“Kirazı Dünyadaki gıda fuarlarında tanıtmalıyız”

1 Temmuz 2017 11:04

Uluborlu, 1-2 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan 41. Kiraz Festivali ve Yağlı Pehlivan Güreş’leri için hazırlıklarını tamamladı. Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, festivalin kirazın tanıtımına ciddi katkı sağladığını belirterek, kirazın artık ülke sınırlarını aşan bir ürün olduğunu, bu nedenle de dünyadaki gıda fuarlarında tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Isparta’nın Uluborlu İlçesi, 1-2 Temmuz’da yapılacak olan 41. Kiraz Festivali ve Yağlı Pehlivan Güreşleri için hazırlıklarını tamamladı. Kanal32’de Gülkent’te Bugün programına katılan Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, festivalin detaylarını anlatarak, hafta sonu gerçekleştirilecek olan festivali tüm Isparta halkını davet etti. Kış aylarındaki don olaylarından dolayı kiraz rekoltesinde azalma yaşandığını belirten Ünverdi, kalitenin ise çok yüksek olduğunu dile getirdi. Ünverdi, kirazın artık dünyadaki gıda fuarlarında tanıtılması gerektiğine de işaret etti.

41 YILLIK GELENEK

41. Kiraz Festivali’nin 1 Temmuz, Yağlı Pehlivan Güreşlerinin ise 2 Temmuz’da gerçekleştirileceğini ifade eden Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: “41 yıl bir etkinliği ara vermeden sürdürmek ciddi bir şey. Isparta gülün bölgesi ama gül festivalinin sürdürülebilirliğini, şimdiye kadar göremedik. Ama Uluborlugüzel bir eko yakalamış. Bizde yerel yöneticiler olarak bunu çok üst seviyede devam ettirme arzusunda olduk. Bunu kiraz festivali, kirazın tanıtımı olarak da Uluborlu’da görmek çok doğru değil diye düşünüyorum. Artık 41 yıl şunu getirmiş. Dışarıdaki Uluborluluların Haziran sonu ve Temmuz başı ilçede buluşma noktası olmuş. İzinler, tatiller ona göre ayarlanıyor. Güzel bir gelenek. Hafta sonu Isparta’yı, Burdur ve Antalya’yı festivalimize bekliyoruz.

ORHAN HAKALMAZ VE AYLİN DİNÇER KONSER VERECEK

Bu güzel kirazları yetiştiren ve birinci olan üreticilere hediyelerini vereceğiz. Kiraz çiçeği fotoğraf yarışması düzenledik. Bu fotoğrafların sergisi Iyaşpark’ta açık. O yarışmada dereceye girenlere de hediyelerini vereceğiz. Misafirlerimize Uluborlu banağı gibi yöresel yemeklerimizi ikram edeceğiz. Banak Uluborlu’nun tescilli bir yemeği. Festival kapsamında cumartesi günü Orhan Hakalmaz ve Aylin Dinçer konser verecek.

GÜREŞTE DÜZENLİ ORGANİZASYON YAPAN ISPARTA’DA TEK BİZ KALDIK

Güreşin yapılış tarihi festivalden önce. Bölgenin en eski kültürel etkinliği olan Uluborlu’ya 41 yıl önce güreş de kiraz festivaline ilave edilmiş. Güreşin ilk yapılış tarihini hatırlamıyoruz. Belki 100-500 yıllık bir gelenek. Güreşte düzenli organizasyon yapan Isparta’da tek biz kaldık. Güreşi çok önemsiyoruz. Yağlı güreş sadece Türklerde olan farklı bir spor dalı. Burada yaklaşık 400’e yaklaşık pehlivan güreş yapacak. Bazı başpehlivanlar da gelecek.

DÜNYADAKİ GIDA FUARLARINDA TANITMALIYIZ

Festivalin ilk yapıldığı yılları hatırlıyoruz. Festival kirazın tanıtımında çok ciddi etkili olmuş. 1970’li yıllar kirazın ihracatının yeni başladığı dönemler. O dönede bizim festival ürünün ve bölgenin tanıtımına ciddi katkı sağlamış. Ama şuanda geldiğimiz nokta öyle değil. Biz artık bu ürünü tanıtmak için festival yapıyorsak, dünyadaki gıda fuarlarında tanıtmamız lazım. Bu ürünün Türkiye’de pazarı yok artık. Bu ürün dünyaya açılmış bir ürün. Örneğin Almanya, Rusya’daki bir gıda fuarında bu ürünü tanıtmamız lazım. Festivalin adı belki Kiraz Festivali ama kültürel bir etkinlik haline gelmiş. Bu kültürel etkinliği biraz taçlandırmamız lazım. Bu tür etkinliklerin de bir bütçesi var. Bizim ölçekteki belediyelerin daha fazla üzerindeki bir harcama lüks görünüyor. Hizmet etmemiz gereken bir bölge, nüfus var. Bu alanın içerisinde kültürel etkinlik için koyduğumuz paydan bu çıkıyor denebilir. Daha fazlasını belki koyabilirsiniz ama orada artık biraz kültüre harcadığınız bedeli sınırlı tutmanız gerekiyor. Burada farklı etkinlikler oluşturabilirsiniz.”

KİRAZ ÜRETİMİNDE BU YIL AZALMA VAR                             

Öte yandan bölgede kış aylarında yaşanan don olaylarından ötürü bölgedeki kiraz üretiminde azlık yaşandığına değinen Ünverdi, “Bu da ilçedeki ekonomik yapıyı biraz sıkıntıya sokuyor. Ama kiraz sezonunda Uluborlu’da farklı ve tatlı bir telaş oluyor. Herkes bu güzel ürünün peşine düşmüş, ne zaman olgunlaştı, ne zaman hasat edeyim, kirazın fiyatı şu oldu, yarın bu oldu derdine düşüyor. Kirazın üretiminde biraz azlık var ama kalite çok yüksek. Belki bu döneme kadar ki yağışların buna etkisi olmuş olabilir. Şuanda kirazın 7-8 lira alımı var. Bu fiyat arz talep dengesine göre değişebiliyor. Bende daha iyi bir fiyat olacağı kanaati var.

Kirazı tüketicinin sofrasına koyasıya kadar ihraç edildiği ülkeye göre 13-15 gün geçiyor. Bu kiraz bu dayanım süresini gösterebilen bir kiraz. Bazı çeşitleri ihraç edemiyorsunuz. Bu çeşit daha dayanıklı ve ihraç edilebilen bir kiraz.

Kirazın bir sofralık bir de endüstriyel kısmı var. Beyaz ve pembe kiraz, diğer çeşidin fiyatlarını yakalayamıyor. O kirazlarda farklı değerlendiriliyor. Örneğin beyaz kirazın ülkemizde ciddi sürekli alıcıları var. Beyaz kirazı satın alıyorlar. Kirazı bir teknoloji sayesinde uzun süre saklayabiliyorlar. Sonra onu gıda sanayinde kullanabiliyorlar. Bir yaş pasta süslemesinde kullanabiliyorlar. Meyveli kek yapılabiliyor. Beyaz kirazın çok güzel reçeli oluyor.”

 

Bu haber 804 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...