Sertifikalı tohum kullanımı hem kalite hem de verim artıyor

7 Haziran 2017 18:31

Arazi ekiminin daha verimli olması dolayısıyla çiftçilere uyarıda bulunan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, çiftçilerin ekim yaparken sertifikalı tohum kullanmalarının hasat döneminde üretimi yüzde 10-25 artıracağını söyledi.

Çiftçilerin, ekim yapmadan önce iyi bir toprak hazırlığı yapmaları gerektiğini belirten Selçuk, "Çiftçilerin ekim yapmadan önce toprağı iyi bir şekilde ekime hazırlaması gerekir. Mutlaka sertifikalı tohum kullanmaları ve toprak tahlil sonuçlarına göre gübre atmaları, üründe kalite ve yüksek verim alınabilmesini sağlayacaktır. Ekilecek tohum, meydana gelebilecek çeşitli hastalıklara karşı mutlak surette ilaçlanması gerekiyor. Tohum ilaçlaması yapılmadığı takdirde, ekilen alanlarda büyük boşluklar halinde çimlenme eksikliği görülmektedir. Bu da ciddi ölçüde ürün kaybı yaşanmasına neden olmaktadır."dedi.

Sertifikalı tohum kullanımının, üründe kaliteyi ve verimi artırdığını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Sertifikalı tohum ekildiğinde verimde yüzde 10-25 artış olduğu gibi elde edilen üründe daha kalitelidir. Çiftçimiz elde ettiği kaliteli ürünü daha yüksek fiyata satarak daha fazla kar elde etmektedir. Sertifikalı hububat tohumluğu kullanan çiftçilerimize zaten devletimiz bu tohumluğun yarı fiyatına yakınını ödüyor ve çiftçimiz ekim için kullandığı tohumluğun yarı fiyatını ödemiş oluyor. Ayrıca, sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerimiz, destekten yararlanabilmesi için müdürlüklerimize verdikleri 'mazot gübre desteği' kayıtlarını yenilemeleri, aldıkları tohumluğu bildirmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Çiftçilerin, ekecekleri arazinin tamamını sertifikalı tohumla, ekemiyorlarsa dahi bir yıl sonraki ekecekleri tohumların daha temiz ve kaliteli olması için az bir alanı ekmelerinin çiftçi açısından çok faydalı olacağını söyleyen Selçuk, "Çiftçimizin aldığı sertifikalı tohumluk buğday, tüm arazisini ekmeye yetmiyorsa bir sonraki yılın tohumunu çıkaracak alana, bu yıl sertifikalı tohumluk ekmesi gerekir. Çünkü çiftçinin önümüzdeki yıl tohum konusunda bir sıkıntı yaşamaması için kendi tohumluğunu da üretmesi sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.

Bu haber 735 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...