Soğuk pazarı vurdu

8 Ocak 2013 21:07

Salı pazarı esnafı dün neredeyse sinek avladı. Soğuk hava dalgasının tüm yurdu etkisi altına alması ve Antalya-Alanya bölgesinde yaşanan sel felaketi sebebiyle sebze fiyatları bir anda iki katına yükseldi. Esnaf sebzelerin Isparta’ya bile gelmesine mucize gözüyle bakarken, vatandaş ise evine yiyecek götürememekten yakındı.

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuklar sebze fiyatlarını da vurdu. Salı Pazarı’nda birçok sebzenin fiyatı 1 TL ila 2 TL arasında arttı. Biz de sizin için pazarın nabzını yokladık ve sebzelerin son durumu hakkında Pazar esnafından bilgi aldık. Esnaf İsmail Doğan, havaların -5’lere kadar gerilemesi ve Antalya – Alanya taraflarında yaşanan sel felaketi sebebiyle fiyatların bir hayli arttığına dikkat çekti.

SEBZELERİN BURAYA GELMESİ BİLE BİR MUCİZE

Sebzelerin Isparta’ya gelmesinin bile sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Doğan, “Biz de elimizden geldiği kadar vatandaşlarımıza donmamış malları satmak için çaba harcıyoruz. Herkesin alıp yemesi için. Ama tabi ki vatandaşın takdiri bu. Parası olan iyi kötü alışveriş yapıyor. Eskiden 1 kilo alan şimdi yarım kilo alıyor. Her şey ateş pahası oldu ama vatandaş ne yapsın. Evine bir şeyler götürmek zorunda” dedi.

FİYATLAR DAHA DA ARTACAKTIR

Daha iki hafta öncesine kadar fiyatların normal düzeyde seyrettiğini ancak soğukların bunu etkilediğini bildiren Doğan, fiyatlar konusunda şunları söyledi: “İki hafta önce bu domatesler 1 ila 1,5 TL arasında idi. Şu anda ise 2,5 ila 4 lira arasında değişiyor. Limon 1 TL idi, şu anda 2 lira. Fasulye 5 TL’ye kadar çıktı. Vatandaşın alım gücü de bundan dolayı düşüyor. Herkesin kendine göre ayırdığı bir bütçesi var. Vatandaş hayat pahalılığından şikâyetçi. Bu fiyatlar biraz daha artar. Aşağı yukarı bu ayın sonuna kadar 5 liraya kadar artar. Şu anda piyasada ucuz olan sadece portakal var. Diğer mallar genellikle çok pahalı. Bu zamanda tarla domatesi bulmak mümkün değil. Türkiye’nin hangi iline giderseniz gidin, bu soğuk hava şartlarında tarla domatesi bulunması mümkün değil. Onun için sera domatesi satıyoruz.

1 GÜNDE 4-5 TON MAL SATARKEN

ŞİMDİ 2 HAFTADA SATAMIYORUZ

Günde 4-5 ton mal satarken aynı malı 2 haftada satamaz hale geldik. Afakî bir düşüş var.

Vatandaş neden pahalı diye soruyor. Onlar da haklı ama biz de alış ne ise ona göre cüzi bir farkla satmak zorundayız. Vatandaş da haklı, biz de haklıyız.

Bu malların yüzde 90’ı Antalya’dan geliyor. İthal gelme durumu olmaz çünkü yeterli derecede Antalya’dan Türkiye’nin her tarafına gidiyor. İthal gelse bu fiyatlar daha fazla olur. Avrupa Türkiye’den daha soğuk. Yine ülkemizin hava durumu iyi. Avrupa ülkelerine sebze çoğu zaman buradan gidiyor zaten.

PAZARLARIN ÇOĞALMASI DA SATIŞLARI DÜŞÜRÜYOR

5 yere de gitsen, 6 yere de gitsen, haftanın her günü de çıksan, vatandaş yine yarım kilo en fazla 1 kilo sebze alıyor. Çünkü ilerleyen günlerde de Pazar olduğunu biliyor ve bütçesine göre alışveriş yapıyor. Pazara yarın da çıkarım diyor. Zaten insanların alım gücü de düşmüş durumda. Pazarların çoğalması da satışların düşmesine neden oluyor.”

FİYATLAR SOĞUKTAN ARTMADI

Öte yandan diğer bir pazar esnafı Mustafa Dikbaş ise fiyatların soğuktan artmadığını ileri sürdü. Fiyatların soğuktan önce de aynı olduğuna dikkat çeken Dikbaş, “Biz mallarımızı halden alıyoruz. 1 aydır domates 3 TL. Değişen bir şey yok. Hatta salatalığın fiyatı 2,5 TL’ye düştü” dedi. 

PEKİ, BİZ NE YİYECEĞİZ!

Pazar alışverişine çıkan Şadiye Yılmaz, hiçbir şey alamadan evine dönmek zorunda olduğunu belirtti. Pazarı baştan aşağı gezmesine rağmen fiyatı uygun sadece portakal bulduğunu ancak onunla da karın doymayacağının ifade eden Yılmaz, oldukça dertli olduğunu söyledi. Fiyatların bu şekilde artmasından sonra eve yiyecek bir şey alamadığını ve birçok vatandaşın da kendisi gibi çantaları boş bir şekilde eve döndüğünü ifade eden Yılmaz, “Onu yiyemeyeceğiz, bunu yiyemeyeceğiz. Peki, biz evde çocuklarımıza ne yedireceğiz. İmkânı olan var olmayan var. Bugün 5 TL ile pazara çıkan var. Fasulye alsa para bitti! Peki, yarın ne yiyeceğiz. Fiyat konusunda insaflı davranılmalı. Bizleri de düşünsünler” dedi.

 

Pazardan bazı notlar ise şu şekilde:

 

Fasulye           5 TL

Tere                 5 TL

Biber               3 TL

Patlıcan           3 TL

Domates         3 TL

Taze soğan      3 TL

Kabak             2,5 TL

Salatalık          2,5 TL

Brokoli            2,5 TL

Pırasa              2 TL

Bu haber 1109 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...