SDÜ Lise Yaz Okulu açılıyor

12 Haziran 2017 16:01

SDÜ’den Türkiye’de kamu üniversiteleri arasında bir ilk: Lise öğrencilerine ‘gerçek üniversite eğitimi’ veren «SDÜ Lise Yaz Okulu» açılıyor. 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri, 1 hafta boyunca Sağlık, Mühendislik ve Sosyal Bilimlerde, öğretim üyelerinden dersler alacak, laboratuarlarda çalışma yapacak, gerçek üniversite deneyimi yaşayacak. ‘SDÜ Lise Yaz Okulu’na 60 öğrenci kayıt edeceklerini söyleyen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi, “Çoğu kişinin başına gelmiştir. Tercih yaptıktan sonra bölümü tanıyorsunuz. Bu da bazı an mutsuzluk ve okuduğu bölümde kariyer yapmama sorununu beraberinde getiriyor. SDÜ Lise Yaz Okulu, gençlerin hayatlarından 1- 2 yılın heba olmasını önlemeye yönelik başlatılan bir proje. Ayrıca henüz üniversite aşamasına gelmemiş öğrenciler çok kültürlü dünyada eşsiz bir deneyim yaşayacak” dedi.

 SDÜ kamu üniversiteleri içerisinde Türkiye’de bir ilke imza atıyor: «SDÜ Lise Yaz Okulu»

Eğitim- öğretimde ‘Kurtuba Modeli’ uygulayan; ‘ilham veren üniversite’ mottosu ile bilimsel bilgi üreten Süleyman Demirel Üniversitesi’nden iz bırakacak bir proje daha: SDÜ Lise Yaz Okulu…

 SDÜ, kamu üniversiteleri arasında Türkiye’nin ilk Lise Yaz Okulu’nu açıyor. 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri 7 gün boyunca gerçek üniversite müfredatı bağlamında eğitim- öğretim görecek. Laboratuarlarda bilimsel çalışmalar yapacak. Çok kültürlü bir ortamda üniversite deneyimi yaşayacaklar. Hedefimiz öğrencinin tercih yapmadan önce düşündükleri bölümü tam anlamıyla tanıması Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi, Lise Yaz Okulu’nun, gençlerin tercih hatası nedeniyle mutsuz ve 1- 2 yılının heba olmasını engellemek amacıyla geliştirildiğini söyledi.

 Lise öğrencilerinin yaz tatilinde belirli bir takvim dâhilinde gerçek anlamda üniversite eğitiminden parçalar alma uygulamasını Türkiye’de ilk kez Sabancı Üniversitesi’nin başlattığını anlatan Prof. Dr. Serdal Terzi, “Bu sistemi Koç ve Özyeğin Üniversitesi de uyguluyor. Devlet üniversiteleri içerisinde ise Boğaziçi bu projeyi hayata geçiriyor. Ancak Boğaziçi, sadece Robert Koleji öğrencilerini kabul ediyor. Diğer liselerden öğrenci almıyor. Devlet üniversiteleri içerisinde ‘Lise Yaz Okulu’nu gerçek anlamda uygulayan ilk yükseköğretim kurumu SDÜ olacak.  Ayrıca diğer üniversiteler uygulama için oldukça yüksek kayıt ücreti alıyor. Miktarları şimdi söylemeyeyim ama oldukça yüksek… Biz şu anda Lise Yaz Okulu’nu üniversiteler içerisinde en düşük bütçe ile hayata geçireceğiz.

Amacımız öğrencilerden para almak değil. Bu sistemden gelir sağlamak değil. Üniversiteye para kazandırmak değil. Kendimizi öğrencilere içerden tanıtmak istiyoruz. Bir yandan da lise öğrencilerine daha üniversiteye gelmeden, bir üniversite deneyimi yaşatmaktır. İçeriden üniversite öğretim üyeleri ile tanışma fırsatı vermektir.”

 BÖLÜM BAŞKANLARINA DOĞRUDAN SORU YÖNELTECEKLER

SDÜ Lise Yaz Okulu’nda öğrencilerin 1 hafta boyunca gerçek akademik dersler alacağını ifade eden Prof. Dr. Serdal Terzi, detayları şöyle paylaştı:

 “SDÜ Lise Yaz Okulu’nun 3 kapsamı var. İlki gerçek akademik dersler alacak öğrenciler. Yani öğretim üyelerinden üniversite öğrencilerinin aldığı akademik derslerin bir parçasını alacaklar. Bunun yanında sosyal, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlere katılacaklar. Bu yolla SDÜ’nün imkânlarını tanıtmış olacağız. Ayrıca onların da biraz daha kaynaşmalarını sağlamış olacağız. Bir diğer etkinlik ise çay/ kahve araları ve yemeklerde bölüm başkanları ile bir araya gelecekler. Onlarla yemek yiyecekler. Ve sorularını doğrudan bölüm başkanlarına sorabilecekler.

Yani mühendislik düşünen bir öğrenci inşaat mı, makine mi, endüstri mi, bilgisayar mı, elektronik mi arada kaldıysa, bölüm başkanlarına soru yöneltebilecekler. Nasıl bir eğitim olduğunu sonrasında sektörde nasıl çalışacağını, iş bulma oranını gibi kafasındaki soru işaretlerini giderebilecekler. Zaten takvimi de ona göre ayarladık. Öğrenciler, bu eğitimi aldıklarında daha üniversite tercihini yapmamış olacaklar. Haliyle bilinçli bir tercih yapmalarını istiyoruz.

 Burada amacımız bu çocukların Süleyman Demirel Üniversitesi’ni (SDÜ) tercih etmesini sağlamak değil. (‘- Tabi kendi gönülleri ile bizi tercih ederlerse mutlu oluruz. –‘) Gayemiz onların bilinçli tercih yapmalarını sağlamak. Doğru kariyer planlaması yapmak... Sonuçta birçoğumuz bunu yaşadık. Tercih yaptıktan sonra mesleği tanıdık. Biz istiyoruz ki bu öğrenciler öncelikle meslekler hakkında temel bilgilere sahip olsunlar. Daha bilinçli bir tercih yapsınlar. Sonra pişman olmasınlar. Hayatlarından birkaç yılı boşu boşuna kaybetmesinler. Bunu arzuluyoruz.

Bir yandan da üniversitede nasıl bir ortam var? Öğretim üyeleri nasıl eğitim veriyor? Dersleri nasıl alacaklar? Hangi ortamlarda bu dersler veriliyor. Tüm bunları öğrencilerin yerinde görmesini istiyoruz. Kendimizi daha çocuklar tercih yapmadan içeriden tanıtmak istiyoruz.

Bu bir üniversite tanıtım faaliyeti de değil. Stantlarda öğrencilere broşür, katalog sair materyallerle tanıtım yaptırılan bir faaliyet de değil. Onlara gerçek bir üniversite deneyimi sunmak olarak tanımlayabiliriz SDÜ Lise Yaz Okulu’nu…

 MÜHENDİSLİK, SOSYAL VE SAĞLIK ALANI OLUŞTURULDU

3 ayrı grup oluşturduk: Mühendislik, Sosyal ve Sağlık… 20’şer kontenjan açtık. Bu yıl için hedefimiz 12’inci sınıflar. 11’lerden de başvuru alacağız ama öncelik 12’nci sınıflarda olacak.

Bu yıl öğrencilere standart bir ders planı hazırladık. Ama önümüzdeki yıldan itibaren ders havuzunu büyütüp öğrencilere seçme imkânı vereceğiz. Yani mühendislik grubu öğrencisi isterse birkaç dersini de sosyal grubundan ya da sağlık grubundan da alabilecek. Çünkü bazen öğrenciler mühendislik ile hukuk arasında kalabiliyor. Ya da Tıp ile başka bir alan arasında git- gel yaşayabiliyor. İşte bu nedenle farklı alanlardan ders alıp eğitim ve hocaları ile tanışabilsin istiyoruz. Gelecek yıl kontenjanları da artıracağız. Bu sene bizim için ilk. Onun için hem özeniyoruz buradan çıkaracağımız dersler bir sonraki yıl yapacağımız çalışmalara da yön vermiş olacak.”

 BAŞVURULAR ONLİNE ALINACAK, EĞİTİM 1 HAFTA SÜRECEK

Prof. Dr. Serdal Terzi, SDÜ Lise Yaz Okulu için müracaatların online şekilde alınacağını söyledi. Sadece Isparta değil, Türkiye’nin dört bir köşesinden her öğrenciye açık olan SDÜ Lise Yaz Okulu için süreci şöyle analiz etti:

 “Müracaatlar 12- 15 Haziran tarihleri arasında ‘http://liseyazokulu.sdu.edu.tr’ adresinden alınacak. Sadece Isparta değil, Türkiye’nin her köşesinden müracaat yapılabilir.

Her alan için 20’şer öğrenci alacağız. Listeleri 16 Haziran’da açıklayacağız. 19- 21 Haziran arasında ise kesin kayıt yapacağız. Eğitim ise 3- 9 Temmuz arasında olacak.

Kayıt ücreti bin TL. Öğrenciler için her türlü imkânı seferber edeceğiz. Mesela mühendislik grubuna gelenler 3 D Yazıcı’dan kendi tasarladıkları bir nesneyi çıktı olarak alacaklar. Bir takım sarf giderleri var. Öğrencilere tişört ya da önlük temin edeceğiz. Öğretim üyelerinin giderleri birleştirdiğinde böyle bir bütçe ortaya çıkıyor. Bu söylediğim gibi bir maliyet. Üniversitenin hiçbir şekilde kâr amacı yok.”

 ÖĞRENCİLERE SDÜ SERTİFİKASI VERİLECEK

Prof. Dr. Serdal Terzi, 60 öğrenci için mezuniyet töreni düzenleyeceklerini ve SDÜ Lise Yaz Okulu Sertifikası vereceklerini kaydetti. Terzi, SDÜ Lise Yaz Okulu’nun ikinci etabının ise Eylül 2017’de açılabileceğini fakat buna henüz kesin karar verilmediğini belirtti. Terzi, şöyle dedi: “Bu dönem SDÜ II. Lise Okulu’nu da açmayı düşünüyoruz, fakat henüz kesin kararımızı vermedik. Takvimi ve süreci ilk etkinlikten çıkan sonuç belirleyecek.  Eğitim sonrası öğrenciler, aileleri ve ders veren hocalara yönelik bir anket çalışmamız olacak. Oradan çıkacak sonuçlar aydınlığında karar vereceğiz.”

Öte yandan SDÜ Lise Yaz Okulu’na mezuniyetinden en fazla 1 yıl geçmiş öğrenciler de müracaat edebilecek.

İŞTE 11 VE 12. SINIF ÜNİVERSİTESİ:

 MÜHENDİSLİK PAKETİ

 » 1. GÜN:

 - Oryantasyon

- Endüstri 4.0 ve Mühendisliğin Geleceği

- Yapay Zekâ ve Robot Yapımı

- 3 D Yazıcı Teknolojisi

 » 2. GÜN:

 - Nanobilim ve Nanoteknoloji

- Sürdürülebilir Enerji

- Resim Atölyesi

 » 3. GÜN:

 Sanal Gerçeklik ve Siber Güvenlik

Mobil Programlama

3 D Yazıcı Teknolojisi

Rekreatif Spor

 » 4. GÜN:

- Nanobilim ve Nanoteknoloji

- Yapay Zekâ ve Robot Yapımı

- Deprem iyi bir şey mi?

- Tiyatro ve Beden Dili Atölyesi

 » 5. GÜN:

 - İnsana Teknolojik Bir Dokunuş: Biyomedikal Mühendisliği

- Mobil Programlama

- Yapay Zekâ ve Robot Yapımı

- Sanal Gerçeklik ve Siber Güvenlik

- Rekreatif Spor

 » 6. GÜN:

 - Tıbbi ve Aromatik Bitkiler: Yöremiz Bitkilerini Tanıyalım

- Doğada Kampçılık ve Yaşam Teknikleri

- Yaban Hayatı Gözlem Teknikleri

- Gökyüzü ve Biz

 » 7. GÜN:

 - Mezuniyet Programı

SOSYAL PAKETİ

 » 1. GÜN:

 - Oryantasyon

- Hukuk Bilgisi

- Hukuku Anlamak- Hukukçu Olmak

- Isparta Adliyesi Teknik Gezi

 » 2. GÜN:

 - Reklam ve Metin Yazarlığı

- Senaryo Yazarlığı

- Gazetecilik ve Muhabir Olmak

- Resim Atölyesi

 » 3. GÜN:

- Ekonomi (Parayı Yönetmek)

- Siyaset Neden Önemlidir

- Uluslararası İlişki Bilimini Anlamak ve Kreatif Spor

 » 4. GÜN:

 - Kültür- Dil İlişkisi

- Toplumu Anlamak

- Hafızanın Oluşumu: Tarih ve Tarihçe

- Tiyatro ve Beden Dili Atölyesi

 » 5. GÜN:

 - Etkili İletişim ve İkna

- Psikolojiye Giriş

- Hafızanın Oluşumu: Tarih ve Tarihçe

- Tarih ve Tarihçi- Teknik Gezi

- Rekreatif Spor

 » 6. GÜN:

- Tıbbi ve Aromatik Bitki Yöremiz

- Doğada Kampçılık

- Yaban Hayatı

- Gökyüzü ve Biz

 » 7. GÜN:

- Mezuniyet Programı

 SAĞLIK BİLİMLERİ PAKETİ

 » 1. GÜN:

 - Oryantasyon

- Hekimlik ve Tıp Eğitimi

- Tıp Tarihi ve Etik

 » 2. GÜN:

 - Temel İlk Yardım Uygulamaları

- Teknik Gezi

- Resim Atölyesi

 » 3. GÜN:

 - Diş Hekimliği Eğitimi

- Diş Hekimliği Tarihi ve Etik

- Rekreatif Spor

 » 4. GÜN:

- Diş Hekimliğinde Temel Maniplasyon Becerileri

- Teknik Gezi

- Tiyatro ve Beden Dili Atölyesi

 » 5. GÜN:

- Hemşirelik Mesleği ve Uygulamaları

- Fizyoterapistlik Mesleği ve Fizyoterapi Uygulamaları

- Reaktif Spor

 » 6. GÜN:

- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler: Yöremiz Bitkilerini Tanıyalım

- Doğada Kampçılık ve Yaşam Teknikleri

- Yaban Hayatı Gözlem Teknikleri

- Gökyüzü ve Biz

 » 7. GÜN:

- Mezuniyet Programı

 SDÜ LİSE YAZ OKULU

 » Ön Başvuru:

- 12 Hz.’17 Pzt.- 15 Hz. ’17 Prş.

 » Liste Açıklama:

- 16 Hz.’17 Cm.

» Kesin Kayıt:

- 19 Hz.’17 Pzt.- 21 Hz.’17 Çrş. 

 » Eğitim- Öğretim:

- 3 Tm.’17 Pzt.- 9 Tm.’17 Pz.

 » Ön başvuru ve detaylı bilgi kanalı:

http://liseyazokulu.sdu.edu.tr

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...