Ormanların Biyolojik Bekçileri Calasoma

3 Temmuz 2017 18:09

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü görev kapsamındaki ormanlarda 2017 yılı için etkili olabilecek çam kese böceği ile biyolojik mücadele maksatlı, 10.000 adet yırtıcı (predatör) böcek Calasoma sycophanta lin. üretimi laboratuvar ortamında tamamlandı.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü 2004 yılından itibaren Ormanlara çam keseböceği ile biyolojik mücadele kapsamında (Çam keseböceği yırtıcısı) Sav Orman deposundaki laboratuvar ortamında üretilen, 130.000 adet böcek salındı. 2017 yılı içinde program dâhilinde 10.000 adet faydalı böcek salınması planlanırken eldeki ödeneklerle 12.000 adet hazır hale getirildi. Üretimin devam ettiği süreçte bir yandan da çam keseböceğinin yoğun olduğu alanlara salınarak biyolojik mücadele ayağında çalışmalar tamamlandı.

Hayat süreci 3-4 yıl olan Calasoma sycophanta L. erginleri ve larvalarının çamkese böceği larva ve pupaları üzerinde etkili olduğu biyolojik mücadelede yönteminde büyük önem arz etmektedir. Çam kese böceğinin keselerini yırtıp parçalayarak, tüketmek suretiyle tabiatta dengede kalmasına yardımcı olmaktadır.

Calasoma erginlerinin günlük ortalama 7 adet çam kese böceği larvasını yediği tespit edilmiştir, Bu durumda bir ergin yıllık ortalama 280, ömrü boyunca ise 840 civarında çam keseböceği larvası üzerinde etkili olmaktadır. Her bir dişi erginin yıllık ortalama 20-30 adet yumurta bırakarak; Yumurtadan çıkan larvalar da günde ortalama bir adet çam kese böceği larvası yemektedir. Ayrıca Calasoma larvalarının çam keseböceği pupaları ile beslendikleri de dikkate alındığında kitle üretimi için uygun ve konukçusu üzerinde de etkili bir tür olduğundan laboratuvar ortamında üretimini yapılarak, Bölge Müdürlüğündeki ormanların biyolojik olarak korunması için tabiata salınmaktadır.

 

 

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...