“Dünya’nın Endülüs Medeniyeti’ni anlamaya ihtiyacı var”

22 Haziran 2017 17:47

711 ilâ 1492 arasında İber Yarımadası’nda hüküm süren Endülüs Medeniyeti, bilim, tıp, astronomi, edebiyat, sanat, müzik, mimari, dil, felsefe açısından Avrupa’yı derinden etkiledi. Şefkati, hoşgörüsü ve paylaşım kültürü ile tüm Dünya’ya ilham veren Endülüs, İslam Düşünürü İbn Rüşd ile bugünkü Batı Uygarlığı’nın da temellerini attı. SDÜ Endülüs Medeniyeti Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (ESMAM) açtığı 1. Makale Yarışması’nı Uludağ Üniversitesi (Bursa) öğrencisi Hayriye Buşgut kazandı.

-ENDÜLÜS, AVRUPA MEDENİYETİ’Nİ İNŞA ETTİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Endülüs Medeniyeti Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (ESMAM) açtığı ‘Endülüs’ten Günümüze Bakış’ başlıklı 1. Ulusal Makale Yarışması’nı kazanan Uludağ Üniversitesi (Bursa) İlahiyat Fakültesi öğrencisi Hayriye Buşgut, duygu ve heyecanını paylaştı.

 711 ilâ 1492 arasında İber Yarımadası’nda hüküm süren Endülüs Devleti’nin, bugünkü Avrupa Medeniyeti’nin ilk harcını koyduğunu anlatan Hayriye Buşgut, şöyle dedi:

“Endülüs Medeniyeti, bilim, tıp, astronomi, edebiyat, sanat, müzik, mimari, dil, felsefe, birlikte yaşama, hoşgörü, şefkat ve paylaşım açısından Avrupa’yı derinden etkiledi. Endülüs Dönemi Düşünürü İbn Rüşd bugünkü Batı Medeniyeti’nin temellerinin atılmasını sağladı. Bugün, tüm Dünya’nın Endülüs Uygarlığı’nı okumaya, anlamaya ve uygulamaya ihtiyacı var.”

“Bugünkü Avrupa Medeniyeti’nin bilim, tıp, sanat, teknoloji, felsefe, müzik, dil, hoşgörü açısından Endülüs’e çok borçlu olduğunu biliyordum. Hatta Helenistik, Antik Çağ, Yunan Felsefesi’nin Endülüs’te çevrilip Avrupa’ya yayıldığını biliyoruz. Endülüs’te yaşayan Düşünür İbn Rüşd için ‘Avrupa Medeniyeti’ni kuran en etkili Dâhi’ ifadesi kullanılır.

SDÜ ESMAM’ın o davetini görünce heyecanlandım. Bilgi düzeyimi daha da artırmak için ilk önce okumalar yaptım. Belgeseller seyrettim. Modern Batı’nın dev isimlerinin ilham aldığı Endülüs Medeniyeti’ni derinlikli olarak inceledim. Çok özgün bir medeniyet olan Endülüs’te zengin bir eğitim metodu uygulandığını gördüm. İbn Rüşd’ün Batı’yı nasıl aydınlattığını okudum. Daha sonra da ‘Dünya’nın Ziyneti’ başlığı ile makaleyi kaleme aldım. Makale Yarışması’nda 1’incilik Ödülü’nün bana verilmesi karşısında çok sevindim, mutlu oldum. SDÜ’den Endülüs Gezisi kazandım. Endülüs’te nefes alacağım için çok heyecanlıyım.”

SDÜ’de ESMAM Müdürü Prof. Dr. Ramazan Erdem ve Md. Yrd. Doç. Dr. Elif Akkaş ile bir süre sohbet eden İlahiyat Fakültesi Din Kültürü Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Hayriye Buşgut, yüksek lisans sürecinden sonra Akademisyen olmak istediğini sözlerine ekledi.

-TÜRKİYE’DE ENDÜLÜS ODAKLI AUM İLK SDÜ’DE KURULDU

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İletişim Fakültesi Dekanı ve Endülüs Medeniyeti Araştırma ve Uygulama Merkezi (ESMAM) Müdürü Prof. Dr. Ramazan Erdem, makale yarışmalarını geleneksel hale getireceklerini söyledi. Türkiye’de Endülüs odaklı Araştırma Uygulama Merkezi’nin (AUM) ilk kez Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) açıldığına atıf yapan Prof. Dr. Ramazan Erdem, şöyle devam etti:

“Bugün İspanya sınırları içerisinde Dünya’ya ilham olan, Avrupa Medeniyeti’nin yapı harcını oluşturan devasa bir eser; ulu bir rüya var. 8 ve 15. yüzyıllar arasında hüküm süren bir uygarlık var. Bugün Avrupa’nın en eski üniversitesi olarak kabul edilen Kurtuba Mescidi; Elhamra Sarayi, köprüler, kanallar, camiler, el yazması kaynak eserler ve sayısız paha biçilemez değer İspanya’da. Ve o eserler bugün Birleşmiş Milletler Eğitim- Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Korunuyor. Biz de SDÜ olarak Dünya’nın en özgün eğitim modellerinden biri olarak Kurtuba’yı uyguluyoruz.

Bu medeniyeti anlamak, anlatmak ve yaşatmak için akademik çalışmalara devam ediyoruz. ESMAM olarak ilk kez Endülüs’ten Günümüze Bakış başlıklı 1. Ulusal Makale Yarışması açmıştık.

Lisans kategorisinde ‘Dünyanın Ziyneti’ başlıklı makalesi ile Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Hayriye Buşgut 1’inci oldu. ‘Endülüs’ten İlhamla 21. Yüzyıl İslam Medeniyetinin Yeni Ufukları’ adlı makalesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Şerif Karakurt 2’nci olmayı başardı. ‘Batı’nın Çoğulculuk Anlayışı ve Endülüs’ adlı makalesi ile Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Şeyma Kaç 3’üncülük ödülü kazandı.

Lisansüstü ve Akademik Kategori’de ise 1 ve 2’nci olmaya layık eser çıkmadı. 3’üncülüğü Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora öğrencisi Esra Sincar kazandı. SDÜ olarak 1’inci olan öğrencimizi Endülüs’ü gezdireceğiz. 2’inciliği kazanan öğrenci Bosna- Hersek gezisine gidecek. 3’üncü olanlar ise İstanbul’da Medeniyet Gezisi’ni hak ettiler.

SDÜ ESMAM, makale yarışmasını geleneksel hale getirecek. Gelecek yıl, farklı bir medeniyet üzerine yarışma açacağız. Gayemiz, medeniyet tartışmaları yapılabilecek entelektüel bir ortam hazırlamaktır.”

-MAKALELERİ KİTAP HALİNE GETİRECEĞİZ

SDÜ ESMAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Elif Akkaş da, 1. Ulusal Endülüs’ten Günümüze Bakış Makale Yarışması’na gönderilen eserleri kitap haline getireceklerini açıkladı. Doç. Dr. Akkaş, ESMAM’ın yarı akademik Endülüs Dergisi çıkarma çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 707 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...