Yoksulluk sınırı 5 bin liraya dayandı

31 Mayıs 2017 17:37

TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Sadık Kaya, açlık ve yoksulluk sınırı Mayıs ayı araştırmasında, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 4 bin 979 TL’ye ulaştığını, açlık sınırının ise bin 529 TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) İl Temsilcisi Sadık Kaya, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Mayıs 2017 sonuçları hakkında bilgi verdi. Kaya, şunları söyledi: “TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 11 TL, yoksulluk sınırı ise 35 TL artış gösterdi. Yılın ilk beş ayı itibariyle artış tutarı sırasıyla 97 TL ve 314 TL olurken, son bir yılda artış tutarı ise aylık gıda harcamasında 154 TL ve yoksulluk sınırı tutarında 501 TL oldu. 

Günümüzde geçerli olan net asgari ücret dört kişilik ailenin aylık gıda harcamasını yine karşılamaktan uzak kaldı. Bekar bir işçi için hesaplanan aylık yaşam maliyeti ile net asgari ücret arasındaki fark 507 TL olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Mayıs 2017 ayında şöyle gerçekleşti: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,70 oranında arttı.           

Yılın ilk beş ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,74 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,18 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 4,15 olarak hesaplandı.”

 

Bu haber 724 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...