AVM´ler yetmedi, seyyar satıcılar da arttı!

8 Ocak 2013 21:06

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı M. Ali Bapbacı, son zamanlarda seyyar satıcıların sayısında bir hayli artış yaşandığını ve gerekli mercilerin bu kişilere denetim yapmadığını ileri sürdü. Bunu ilginç bir örnekle açıklayan Bapbacı, “Geçtiğimiz gün Maliye’nin tam önünde seyyar bir satıcı ürünlerini sermiş mal satıyor. Kimse de kalkıp işlem yapmadı. Vergisini veren esnafımızı korumak zorundayız” dedi.

Seyyar satıcıların her köşe başında satış yapması Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı M. Ali Bapbacı’nın dikkatinden kaçmadı. Bu durumu duyanlara pes dedirtecek bir örnekle açıklayan Bapbacı, yetkilileri göreve davet etti. Her şeyin pazara döküldüğünü ve ayağa düştüğünü bildiren Bapbacı, kayıt dışı pazarcıların türediğini ve gün geçtikçe sayılarının arttığına dikkat çekti.

HER ŞEY AYAĞA DÜŞMEYE BAŞLADI

Artık isyan noktasına geldiklerini belirten Bapbacı, şu açıklamalarda bulundu: “Açılan büyük Alışveriş Merkezlerinin günden güne çoğalması, sadece bizim bakkal ve bayi esnafımızın değil, diğer meslek odalarındaki esnafların da sıkıntıları fazla. Her şey pazara döküldü, her şey ayağa düştü. Bugün konfeksiyon ayağa düşmüştür. Kayıt dışı pazarcılar; bunları defalarca yetkililere söylememize rağmen kayıt dışı çalışan esnaflar her geçen gün artmakta. Bunlar esnaf değildir. Gayri resmi esnaftır. Kamyonla getiriyorlar pirincini, mercimeğini, zeytinini, peynirini, ekmeğine varıncaya kadar satıyorlar. Yetkililere biz bunu defalarca söyledik. Biz denetimlere her zaman açığız. Denetim her zaman iyidir. Esnaflar kendisini otokontrol eder. Ama bu denetimlerin kayıt dışı çalışanlara da yapılması lazım. Seyyar satıcılar geliyor Maliye’nin önünde kamyonu yanaştırmış kuru bakliyat satıyor, bal satıyor, sucuk satıyor, zeytin, peynir satıyor, ekmek satıyor. Bunu hem de denetleyen kurumun önünde yapıyorlar maalesef. Oradaki memurlardan bir tanesi, diğer esnaflara yaptıkları gibi denetim yapmıyor. Biz denetimlere razıyız ama onlara hiçbir denetim yok, sorgu yok. Bizlere yapıldığı gibi onlara da yapılması lazım. Bu sadece bizim bakkal esnafımızda değil. Cuma namazından çıkıyorsunuz, bakıyorsunuz Karaağaç Mahallesi’ndeki caminin önünde, Mimar Sinan Camisi’nin önünde, yelek satıyorlar, kazak satıyorlar, elektronik eşya satıyorlar. Bunlarda fiş fatura var mı? Yok. Kayıtlı mı? Değil. Ne maliye kaydı var, ne sicil kaydı var, ne oda kaydı var. Bunları defalarca yetkililerimize söyledik ama maalesef satmakta devam ediyorlar.

Benim dükkanım Maliye’nin altında. Yılbaşından 1 hafta önce karşılaştığım bir olay. Köyden getirmiş, arabanın arkasına yığmış 3’lü ev ekmeğini. Bu 4,5 TL. Aslında bunu çıkarması yanlış. Öyle bir gramaj yok. Üstelik açıkta ekmek satıyor. Bugün açıkta ekmek satmak yasak. Ama buna karışan yok. Denetim yapanlar bir de bunları denetlesin. Biliyorsunuz Çin malları var. Getiriyor burada satıyorlar. Vatandaş da alıyor. Kalitesine bakan yok. Bir sorun olduğunda değiştirme imkânını nerede bulacaksın onu? Ama belli bir dükkândan aldıysan onun faturasını alıyorsun, gerektiğinde değiştiriyorsun. Ama diğer tarafta arama imkânın yok. Bunların önüne geçilmesi lazım.

EMNİYET MÜDÜRÜMÜZE MİNNETTARIM

Diğer taraftan sigara denetimleri yapılıyor. Mesela benim dükkânıma Perşembe ve Pazar hariç sigaracı geliyor. Haftada 6 gün sigara servisi yapan esnaflarımız var. Denetçiler geliyor, elindeki cihazlarla raftaki sigaralara bakıyorlar sahte mi değil mi diye. Bizim zaten kaçak sigara satmamız mümkün değil. Tek sigara satmamız mümkün değil.18 yaş ve altındakilere sigara satmamız mümkün değil. Bunları kontrol ediyorlar. Sarma makinesi ile sigara satanlar var. Buradan yetkililere sesleniyoruz, onları da kayıt altına alın. Onlara da belli bir standart getirin ya da satışı yasaksa sattırmayın. Açıkta tütün satanların kontrolünü yapan yoktu, sağolsun Emniyet Müdürümüz kontrol altına alıyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Yine Defterdarımız denetimleri yaptırıyor. Tabi güzel bir şey ama seyyar satıcıların da denetlenmesini istiyorum.

SEYYAR SATICILAR VE BÜYÜK MARKETLER İŞLERİMİZİ ZAYIFLATTI

Ayrıca; bizim mevcut 1000 üyemiz var. Biz her ay yapmış olduğumuz mutat toplantılarda 5 tane çıkan varsa kesin 8 tane giren var. Yani bu da; bizim odamıza bağlı esnafın fazlalaştığını gösteriyor. Biri açıyor, biri kapatıyor. Yeni yerleşim merkezlerine açanlar var, buradan sayı fazlalaşıyor. Isparta biliyorsunuz yapılaşmada genişledi. Dolayısıyla da buralara bakkal, market, bayii açılıyor. Tabii ki sıkıntılı. Ben de yaklaşık 40 yıldır esnafım, vergi mükellefiyim. Eski işlerin 10’da 1’i kalmadı. Büyük marketlerin açılmasından ve seyyar satıcılardan dolayı. Ama ayakta durmaya devam ediyoruz. Biz esnaf olarak mahallelerde, adeta o mahallenin bir hizmetkârı olduk. Tabi ki bunu yaparken de belli bir miktarda kâr oranını çıkarmak zorundayız. Bizim satmış olduğumuz ürünlerin, diğer alışveriş merkezlerindeki ürünlerden hiçbir farklılığı yok. Zaten biz de tarihi geçen ürünleri her hafta değiştiriyoruz. Yumurta haftalık geliyor, ekmek zaten günlük geliyor. Artan ekmeği de fırıncı esnaf arkadaşlarımız değiştiriyorlar. Hijyenik bir şekilde ekmek dolaplarımız var. Her şey şimdi pakete döndü. Eskiden zeytini, peyniri, helvayı açıkta satardık. Artık öyle değil, her şey pakete girdi. Zaten kuru bakliyatlarda son kullanma tarihleri üzerinde yazılı. Bu firmalar kendileri bunu ürettiklerinden, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan almış oldukları izinle son kullanma tarihlerini yazıyorlar, tarihi geçenleri değiştirme imkânımız var. Bayat mal yok, olsa bile değiştiriyorlar. 2013 yılı inşallah esnaf için, memleketimiz için hayırlı uğurlu olur. İnşallah sıkıntılarımız da bir nebze azalır.”

Bu haber 1175 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...