Isparta-Burdur Tabip Odası Sağlıkçılar Meclisi toplantısına katıldı

8 Ocak 2013 20:27

Türkiye Büyük Sağlıkçılar Meclisi 05.01.2013 tarihinde Ankara'da İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel toplantı salonunda toplandı.

Isparta-Burdur Tabip Odası'nın da katılımcıları arasında yer aldığı toplantıda söz alan konuşmacılar şu konuları belirttiler.

* Kamu Hastane Birliği uygulamasıyla birlikte il içi ve il dışı geçici görevlendirmeler artmaktadır.

* Kamu hastanelerinin kapalı alanlarının arttırılması çabaları nedeniyle personele ait dinlenme alanları polikliniğe dönüştürülmekte ve bu duruma bağlı olarak sağlık personelinin çalışma şartları olumsuz etkilenmektedir.

* Kamu hastanelerinde esnek mesai uygulaması yaygınlaşmakta ve bazı hastanelerde çalışma süresi günlük 9 saate çıkarılmaktadır.

* Kamu hastanelerinde görev dışı çalıştırma örnekleri artmaktadır.

* Türkiye'de sağlık kurumlarına yönelik global bütçe uygulaması vardır. Hastanelerin gelirlerini arttırmaları çok olanaklı değildir. Daha az personelle çok iş yaptırma yoluyla giderlerin azaltılması yoluna gidilmektedir. Bu durum çalışan ve hasta güvenliğini tehdit etmektedir.

* Bazı sendikalar aracılığıyla yürütülen kadrolaşma faaliyetleri çalışanlar arası ilişkilieri olumsuz etkilemektedir.

* Hastane yöneticilerinin personele türban dağıtması, hastane içinde kuran kursu açılması gibi uygulamalara rastlanmaktadır. Bu durum hastane personeli üzerinde baskı oluşturabilmektedir.

* Kamu hastane birliği uygulamasıyla birlikte başhemşirelik makamı kaldırılarak hemşirelerin kendi kendisini yönetme yetkisi kaldırılmıştır.

* Aralık ayı sonunda halk sağlığı müdürlükleri ve sağlık müdürlüklerinden, hastanelere yapılan atamalarla toplu bir sürgün yaşanmıştır. Bu durum personelin motivasyonunu olumsuz etkilemektedir.

* Gelir getirici özelliği nedeniyle hastane yoğun bakımlarında yatak aralarına ek yataklar konulmaktadır. Bu durum hasta güvenliğini tehdit etmektedir.

* İstanbul Zeynep Kamil Hastanesinde gelir getirici özelliği fazla olmaması nedeniyle çocuk infeksiyon kliniğinin kapatıldığı belirtilmektedir.

* Kamu özel ortaklığı ile yeni hastanelerin yapılması uygulaması için uluslar arası tahkimin yolu açılmış bulunmaktadır. Bu durum kamu-özel ortaklığı uygulamasının amaçlarıyla ilgili ip uçları vermektedir.

 

 

Bu haber 729 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...