Hafriyat Kamyonlarına ‘Araç Takip Sistemi’ geliyor

1 Temmuz 2017 10:33

Belediye Meclisi, kaçak ve kontrolsüz dökümün önüne geçilerek çevre denetiminin sağlanması ve çevre kirliliğinin azaltılması için hafriyat toprağı, inşaat yıkıntı ve yıkıntı atıkları taşıyan araçlara ‘Araç Takip Sistemi’ taktırılmasına karar verdi.

Isparta Belediyesi, Kentsel Dönüşümün yavaş da olsa devam ettiği şehirde, yıkılan binaların inşaat yıkıntı atıklarının düzenli olarak bertaraf edilmesi ve çevre kirliliğine mahal verilmemesi için ‘Yönetim Sistemi’ kurulması için harekete geçti. Konu, Meclis gündemine geldi ve karara bağlandı. Belediye Meclisinin geçtiğimiz günlerde yapılan Haziran ayı son toplantısında ele alındı.

Meclis gündeminin dördüncü maddesinde yer alan; Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları yönetim sistemi kurulmasının görüşülmesi konusunda Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Komisyon Başkanı Ömer Tahir Gürakan tarafından okundu. Raporda; “18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren; Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin 8. Maddesi de dikkate alınarak kaçak ve kontrolsüz dökümün önüne geçilerek çevre denetiminin sağlanması ve çevre kirliliğinin azaltılması için hafriyat toprağı, inşaat yıkıntı ve yıkıntı atıkları taşıyan araçlara araç takip sisteminin taktırılması ve Belediyemizin kuracağı yazılım sistemine entegrasyonunun zorunlu hale getirilmesinin uygunluğu komisyonumuzca uygun bulunmuştur” denildi. Söz konusu gündem maddesi meclis üyelerinin onayına sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi.

Bilindiği gibi, Isparta’da yaklaşık üç yıl önce başlayan ‘Kentsel Dönüşüm’ çerçevesinde tüm eski yapılar yıkılacak ve yerine akıllı binalar, depreme dayanıklı binalar yapılacak. Bu doğrultuda, yüzlerce hatta binlerce bina yıkılacak ve bu binaların hafriyat yani inşaat atıkları ortaya çıkacak. Bunların rastgele atılması ise büyük bir çevre kirliliği oluşturacak. İşte bunun önüne geçilmesi için Belediye Başkanlığı harekete geçti.

2872 sayılı Çevre Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü yönetmeliğinin genel esaslarını içeriyor. Isparta il sınırları içerisinde oluşan hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarına bağlı çevre kirliliği sorununun önüne geçilmesi ve yapılan çalışmaların daha etkin ve planlı bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

 

Bu haber 616 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...