşaat mühendisi ve inşaat mühendisliği örgütünün daima merak konusu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci, “Kadim kültür ve medeniyetimizde ilk inşaat mühendisi Mimar Sinan’ın yerini anlayabilmek için iki nokta önemlidir. Bunlardan biri, medeniyetimizin 16. asırda dünyadaki yeri ve büyüklüğü, diğeri ise bu medeniyetin inşasında Mimar Sinan’ın eserleridir.” dedi.

Birinci, din değiştirerek girilen İslâm medeniyetinden sonra 19. asırdan itibaren din değiştirmeden, kültür değiştirmeye çalışarak gidilmeye çalışılan Batı medeniyetinin çok başarılı sonuçlar vermediğini belirtti. Kaynaklarda ilk inşaat mühendisinin John Smeaton olarak yazıldığını halbuki bunun doğru olmadığını, bu tarihten iki asır önce bu ismin Mimar Sinan tarafından kullanıldığını tarihi belgeleriyle ortaya koydu. İlk inşaat mühendisliği örgütlenmesi için de benzer bir yanlışın bulunduğunu, bunun da “Hassa Mimarlar Ocağı” olması gerektiğini ve en geç 16. asırdan beri bu kurumun var olduğunu anlattı. Birinci, bundan böyle bu bilgileri yanlış kullanmanın “yetersizlik, cahillik veya bilimsel gaf” olacağı uyarısında da bulundu.

 

 

Bu haber 767 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...