“İnsanları ceza ile yola getirme taraftarı değilim”

7 Ocak 2013 21:04

İl Defterdarı Rahmi Turan, kendisi de dahil tüm ekiplerin dükkan dükkan gezerek vergi konusunda mükellefleri bilgilendirdiklerini açıkladı. Ceza ile insanları yola getirme taraftarı olmadığını belirten Turan, “Kişilere hangi yolda yürüyeceğini öğretmeden, müeyyidelerle bir yere varamazsınız. Müeyyideler benim için ikinci, üçüncü aşamadır. Öncelikle insanları seveceksiniz, sevdireceksiniz” dedi.

İl Defterdarı Rahmi Turan, kendileri ve mükellefleri için 2012 yılının çok iyi geçtiğini bildirdi. Vergi tahakkuku ve tahsilâtı ile Isparta’nın Türkiye genelinde ilk 20’nin içine girdiğini ifade eden Turan şunları söyledi “2012; ekonomik kriz içinde olmayan, mevcut malını paraya çevirebilen, vergi borçlarını aksatmadan ödeyen mükelleflerimizin yılı oldu. Vergi tahakkukumuz, tahsilâtımız itibariyle Isparta, mükellef sayısı ve ekonomiye bağlı olarak Türkiye genelinde ilk 20’nin içine girdi. İnşallah 2013 yılında da başarılı, verimli, mali idaresi oturmuş, ne yapacağını bilen, yasalara uygun şekilde, mevzuatımızın emrettiği hedeflere mükelleflerimizle beraber, vatandaşlarımızla beraber ulaşacağız.

İSTİHDAMDA VERGİDİR

Isparta, coğrafi konum olarak güzel bir bölgede. Benim istediğim, herkes yatırım yapsın. Tasarruflarını değerlendirsin, üretim yapsın, ihracat yapsın. Yatırım, üretim, ihracat olduğu zaman vergi zaten kendiliğinden ortaya çıkar. Mühim olan kişilerin kazanması, fabrikaların artması, istihdamın artması. İşsizliğin önlenmesi, istihdamın artması da bir nevi vergidir. Onun için bunları bekliyorum.

ISPARTALI BİR GÜN MUTLAKA ORTAK OLACAKTIR

Yeni yerlerin açılması ihtiyaca bağlı. Eğer bir İlde talep sayısı fazla ise, yatırım yapacak kişi sayısı da mevcut talebe bağlı olarak yatırım yapar. Veya üretken insanlar artarsa üretime yönelik düşüncelerini, sermayelerini bir araya getirebilirler ise yatırım olur. Eskiden yatırımlar il ihtiyacı için olurdu, şimdi öyle değil. Hem Türkiye, hem dünya için yapılıyor. İnsanlar başka ülkelerde de yatırım yapabilir, oralardaki kazançları da ülkemize getirebilirler. Yeter ki insanlar bir araya gelebilsin, sermayelerini birleştirebilsinler. Onun için de mevzuatın onların önünü açması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarına çok görevler düşüyor. Üyelerine yeni yatırım sahaları yaratmaları gerekir. Sermayesi var olan, bilinen, mal varlığı yerinde olan kişileri bir araya getirmek, onlarla hukuk düzeni içerisinde beraber ortaklaşa iş kurmalarını sağlamak, önlerini açmak da sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Ben Ispartalıların bir gün ortak olacağı düşüncesindeyim.

ÖZEL SEKTÖRE GÜVENİYORUM

Türkiye’nin önü açık. Türkiye’nin önü açıksa Isparta’nın da önü açık. Özel sektörümüz çok güzel, lokomotif görevi yapıyor. Özel sektöre güveniyorum ve destekliyorum. Adı üzerinde üreten, yatırım yapan, tasarruf yapan, istihdam eden, toplumun önünü açan sektördür.

İL GENELİNDE 25 BİN MÜKELLEFİMİZ VAR

Mükelleflerimizin sayısında artış var. Bugün 25 bin 425 mükellefimiz var ilçeler de dahil. Geçen sene gayrimenkul sermaye irade mükellefimiz 1680 kişi arttı. Bu da devletimizin gayrimenkul sermaye irade beyanına ağırlık vermesi, kira gelirinin bankalara yatırılması, vatandaşlara gayrimenkul sermaye beyanının internet üzerinden doldurulup gönderme imkânının tanınması gibi kolaylıklar mükelleflerimizi de artırdı.

İNSAN, VATANINI BENİMSEYİP VERGİSİNİ VERMESİ LAZIM

Ceza ile insanları yola getirme taraftarı değilim. Tabi ki cezası da olacak ama anlatarak, izah ederek bilgilendirme yolu benim önceliğimdir. Biz yapıcı, eğitim amaçlı denetim yapıyoruz. Bunun için ayrı bir ekibimiz var. Dükkan dükkan gezerek bilgilendirme yapıyorlar. Kişilere vereceksiniz ki alasınız. Kişilere hangi yolda yürüyeceğini öğretmeden, müeyyidelerle bir yere varamazsınız. Müeyyideler benim için ikinci, üçüncü aşamadır. Öncelikle insanları seveceksiniz, sevdireceksiniz. Kişi vergi vermek istiyor ama hangi yolları izleyeceğini bilmiyor. Buna ulaşmak bizim görevimiz. Ekibim, ben de dahil olmak üzere 24 saat vatandaşlarımızın hizmetine açığız. Toptan kaliteyi benimsemiş bir idareyiz. Benim dairemle ilgili bu ilde çözülmeyecek hiçbir iş yok. Hukuk kuralları içerisinde, ne sorun varsa onun üstesinden geliriz.”

Bu haber 766 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...