“Kızıldağ’ı Dünya Sağlık Turizm Merkezi yapacağız”

21 Temmuz 2017 18:19

Kızıldağ Milli Parkı’nın Isparta için çok önemli olduğunu vurgulayan Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, oranın yönetim planı revizyonunu yaptıklarını ve şuanda onay aşamasında olduğunu söyledi. Onay gelmeden Kızıldağ’da çalışmalara başladıklarını belirten Yılmaztürk, “Bizim hedefimiz Kızıldağ’ı dünya sağlık turizm merkezi yapmak. O potansiyel Kızıldağ’da var. Hem Yenişarbademli hem de Kızıldağ kısmını bir olarak halihazır haritalarını yapıp, önümüzdeki dönemde detay projelerine devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Gölcük Tabiat Parkı ve Kızıldağ Milli Parkı’yla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gölcük Tabiat Parkı’nda giriş kapısının ihale edildiğini ifade eden Yılmaztürk, Kızıldağ Milli Parkı’nı dünyanın sağlık turizm merkezi yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Gölcük Tabiat Parkı’nda alan düzenlemesi çalışmaları yapıldığını belirten Adnan Yılmaztürk, “Gölcük Tabiat Parkı’nda alan düzenleme çalışmaları kapsamında giriş kapısını ihale ettik. Ayrıca orada peyzaj görüntüsü açısından elektrik hatlarını alta alacağız. Yazılı Kanyon’da çalışmalarımız var” dedi.

Kızıldağ Milli Parkı’nın Isparta için çok önemli olduğuna değinen Yılmaztürk, “Oradaki yönetim planının revizyonunu yaptık. Şuanda onay aşamasında ama biz onay beklemeden çalışmalarımızı başladık. Bizim hedefimiz dünya sağlık turizm merkezi yapmak. O potansiyel Kızıldağ’da var. Hem Yenişarbademli hem de Kızıldağ kısmını bir olarak halihazır haritalarını yapıp, önümüzdeki dönemde detay projelerine devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yılmaztürk daha önce yaptığı açıklamada Kızıldağ Milli Parkı’nın yönetim planı revizyonuyla ilgili şu bilgileri vermişti: “Kızıldağ dünya ölçeğinde güzel bir coğrafyamız. Sedir ormanları önce 600 hektar bir alandı, daha sonra 1993 yılında alan genişletildi, Yenişarbademli’yi de içine alacak şekilde yaklaşık 56 bin hektar alana çıktı. Ben o sırada Kızıldağ’da bölge şefiydim. Oradaki sınırlama yapılırken bana göre bir hata yapılmış ve Dedegöl Dağı içine alınmamış. Dede Göl dağı dünyada öneme haiz özellikle dağ sporları, görselliği ve yapısıyla, arkasındaki yaka kanyonu ile  Eldere’yi de içine alan bir çalışma yaptık. 36 bin hektar bir alan orası. Dedegöl Isparta’nın ve bölgemizin simge yeridir. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık onaylanırsa koruma altına alınacak. Kızıldağ, sedir ormanıyla kendisine has bir iklim yapısı oluşturan ve kaliteli hava dediğimiz bir hava yapısına sahip olan özellikle astım hastalarının buraya gelip şifa bulduğu, korunaklı bir alan. Bu alanın 2008 yılında onaylanmış bir planı vardı. O zaman yüzde 86 mutlak korumaydı. O zaman mevcut çalışmanın dışında hiçbir şey yapılamaz durumdaydı. 3 ay önce bitirdik Genel Müdürlüğe onaya sunduk.  Mutlak koruma dediğimiz alanı 56 bin hektar alan içinde yüzde 10’a düşürdük. Biz korunması gereken yeri en iyi şekilde koruyacağız. Yenişarbademli tarafında Pınargözü dediğimiz bir yer var. Orası korunacak. Yine Yenişarbademli’de Karaçamın model olduğu birkaç nokta var, oralar korunacak. Kızıldağ’da da doğal sedir ormanı korunacak. Şarkikaraağaç’ın üstündeki 1-2 nokta var, oralar korunacak. Diğer alanlar ekolojik son, sürdürülebilir son ve kullanabilir son olarak bölgeledik. Kızıldağ bize neyi sunabilir, biz burada sürdürülebilir korumayı nasıl ilan ediliriz diye baktık. Orada halkımızın çadırlık kamp ihtiyacını, hem de günübirlik ihtiyacı karşılamak için yola çıktık. Orada bungalov dediğimiz evlerin daha küçük yapılarını yapmak istiyoruz. Bunu proje aşamasında oturup, tartışacağız. Böyle bir talep olursa halkımızın talebi doğrultusunda bir planlamamızı yaptık. Burası birinci derece sittir. Onay aşamasındadır, onu da inşallah çözdük. O bölgenin sit derecesi düşürüldü.”

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...