“Doğal ürünlerden uzaklaşmak hastalıkları artırıyor”

26 Mayıs 2017 17:47

Isparta Davraz Yaşam Hastanesi Uzman Diyetisyeni Birsel Kavak, Gökkubbe Fuar Merkezinde Isparta Belediyesi tarafından hazırlanan ve Isparta’nın ilçe ve köylerinin yöresel gıda ürünlerinin sunulduğu ve satışının gerçekleştirildiği fuarı dolaştı.

Isparta Belediyesi tarafından hazırlanan standı gezen Uzman Diyetisyen Birsel Kavak, Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’a ve ekibine böyle bir organizasyona imza attığı için teşekkür etti. Son zamanlarda artan hastalıkların altında yatan nedenlerden birisinin de doğallıktan uzaklaşılmış besinler olduğunu söyleyen Birsel Kavak, “Alerjik hastalıkların son dönemlerde artmasının nedenlerinden birisi çok fazla paketlenmiş ürün, katkı maddeli ürün kullanılması. Bu yüzden her zaman doğallığa yönelme taraftarıyım. Diyetisyenler olarak da bunu savunuyoruz” dedi.

Isparta Belediyesinin hazırlamış olduğu standı ve içerisinde barındırdığı ürünleri çok beğendiğini aktaran Uzman Diyetisyen Birsel Kavak, “Paketlenmiş ürünlerin son dönemlerde büyük artış gösterdiğini görüyoruz. Bu da bizi doğallıktan uzaklaştırıyor. Doğallıktan uzaklaşmak hastalıkları artırıyor. Hastalıklar artınca ciddi anlamda mutsuzluklar başlıyor. Bu zincirleme bir durum. Burada bulunan ürünleri bizlerin tek tek gidip köylerden toplaması mümkün değil. Böyle bir alanda bu kadar ürünün bir arada bulunması bir şans. Ben bu ürünleri görünce mutlu oldum. Bu ürünlerin naylon değil, özel bir bezli ambalajla sunulması da çok güzel ve önem taşıyor. En önemlisi hava alıyor. Ben bunu gönül rahatlığıyla mutfağımda kullanacağım. Paketin üzerine yapılan baskı da dahi doğal organik boya tercih edilmiş. Yani bu ürün herhangi bir kimyasalla karşılaşmadan tüketiciyle buluşmuş” dedi.

Organik ürünlerin arttırılması için zemin hazırlayıcı çalışmaların çok önemli olduğunu belirten Kavak, “Bu konuda Isparta Belediyesini tebrik ediyorum. Bence büyük bir iş başarılmış. Bağırsak artık vücudun ikinci beyni olarak addediliyor. Doğal beslenmeden uzaklaşıldıkça bağırsaklardaki zararlı bakterilerin artmasıyla bütün vücuda o mikroorganizmalar toksik etki yaparak beyne kadar ulaşıyor. Psikolojik rahatsızlıkların dahi sebebinin bu olduğu söyleniyor. Bunu düzeltebilmek için de en başta bağırsağı iyileştirmek gerekiyor. Bağırsağı da daha doğal beslenmeye dönerek iyileştirebiliriz. Doğal beslenmeye nasıl döneceğiz, işte bunlara dikkat edeceğiz. Bunu da belediye ne kadar teşvik ederse o konuda hem insanlarımız bilinçlenmiş olacak. Bilinçlendirme adına çok önemli bir çalışma. Böylece ben ve halk olarak da o kadar doğal beslenmeye dönmüş olacağız diye tahmin ediyorum” görüşlerinde bulundu.

Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmenin de önemine değinen Isparta Davraz Yaşam Hastanesi Uzman Diyetisyeni Birsel Kavak, “Zamanında tüketemediğimiz bazı sebze, meyveleri de kurutarak tüketebiliriz. Paketlenmiş, dondurulmuş ürünlerden ziyade kurutulmuş ürünleri daha çok tercih etmek gerekiyor” dedi.

Bu tür organizasyonu her ilin yapması gerektiğinden bahseden Kavak, “Bunu Isparta olarak değerlendirdiğimde ise kesinlikle çok büyük bir teşvik. Yüzyıllardır süregelen bir kültür var. Eğer biz bu kültüre sahip çıkarsak ilerleyen dönemlerde yeni nesillerde buna sahip çıkar. Bu şekilde bu kültürü de öldürmemiş oluruz. Ticari olarak da değerlendirdiğimizde aslında büyük pazar, büyük piyasa her zaman kazanıyor. Ancak kendi bahçesinde, kendi emeğiyle ilaç, kimyasal herhangi bir madde kullanmadan eğer o ürünü emek verip çıkarabiliyorsa öncelikli tercihimiz bunlar olmalı. Böylece de insanımız, alın teri kazanacak. Isparta’nın özellikle dağ kasabalarından, köylerinden toplanmış, ilaç kullanılmamış ürünlerin getirilmiş olması gerçekten büyük bir emek ve rağbeti kesinlikle hak ediyor. Belediye başkanımızın bu konudaki düşüncesi çok önemli. Son dönemlerde katkı maddeli ürünlerin, kimyasal içerikli ürünleri çok ciddi anlamda tüketiminin artması kanser vakalarını ciddi anlamda artırıyor. Tabi ki farklı faktörlerde var, beslenmeyi düzenleyince kanser ortadan kalkacak mı belli değil, ama belki minimum seviyeye indirmiş olacağız. Bu anlamda bu çalışmada büyük önem taşıyor. Her geçen gün bu daha da iyiye gider. Üretici de bu anlamda bilinçlenmiş olursa zaten ilaç kullanmayı da minimuma indirecek, belki de hiç kullanmadan üretime başlayacak. Hem üreticiyi bu konuda teşvik ediyor, hem de tüketiciyi ‘ben niye Avrupa ülkelerindeki insanlar gibi kaliteli beslenemeyeyim’ sorusunu akla getiriyor” şeklinde konuştu.

Bu haber 804 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...