Boşaltılan Hastane Alanları Eğitim Kampüsüne Dönüştürülecek

1 Temmuz 2017 10:34

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bilgiç, eski Devlet Hastanesi Kampüsü ile Doğumevi Kampüsü'nün içinde anaokul, ilkokul ve ortaokul binalarının olduğu eğitim kompleksi olarak değerlendireceklerini açıkladı.  Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıklar Hastanesi'nin Şehir Hastanesi'ne taşınmasından sonra başalan hastane kampüslerinin nasıl değerlendirileceği konusu yavaş yavaş netleşiyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, boşalan hastane kampüslerinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin ilk mesajını Basın Kulübü'nün canlı yayın programında verdi. Bilgiç, Devlet Hastanesi ve Doğumevi kampüslerinin eğitim komplekslerine çevirmeyi düşündüklerini açıkladı.  Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Belediye Hastanesi'ne yönelik iddialarını ve açıklamalarını değerlendiren Bilgiç, Sağlık Bakanlığı'nın başka kurumlara hastane açtırma konusuna sıcak bakmadığını belirten Bilgiç, şu açıklamalarda bulundu:

"Hastane  yapılma süreci içerisinde 200 dönüm arsa içinde belediyeye ait küçük bir parsel verdi. Kendisini millete karşı sorumlu hisseden, millete hizmet aşkı ile yanıp-tutuşan insanların hizmetin önünü açması gerekirdi. Geciken bir süreç vardı. Bizi de bu süreci aşmamız lazımdı. Sayın Başkana da saygı duyuyorum. Onun da hayalleri var. Ben ' Houston  yapmak istiyorum' diyor. O süreçte eskizleri gösterdiğinde güzel olduğunu, 'önce şehir hastanesini yapalım ondan sonraki süreçte sizin projelerinizi devam ettiririz' diyerek o engeli açmam lazımdı. O sürecin özü budur. Bunları dönüp-dönüp konuşmanın anlamı yok. Bu koltuklar milletin koltuğudur. Bizler sadece milletin bize vermiş olduğu yetki çerçevesinde hizmet ediyoruz. Bu kaltıklar kimseye baki değildir. Baki olan millet, devlet ve bayraktır. Bu koltukları işgal ettiğimiz sürece millete verdiğimiz sözler doğrultusunda en iyiyi yapmaktır. Hizmet için de iyi ilişkiler kurmanız gerekiyor.

Merkezi idare, yerel yönetimler hepsiyle iyi ilişkiler kurabilirseniz hizmetin önünü açarsınız ve hız verirsiniz. O gün yaptığım buydu. Ve ben bunu hep sürdürdüm. Sandıklar açıldıktan sonra 'ele ele vermeliyiz' anlayışı ile hizmet vermeye çalıştım. Migros Kavşağı bunun bir örneğidir. Proje inşaatı başladı. Bunu yaparken istese Belediye bizi engelleyebilirdi. Belediyeye yük getiren işler vardı. En az 3 milyon TL. 'Belediye olarak yapamayacağınızı ifade edin' dedik. İhalenin içerisine kattık. İnşallah Kurban Bayramı'na büyük yatırım bitmiş olacak. 30 milyona yakın bir yatırım. Yetmez. Belediyemizin Otogar Projesi var. Çünür Kavşağı ile ilgili düzenleme yapmamız gerekiyor. Belediye ile ortak hareket ediyoruz. Kolçelik Kavşağı gündemimizde. Isparta'yı gerçek manada bir şehir görünümüne sokacak adımları atmamız gerekiyor. Hızla büyüyen bir şehir, gelişiyoruz. Bütün paydaşlar el ele vermeli. Burada da herkes kendi işini yapmalı. Türkiye'de artık sistem belli. Üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı hastaneleri. Şehir Hastanelerinin ikinci en büyüğü burada açıldı. 755 yataklı, 300 milyon doların üzerinde dev bir yatırım. Isparta'nın tek bir kalemde aldığı en büyük yatırım. Tüm tarihi boyunca.

Ben neden 'ucuz siyaset' dedim. Eski boşalttığımız hastanelerin etrafındaki esnaflarımızın sıkıntıları var. O esnaflarımız oradaki gelişmelere göre, orada yapılacak projeye göre adımlarını belirleyecekler. İş yapıyorsunuz, biranda insanlar oradan gidiyor, iş yapamıyorsunuz. Sizin bir karar almanız gerekiyor. Bu karar alma süreci uzadıkca insanların ekonomik dayanıklılığı sıkıntıya giriyor. Benim söylemem bu. Boş hayallere vatandaşlarımızı kaptırmamalıyız. Esnafları bir beklendi içerisine sokup da onları bir hayal kırıklığına, mağduriyete uğratmamız lazım. Benim ifade etmek istediğim bu. 'Yasal olarak hastane yapamazsınız' demiyorum. Belki Belediye Kanunu'na göre siz bunu yapabilirsiniz.

Ama artık bir politika itibariyle bütün hastaneler birleştirdik, tek çatı altında topladık. Eskiden SSK'nın ayrı hastanesi vardı. Özel hastaneler, devlet hastaneler bir karmaşa vardı. Herkes belli bir hastaneye gidiyordu. Sabahın 2'sinde, 3'ünde gidip sıra alırdınız. Böyle bir Türkiye'den bugünlere geldik. Vatandaşlar özel hastaneler dahil her yerden faydalanabilir duruma geldi. Ve herkes kendi doktorunu seçebiliyor. Sağlık Bakanlığımız 'herkes kendi işini yapsın' diyor. Hatta önümüzdeki dönemde Tıp Fakülteleri hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bünyesine geçmesi konuşuluyor. Böyle bir dönemde Belediyelerin hastane yapmasının imkanı yok. Benim söylediğim bu. Bu böyle açıkken Vatandaşları boş hayaller peşinde koşturmanın hiç kimseye bir faydası yok. Yatak stoğu olarak baktığımızda Isparta'nın yatak durumu önümüzdeki 15 yılı kurtaracak kadar yeterli. 600 yataklı Tıp Fakültesi hastanesi, 755 yataklı Şehir Hastanesi yeterlidir. İlçedeki hastanelerimiz ve yapılacak hastaneler hariç.

Şehir ortak akıl içinde hep birlikte karar vermeliyiz. Bizim eğitimle ilgili çok sıkıntılarımız var. Isparta'da okullar eski yıllarda yapıldı. Okul stuğunun yüzde 60'ı 25-30 yıl aralığında. Bizim yeni okullar, yeni kampusler inşa etmeliyiz. Isparta'da okul öncesi okullaşmada gerilerdeyiz. Isparta pilot il durumundayız. Yüzde 100 okullaşmayı sağlamalıyız. 4000 çocuğumuz anaokuluna gidebiliyor. Bizim merkezde  15-20 tane anaokulu inşa etmemiz gerekiyor. Biz burada iki tane eğitim kampleksi inşa edebiliriz. Anaokulu, ilkokul ve ortaokuldan oluşan komplekler yapabiliriz. 3-5 bin nüfus hareketliliğinden bahsediyoruz. Burada başka bir sektör gelişebilir. Bizim orada esnafımızın dertlerine çözüm bulmamız gerekiyor. Burada böyle bir proje düşünülebilir."

Bu haber 679 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...