Yeni Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kafalar karıştı

7 Ocak 2013 21:03

Şekerbank Isparta Şube Müdürü Meltem Can Ergençiçeği, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne devlet katkı payı sisteminin getirildiğini, sisteme 100 lira koyan herkese devletin 25 liralık katkı sağlayacağının duyurdu. Ancak bu durumun avantajlı olmadığını savunanlar da var. Sigorta acenteleri sistemin vatandaşa bir kâr sağlamadığını ileri sürüyor.

Merakla beklenen Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devletin katkısı belli oldu. Sisteme 100 TL koyan bir kimseye devletin 25 TL, 200 TL koyan bir kimseye ise devletin 50 TL katkı sağlayacağı öğrenildi. Yani sisteme ne kadar koyarsanız devlet 4’te 1 oranında katkı sağlayacak. Konu ile ilgili bilgi aldığımız Şekerbank Isparta Şube Müdürü Meltem Can Ergençiçeği, sistemin faydalarından bahsetti. Kendisinin de bu sisteme girdiğini belirten Ergençiçeği özetle şunları söyledi: “Kanun, katılımcıların, bireysel emeklilik hesaplarına ödenecek devlet katkısı nedeniyle vergi yükümlüğü doğmamasını amaçlıyor. Bireysel emeklilik hesabına yapılan devlet katkılarının hak kazanılan kısımları, Veraset ve İntikal Vergisi'nden muaf olacak. Tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı, Gelir Vergisi'nden ayrı tutulacak.

KATKI PAYI ASGARİ ÜCRETİN

YÜZDE 25’İNİN GEÇEMEYECEK

Bir katılımcıya ödenecek katkı payı sınırı yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'ini geçmeyecek. Birikimlerin geri ödenmesinde de değişikliğe gidildi. Burada vergilendirme sadece getiri üzerinden yapılacak. Devletin kattığı yüzde 25'i hemen çekme imkânı olmayacak. Birikimlerin sistemde uzun süre kalması amaçlanıyor. Devlet katkı payına ilk 3 yıl dokunulamayacak. 3. yılın sonunda yüzde 15'lik kısmı, 6. yılın sonunda yüzde 35'i, 10. yıl yüzde 60'ı, emeklilikte tamamına erişme hakkı olacak. Çalışmalar 11 bireysel emeklilik şirketi üzerinden yapılacak. Her vatandaş devlet katkı payını sürekli izleyebilecek.”

SİGORTA ACENTELERİ AYNI FİKİRDE DEĞİL

Öte yandan yeni Bireysel Emeklilik Sistemi’nin vatandaşa bir getiri sağlamadığını savunanlar da var. Bazı sigorta acenteleri devletin 25 TL katkı sağladığı varsayımı üzerinden hareketle emekli olunacağı zaman yine 25 TL alınacağının ileri sürüyor. Yani bugünün 25 TL’si ile bundan 10 yıl sonraki 25 TL’nin aynı değerde olmayacağını ifade ediyorlar. Bunun da vatandaşa zarar olarak geri geleceğini ve bir katkı sağlamayacağının savunuyorlar.

 

 

Bu haber 1414 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...