"Antalya yerine Isparta´ya gidin"

4 Ocak 2013 19:32

İran İslam Cumhuriyeti’nin 6. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinecad, İranlı turistlerin Antalya’ya gitmemelerini, Isparta’ya gitmelerini istemesi üzerine İran’ın turizm elçisi ve sosyal ayrımcılık alanında uzman Nasır Takva dün Isparta’ya geldi. Takva, Isparta hakkında bilgi edinerek makale yazacak ve Ahmadinecad’a sunacak.

Ahmadinecad’ın İranlı turistlerin Antalya’ya gitmemesini, Isparta’yı tercih etmelerini istemesi üzerine güller diyarını daha yakından tanıtmak adına ilimize geldiğini belirten Takva, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç’ı ziyaret etti. Merak ettiği sorulara cevap aramak için Kılıç’ı ziyaret eden Takva, İran’ın başkenti Tahran’ın kuzeyinde bulunan Azad Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi ve sosyal ayrımcılık alanında uzman. Aynı anda bir gazetede de eleştirmen olarak görev yapan Takva, bir zamanlar eleştirilerinden dolayı idam cezasına çarptırıldığını ancak daha sonra hapis yattığını bildirdi.

ISPARTA İNSANLARI KENDİNİ BAĞLIYOR

3-4 senedir Isparta’ya düzenli olarak gelip gittiğini ve bu şehri kendisinin de çok sevdiğinin ifade eden Takva, şunları söyledi: “Isparta, insanları kendine bağlayan bir şehir. Şehri yöneten insanlar buraya çok iyi bakmış. 3-4 yıldır Isparta’ya sürekli gelip gidiyorum. İlk geldiğim Isparta ile şu andaki Isparta arasında çok fark var. Özellikle hava kirliliği konusunda büyük yol kat edilmiş. Şehir de adım adım gelişmiş.

MÜLTECİLERE ÇOK İYİ BAKIYORSUNUZ

Şunu da gözlemledim, mesela İran devleti barındırdığı mülteciler için bir para alıyor, bunu mülteciler için kullanmıyor. Kendi bütçesine katıyor. Ancak Türkiye’de böyle değil. Gelen para tamamen mülteciler için harcanıyor. Bu durum beni çok duygulandırdı.

BURADA OLMAMIN BİR SEBEBİ DE İRANLI

MÜLTECİLERİN ISPARTA’DA ÇOK OLMASI

Buraya gelmemin bir sebebi var. Çünkü Isparta’da bir hayli İranlı mülteci var. Bu mültecilerin aileleri de gelip gidiyor. Isparta hakkında bir makale yazmak istiyorum. Bu Isparta’ya yarar sağlayacak. Yani İranlıların nereye geldiklerini bilmelerini istiyorum. Mesela benim bir arkadaşımın eşi burada doğum yaptı, hastane hiçbir masraf almadı. Buradaki insanların ne kadar iyi olduğunu, şartları ne kadar iyi olduğunu ispatlamak istiyorum. Benim bile beklediğimden daha iyi bir şehir Isparta. Sizleri de en kısa zamanda İran’a bekliyorum.”

ISPARTA’DA HER MEZHEPTEN İNSANLARIN

ÖZGÜR YAŞAYABİLECEĞİ BİR ORTAM VARDIR

Öte yandan Isparta’nın geleneklerini göreneklerini sürdüren, Müslüman bir şehir olduğunu belirten Kılıç, İranlıların Isparta’da bulunmalarından mutluluk duyacaklarını bildirdi. Isparta’nın kültürünün oldukça geniş olduğunu ve burada İranlıların hiç zorluk çekmeyeceklerini ifade eden Kılıç şöyle devam etti: “İran’dan Isparta havalimanımıza uçaklar insin. Antalya havalimanı çok yoğun. Yılda 250 bin’den fazla uçak inip kalkıyor. Hava trafiği çok yüksek olduğu için Antalya’ya çok yakın olan Isparta’nın havalimanını kullanmasını biz de istiyoruz. Sadece havalimanı değil, Isparta gölleriyle, yaylalarıyla, dağlarıyla, gülleriyle, antik kentleriyle çok güzel. Su şehri burası. Göller bölgesi. Antalya’da deniz var, burada da göller var. Çok güzel plajlarımız var. Ormanlık alanlarımız var. Kültürümüz oldukça zengin. İran’ın turistleri burada gönüllerince rahatlıkla kalabilirler. Misafir ederiz onları.

GÖNÜLLERİNCE BURADA TATİL YAPABİLİRLER

Isparta Türkiye’nin gül bahçesi. Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65’ini Isparta karşılıyor. Hiçbir ülkede bir şehir Isparta gibi değil. Isparta halkı çok misafirperver ve yardımseverdir. Geleneklerini, göreneklerini sürdüren, Müslüman bir şehirdir. O yüzden İranlı tüm turistlerin gönüllerince burada tatillerini rahatlıkla geçirebileceği her türlü imkânlar var.  Burada her türlü mezhepten insanların özgür yaşayabileceği bir ortam vardır. Bu arada eğer İranlılar turizm için Isparta’yı kullanırsa şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacak.”

Bu haber 842 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...