Hastaneler okullara özendi, karne uygulaması başladı

3 Ocak 2013 18:37

Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mustafa Çelik, yeni Kamu Hastaneleri Birliği ile tüm hastanelerin bu birime bağlandığını ve sürekli denetim altında tutulacağını açıkladı. Hastanelerin birer karnesinin olacağını ve bazı kriterlere göre puan alacağını belirten Çelik “Hastalara sağlanan imkânlar daha da artmış olacak” dedi.

Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mustafa Çelik, artık hastanelere not verileceğinin bildirdi. Kamu Hastaneleri Birliği’nin hastaneleri yılın belli zamanlarında denetleyeceğini ve bazı şartlara göre puan vereceğinin ifade eden Çelik, kaliteli hizmet vermeme lüksünün ortadan kalktığının bildirdi. Bu durumun sağlıkta kaliteyi bir hayli artıracağına değinen Çelik, şunları söyledi:

“Kamu Hastaneleri Birliği’nin hedefleri var. Bu birlik kurulduktan sonra bunlara belirli hedefler konuldu. Bu hedefler de belli aralıklarla denetlenecek. İlk denetleme Temmuz ayında olacak. Bundan sonra da yönetimdeki her kişiye ilgilendiği alanla ilgili puan verilecek. Her hastanenin yöneticisinin ayrı bir karnesi, birliklerin de ayrı bir karnesi olacak. Herkes konulan bu hedefleri ne kadar gerçekleştiriyor onlara bakılacak, buna göre sözleşmelerinin uzatılıp uzatılmayacağı konularında karar verilecek. Bu da bağlayıcı olur tabi. Daha önceden herkes tabi ki bir gayret içerisinde çalışıyordu. Ama bu birliklerle birlikte yönetici sayısı azaldı ve kişilerin yapması gereken iş daha da arttı. İyi olacaktır diye düşünüyoruz.

GEREKSİZ HARCAMALAR ORTADAN KALKIYOR

İşin finansal kısmı da var. Hastaneler kendi kendini idame ettirecek hale getirilmeye çalışılıyor. Gereksiz enerji kaybı, gereksiz faturalar, bunların önüne geçmek en büyük amaçlardan. Onun dışında hastalara verilen hizmet en büyük hedef tabi ki. Hastaneler ne kadar efektif kullanılıyor, yatan hasta kısmı nasıl, yataklar efektif kullanılabiliyor mu, yoğun bakımlar efektif kullanılabiliyor mu bunların hepsi birer kriter.”

EKSİK BÖLÜMLERİ BÜNYEMİZE KATIYORUZ

Öte yandan hastanede olmayan bölümlerin de bu yıl içinde kazandırılacağını ve 3. sınıf hastane gibi çalışacaklarını ifade eden Çelik, şöyle devam etti: “Hastanemizde olmayan birkaç yan dal var. Şu anda Gastroentronoji bölümümüz yok ama Genel Cerrah iki arkadaşımız var, onlar endoskopilerini yapıyorlar. Bu konuda sertifikaları var. Şu anda yeni tayin döneminde Gastroentronoloji, Romatoloji, Tıbbi Onkoloji gibi bilimlerde de yer açıldı. Onun dışında bir problemimiz yok. Hastanemiz verilen rolü şu anda götürüyor.

Bu hizmetler en üst seviye dediğimiz 3’ncü seviye hastanelerde verilen hizmetler. Bu hizmetlerin şartlarından biri de acilde uzman hekim bulunması. Bunu sağladık. Onun dışında fiziki alan ile ilgili şeyler var. Onların düzenlemesini yapıyoruz. Birkaç tıbbi cihaz eksiğimiz var, onların alımına çıkıyoruz. Onun dışında çok büyük bir sıkıntımız yok.

Fiziki anlamda bir düzenleme gerekiyor acil servis ve bina içerisinde. Zaten daha önceden arkadaşlarımız acil bölümünü yenilediler ve en iyi şekilde hizmet veriyor. Bunun haricinde birkaç düzenleme yapılacak.

BÖLGE HASTANESİYLE KALİTE ARTACAK

Bölge Hastanesinin ihalesi şu anda tamamlanma aşamasında. Bakanlık son çalışmalarını yapıyor. Ondan sonra da 800 gün civarında bir ihale süresi var. İhale işi bittikten sonra Bölge Hastanesi 2 yıl içerisinde biter diye düşünüyoruz. Bu hastanenin bölgeye büyük katkısı olacak. Burada 200 yatak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, yoğun bakımlar hariç 400 yatak da bize verilecek. Hastane efektif kullanılırsa, hastanede hastaların kalış süresi azalırsa, yataklar uygun kullanılırsa yatak sayısı bizi idare edecektir diye düşünüyoruz. Yoğun bakım yatak sayısı yeterli çünkü. Odalar 1 ve 2 kişilik olacak, kaliteli olacak ve hasta başına düşen metrekare artacak. Şu anda bir hasta başına yaklaşık60 m²düşüyorsa, yeni binada120 m²düşecek. Tek eksiğimiz yeni hastane binası. O da olursa bir sıkıntı kalmayacak.

Isparta’da kesinlikle çok iyi sağlık hizmetleri veriliyor. Hastanelerin kalitesi çok iyi. Ufak tefek fiziki sıkıntılarımız var, onları da yeni hastane ile aşacağız.

 

 

Bu haber 1693 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...