Isparta’da emekli sayısı çalışandan fazla

7 Ocak 2013 00:42

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Bayram, kurumun gelir-gider dengesinin bozuk olduğunu açıkladı. Denge bakımından gelişmiş ülkelerde 4 çalışana 1 emekli düştüğünü bildiren Bayram, Türkiye’de 2 çalışana 1 emekli düştüğünü, Isparta’da ise 1 çalışana 1.3 emekli düştüğünü ifade etti.

Isparta emekli şehri olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bunun ispatını da İl Sosyal Güvenlik Kurumunun verileri ortaya koyuyor. İl Müdürü Bayram, vatandaşlara bu alanda sağlıklı hizmet verilebilmesi için bu dengenin ortalama olması gerektiğini belirtti. Devletin bu dengeyi koruma adına emeklilik yaşını uzattığını ancak halen daha bütçeden açık verildiğini aktaran Bayram, yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu. Devletin bu anlamda daha disiplinli davrandığını ve açığın kapanması umut ettiklerini bildiren Bayram şunları söyledi: “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelir-gider muhasebatı son derece bozuk. Biliyorsunuz, sağlıklı bir hizmet verebilmeniz için, gelir-gider dengelerinizin ortalama olması lazım. Dolayısıyla bu gelir-giderdeki düzensizlik, Sosyal Güvenlik Sisteminin süratle eksiye doğru gitmesine vesile oldu. Kaldı ki bununla ilgili bildiğiniz gibi 2005 yılında Sosyal Güvenlik Reformu yapıldı, 2006 yılında da yasalaştı. 1 Aralık 2008’de de fiilen uygulamaya geçti.

İYİ Kİ PRİM ALINIYOR

Burada konu şu; Türkiye’de normalinden öte emekli sayısı var. Yani 17 milyon sigortalı var, 10 milyon emekli var. Akterüel denge dediğimiz gelir-gider dengesi gelişmiş ülkelerde 1’e 4’tür. Yani 4 çalışan 1 emekli. Sigortalı priminden gelecek, emekliye aktarılacak. Akterüel denge dediğimiz bu. Türkiye’de ise, 1’e, 2. Bazı illerimizde, neredeyse 1’e 1. Isparta’da ise 1’e 1.3. Yani, 1 Emekli, 1.3 çalışan var. Bunu sistem kaldırmıyor. Daha önceki dönemlerde 35 yaşında emekli olan insanlar oldu. Dolayısıyla hala maaş almaya devam ediyor. Bunların hepsi belli bir yaştan sonra maliyettir. Gelirlerinize baktığınız zaman, pirim geliri var, idari para cezası geliriniz var, kira geliri var, faiz geliri var. Esas bunun içinde pirim geliri var. Pirimi de düzenli alamazsanız eğer, bu sistemi nasıl işleteceksiniz? Bugün kurumun bütçesi 159 katrilyon eski parayla. Bu para yetmiyor. Yılda 50 katrilyon genel bütçeden transfer ediyoruz. Açık vermeye ne zamana kadar gideceksiniz? Dolayısıyla emeklilik yaşı konusunda düzenlemeler yapıldı. Emeklilik yaşı uzun vadede yükseltildi. Şu anda kısa vadede, kazanılmış haklarla ilgili bir şey yok. Bu tamamen uzun vadede yani 01.05.2008’den sonra sigortalı olanlarla ilgili bir olay.

AKTERÜEL DENGE KORUNMALI

Tabi ülkemizde sıklıkla Sosyal Güvenlik yasaları değişiyor. Emeklilikle ilgili 1999 yılında bir değişiklik oldu. 2002’de, 2008’de bir değişiklik oldu. Dolayısıyla bu uzun vadede ne getirir, ne götürür o da ayrı bir konu. Ama olmazsa olmaz bir şey varsa; o da kurumun akterüel dengelerini sağlama zorunluluğu var.

SADECE GİDER DEĞİL İSRAF DA FAZLA

Sadece gelirlerin az olması değil, bunun yanında israf çok. Şimdi sağlık alanında hastanelere disiplin getirildi. Eskiden; siz sigortalısınız, SSK hastanesinden başkasına gidemezdiniz. Veya bir kişi Devlet Hastanesi’ne gidecek çok uzakta, SSK hastanesi yanında gidemezdi. Bütün bunlar kalktı. Önceden bir ilaç söz konusu olduğu zaman gidip bir torba ilaç yazdırıyordunuz. Bunların hepsi birer maliyet, israf. Şimdi ise gününe göre ilaç alabiliyorsunuz. Yani artık disipline edildi. Onun ötesinde şimdi herkesin doktor tercih etme şansı var. Eskiye göre daha güzel bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Ayrıca özel hastaneler marifetiyle sağlık hizmeti daha geniş bir kitleye, daha profesyonel verilmeye başlandı. Ayrıca tıbbî malzeme alımlarında veya diğer protez alımlarındaki kurum kaçakları büyük ölçüde kayıt altına alınarak düzenlendi. Bunların hepsi birer maliyettir.”

Bu haber 1191 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...