YERİNDE GEZDİLER, GÖRDÜLER, EĞLENDİLER, BİLGİLENDİRİLDİLER..

5 Haziran 2017 17:04

​Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinlikleri başarıyla tamamlandı. "Lider Çocuk Tarım Kampı" kapsamında yapılan kompozisyon yarışmasında ise Türkiye 2.si olan Elif Beril Tüfekçi'ye ödülü verildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılından itibaren "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında İlköğretim 4. sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla kamp etkinlikleri düzenleniyor.

Bu kapsamda, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliklere Merkez Bahçelievler, Mustafa Şener, Fevzi Paşa, Yahya Kemal Beyatlı ve Hediye Un Fabrikası İlkokulları 4. sınıf öğrencilerinden toplam 26 öğrenci katıldı.

İlk günü Valilik Gül  Toplantı Salonunda "Lider Çocuk Tarım Kampı" logolu pasta kesilerek ve Vali Yardımcısı İsmail Akman ve İl Müdür Vekili Ayhan Yaman'ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliğin açılışına, İl Milli Eğitim Müdürü Şahan Göçer, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, İl Müdür Yardımcısı Önder Kaplan ve Şube Müdürleri ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri katıldılar. Ayrıca 2017 yılı teması olan "Ülkemizde Kırsal Turizm" konusunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personellerinden Fatih Bilgiç ve Keçiborlu İlçe Müdürlüğü personeli Ali Sağdaş tarafından sunum yapıldı.

Programın öğleden sonraki bölümünde Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Çiftçi Eğitim Merkezi gezildi. Merkezde bulunan büyükbaş hayvancılık işletmesi, kanatlı işletmesi ve meyve bahçeleri gezilerek yetkililer tarafından öğrencilere bilgiler verildi.

Lider Çocuk Tarım Kampının 2. gününde öğrencilerimiz gezilerine Güneykent Kasabasının gül bahçeleri arasında başladılar. Gül bahçelerinde gül toplayan, gül koklayan öğrenciler daha sonra eski gülyağı fabrikasını gezerek yetkililerden bilgiler aldılar.

Kampın öğleden sonraki bölümde ise organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Cebeci Süt ve Süt Ürünleri Fabrikası gezildi. Öğrenciler Cebeci süt ürünleri fabrikasına geldiklerinde bir sürprizle karşılaştılar. Fabrika girişinde öğrencilerimizi 2 adet palyaço karşıladı. Palyaçolar ile hoşça vakit geçiren öğrencilerimiz daha sonra tek tek yüz boyama etkinliği ile eğlendiler. Fabrika yetkililerince hazırlanan sunum ve tanıtımın ardından üretim tesisleri gezilerek yetkililerden bilgiler alındı.

Kampın son gününde ise ilk olarak Isparta Etnografya Halı ve Kilim müzesi ziyaret edildi. Müze yetkilileri tarafından öğrencilere müze hakkında bilgiler verilerek müze içerisindeki çeşitli bölümler gezdirildi.

Daha sonra İlimiz merkeze bağlı Deregümü köyünde bulunan çilek bahçesine gidildi. Burada çilek toplayan öğrencilere bahçe sahibi ve teknik personel tarafından bilgi verildi. Kampın öğleden sonraki bölümde ise organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Beşler Kuruyemiş fabrikası gezilerek, çeşitli kuruyemişlerin üretim aşamaları hakkında hem firma yetkililerinden bilgiler aldılar hem de ikram edilen kuruyemişlerin tadına bakma fırsatı buldular.

Program dahilinde 2017 yılının Birleşmiş Milletler tarafından "Kalkınma İçin Sürdürülebilir Turizm Uluslararası Yılı" ilan edilmesi sebebiyle ilimizde kamp uygulamasına katılan öğrencilere sürdürülebilir çevre içerisinde doğal güzellikler ve sağlıklı tarımsal üretim konusunda farkındalık yaratmak, geleneksel kültür ve sanatı yaşatmak, kırsal yaşama ait bilgi ve deneyim alışverişinin yeni nesillere aktarılması ve kırsal yörelerin kalkınmasını sağlamak amacıyla kırsal turizm (eko tarım turizmi, çiftlik turizmi ve köy turizmini kapsayan) konusunda verilen eğitimler sonucunda katılan öğrencilerden "Ülkemizde Kırsal Turizm" konulu bir sayfalık kompozisyon yazmaları istendi. İl birincisi seçilen kompozisyon Bakanlığımıza gönderilecek, Türkiye Genelinde 81 İlden gönderilen İl birincilerine ait kompozisyonlar arasından, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığınca; Türkiye birinci, ikinci ve üçüncüsü olan kompozisyonlar seçilerek kompozisyon sahibi çocuklar ödüllendirilecek.

Kamp süresince çocukların her türlü ihtiyaçları karşılanıp çeşitli hediyeler verildi. Kampa katıldıkları için çok mutlu olduklarını, eğlenceli vakit geçirdiklerini ve yeni bilgiler edindiklerini ifade eden öğrenciler kendilerine 3 gün boyunca rehberlik eden İl Müdürlüğü personeline teşekkür ederek etkinliğin devam etmesi temennisinde bulundular. Daha sonra kampa katılan öğrencilere "Katılım Belgesi" verilerek kamp etkinlikleri sona erdi.

LİDER ÖĞRENCİYE ÖDÜLÜ VERİLDİ

​Öte yandan "Lider Çocuk Tarım Kampı" kapsamında yapılan kompozisyon yarışmasında Türkiye 2.si olan Elif Beril Tüfekçi'e ödülü verildi.

Geçen yıl ana teması, "Uluslararası Bakliyat Yılı" olan "Lider Çocuk Tarım Kampı" uygulamasına katılan öğrencilerin bakliyat bilincini yükselterek bakliyatın sağlık ve beslenmedeki önemini vurgulamak, çevresel sürdürülebilirliğin de sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla bu konuda eğitimler verilerek, kamp sonunda "Tarımda ve Beslenmemizde Bakliyatların Önemi" konulu kompozisyon yarışması düzenlendi. Yarışma sonucunda İlimizde 1.seçilen Elif Beril Tüfekçi 'ye ait kompozisyon, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nca yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye ikincisi olarak seçildi.

Türkiye ikincisi olan öğrenci için Bakanlık tarafından ödül olarak verilen Fotoğraf Makinesi ve İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan plaket, Vali Yardımcısı İsmail Akman tarafından, İl Müdür Vekili Ayhan Yaman, İl Milli Eğitim Müdürü   Şahan Göçer, İl Müdür Yardımcısı Önder Kaplan, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, ve Şube Müdürleri ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı 2017 yılı "Lider Çocuk Tarım Kampı" açılış töreninde kendisine verildi.

Bu haber 809 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...