“Gülçiçeği alım sezonu Temmuz’a sarkabilir”

5 Haziran 2017 17:00

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'daki 22 bin dekarlık alanda gül çiçeği hasadı devam ediyor. Bu kampanya döneminde rekoltenin 8 bin ton civarında olması bekleniyor. 

Bu yıl gülçiçeği alım kampanyasının başlamasının ardından hemen hemen her gün havaların yağışlı olması nedeniyle çiftçilerin endişeye kapıldığını ancak, özellikle sabah saatlerinde güneşin kendini göstermesi ile gülçiçeklerinin açtığını vurgulayan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu konuda çiftçilerin kesinlikle endişeye kapılmasına gerek olmadığını söyledi.

Genel Müdür Çelik ; “Gülcülükte güneş faktörü çok önemlidir. Çok güneş olması da, güneşin olmaması da gülçiçeğini olumsuz yönde etkiler. Örneğin, geçmiş yıllarda olduğu gibi güneşin çok olması yani havaların çok sıcak gitmesi güldeki yağ oranına zarar verir. Bu denge çok önemlidir.

Bilindiği gibi gülçiçeğinde alım kampanyamız devam etmektedir. Gül hasadının bu yılki hava şartlarının biraz yağmurlu geçmesi nedeniyle yaklaşık bir hafta geç başladık. Havalar eğer böyle devam ederse hasat sezonu da bir miktar uzayacak ve Temmuz ayını bulacaktır. İlimizde yaklaşık 22 bin dekarlık alanda gül üretimi yapılıyor. Bu yıl 8 bin civarında bir rekolte gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bunun altına düşmek istemiyoruz. 

Şuana kadar kampanyamızda herhangi bir olumsuzluk olmadı ve gayet de güzel gidiyor. Dolu veya diğer doğal afetler olmazsa ki, temennimiz olmaması yönündedir. İhtiyaç duyulan gül çiçeğinin alımında sorun yaşanmayacaktır ve biz de istenilen rekolteye ulaşabiliriz. Son günlerde yaşanan yağmur yağışları aslında gülçiçeğine zarar değil fayda getirmektedir. Zira, sabahları güneş kendini göstermekte ve gülçiçeğinin açmasını sağlamaktadır. Öğleden sonra yağan yağmur ise gülçiçeğinin esans özelliğini artırarak bir sonraki güne kendini hazırlamakta ve üreticilerimiz de esans özelliği yüksek gülçiçeklerini toplayarak 50 yerde bulunan Alım Merkezlerimize getirmektedirler” dedi. 

Bu haber 689 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...