Gazi Sosyal Bilimler Lisesi TÜBİTAK projelerini görücüye çıkardı

17 Mayıs 2017 14:54

Gazi Sosyal Bilimler Lisesi tarafından TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Projede yer alan öğretmenlere şiltleri ve öğrencilere de belgeleri verildi.

Isparta Gazi Sosyal Bilimler Lisesi tarafından TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Okul bahçesinde saat 11.00’de gerçekleştirilen açılışa yoğun katılım oldu. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hacı İbrahim Berkil, Şube Müdürü Mehmet Emin Yalçın, Okul Müdürü Lokman Kaplan, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşan Okul Müdürü Lokman Kaplan, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarına katılan Milli Eğitim Müdür Yardımcısına, şube müdürlerine, okul müdürlerine, öğretmenlere ve davetlilere teşekkür etti.

Öğrencilerine projelerde gösterdikleri başarıdan dolayı beyaz meleklerim diye seslenen Okul Müdürü Kaplan, şunları söyledi:

 “5 Yıldır TÜBİTAK 4006 bilim fuarını yapmaktayız. Bugünde beşincisini yapıyoruz. Tabi Bakanlığımız ve TÜBİTAK bu projelere çok önem veriyor. Artık proje tabanlı eğitim diyor. Daha dün Antalya’da Fen Liseleri Sosyal Bilimler Liseleri Müdürler toplantısındaydım, orada Çalıştaydaydım. Yine bu projeler gündeme geldi. Sayın Ortaöğretim Müdürümüz Ercan Türk, özellikle Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Lisesi Müdürlerine sitem etti. Bu projelerde , bu çalışmalarda , bu akademik liselerin Anadolu Liselerin fen liselerin ve sosyal bilimler liselerinin bu projelerde yüzde payının 36 ama meslek liselerinin maşallah 65 onun için akademik liselerin de bu çıtayı yükseltmelerini proje hazırlamalarını yarışmalara katılmaları talimatını verdiler ve bu oranın 50’lilere çıkmasını istedi. Biz 5 yıldır şu ana kadar bugünkü projelerimizle birlikte 150‘ye yakın proje hazırladık. Proje nedir? Proje farkındalık oluşturmak doğru bildiğimizi yanlışlarla, yanlış bildiğimiz doğrularla onları ortaya koymak ve farkındalık oluşturmak. 20 projemiz var. Bu 20 projemizi hazırlayan sevgili öğrencilerimiz burada.

Beyaz güvercinlerim diyorum ben onlara. 6 öğretmenimiz bu 20 projeye danışmanlık yaptı. Mesela bunlardan birisi bende sabah gezdim hele bizim yaştakiler çok iyi bilir bakın sanki bütün buluşlar , icatlar sanki 17. 18. yüzyıllarda olmuş 19 yüzyıllarda daha önce 7 . 8 . 9 . 10. 11. Yüzyıllarda bir düşünün bakalım tarihi şöyle Türk ve İslam medeniyeti vardı dünyada. Onlar hiçbir katkıda bulunmamışlar. Atomu Dalton bulmuş, İşte Pisagor matematikte halbuki öyle mi değil işte atomu Dalton bulmadı. Cami bin Hayyam buldu. 730 yıllarında Bağdat üniversitesi rektörü kimyacı bakın bir bakanlığınızın tavsiye ettiği kaynak kitapta şöyle bir cümle kullanıyor. Cami bin hayyam maktul diyor. Böyle büsbütün değildir , taneciklerden oluşmuştur. Tanecik değil de zerreciklerden oluşmuştur. Eğer o zerreciklerdeki enerji açığa çıkarsa diyor Bağdat’ı altına üstüne getirir.Neden bahsediyor gençler , atom bombasından bahsediyor.

730 yılında daha mikroskop icat edilmedi , birde Matemikte var matematikde de pisagor üçgenleri buldu . Cebir ‘’cabir’’ cebiri bulan ‘’el – cabir’dir.Yine bir proje dikkat çekti . Mesela bu burçlar astroloji inanan var, inanmayan var. Acaba kaç kişi inanıyor kaç kişi inanmıyor. İşte balık burcu ne olacak bu ay meraklılar var ya onları araştırmışlar. Öğrenciler ben şimdi sonuçları söylemiyim inanıyor mu inanmıyor mu? Bu da bir toplum arasında bir olay sosyal bir olay çok inanan var. Hatta burcuna bakmadan harekete etmiyor. Burcum ne diyor, özel hayatımda ne diyor iş hayatımda ne diyor. Mesela sosyolojiden bunu araştırmışlar.Buna benzer 20 tane güzel projemiz var ve hepsini gezmenizi istiyorum . Tabii emeği geçen öğretmenlerimi , sevgili öğrencilerimi kutluyorum ve bir alkış istiyorum.” Okul Müdürü Kaplan’ın konuşmasının ardından projede yer alan öğretmenlere şiltleri ve öğrencileri de belgeleri verildi.

Dana sonra fuarın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Okul öğrencilerinden Tuğba Altınsoy ve Hatice Zorlu tarafından hazırlanan, “Müslüman bilim adamlarının Simya ve Kimya Bilimine bilinmeyen katkıları”, Okul öğrencileri Oğuz Öztürk ve Hüseyin Cibar tarafından hazırlanan “Yörüngematik” projeleri de dikkat çeken çalışmalar arasında yer aldı. Açılışın ardından davetlilere ikramlarda bulunuldu.

 

Bu haber 1190 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...