“ ‘KÖTÜ KOKU GÜNDEMDEN DÜŞECEK..”

26 Temmuz 2017 18:24

Kötü koku sorununun tamamen yok edilmesi için Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde ilgililerle toplantı yapan Vali Şehmus Günaydın, Deri OSB’nin Karma OSB’ye dönüştüğünü hatırlatarak, “Bu kokunun devam etmesi durumunda buraya başka bir yatırımcıyı getirmeniz de mümkün değil. Ispartalı hemşerilerimiz şundan emin olsunlar; bu kokuyu gündemden düşürmek için ilgili kişiler gece gündüz çalışacak” dedi.

Isparta’nın en önemli sorunlardan birisi olan Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kötü koku için Vali Şehmus Günaydın, daha önce devreye girmiş ve kokuya neden olan çamurların yakma tesisine gönderilmesini sağlamıştı. Çamurlar yakma tesislerine taşındıktan sonra kokuda azalma yaşandı. Vali Şehmus Günaydın, dün kokunun merkezinde Deri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Hüsamettin Bayram ve diğer yetkililerle bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Deri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak, tesislerindeki arıtmanın çalışması ve arıtmalardan çıkan çamurların depolanma, arıtma çalışması esnasında çıkan kokuların çevreye yayıldığını belirterek, şunları söyledi: “Şehre en yakın organize sanayi bölgesiyiz. Dolasıyla bu sanayi tesisleri üretim yaptıktan sonraki atıkları bir yerde depolanıyor. Bu depolanma sırasında bakteri oluşuyor. Sıcak hava ve rüzgarla birlikte şehrin bize yakın olan mahalleleri bunlardan rahatsız oluyor. Biz de bundan ciddi şekilde rahatsızız. Bununla ilgili yaklaşık 2 yıldır araştırma yapıyoruz. Teknoloji günden güne ilerliyor. Bu teknolojileri takip ediyoruz. Bu kokuyla ilgili sorunları bitirilmesiyle ilgili çalışmalarımızı başlattık. Bununla ilgili 3 ana unsurumuz var. Birincisi arıtma havuzlarımızın üzerinin kapatılması, kapatıldıktan sonra da o kötü kokunun sioya aktarılıp, orada kimyasal reaksiyondan geçtikten sonra atmosfere sıfır koku olarak verilmesi. İkinci bir çalışmamızda arıtmadan çıkan çamurların depolama alanımıza sevkiyatı, burada da kapalı ortamda yapılıp, bu çamurların solar kurutmayla kurutulup, hem miktar olarak hem de en asgariye indirilerek yakma tesislerine bertaraf edilmesi. Üçüncüsü ise benim en çok üzerinde durduğum bir konu; bu hem Isparta Belediyesi’ni, hem bizi hem de diğer organize sanayi bölgesini ilgilendiren bir durum, tesislerden çıkan çamurun süratli bir şekilde bertaraf ve yok edilmesi.

Biz şuanda çıkan çamurları yaklaşık 400-600 kilometre mesafedeki yakma tesislerine gönderiyoruz. Bunun hem ekonomik hem de nakliye esnasındaki kokuları gidermek için bu tesisleri Isparta’ya kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Fuarlara katıldık. Bunları yapan firmalarla birebir görüştük ve yaptığı tesisleri gezdik, incelemelerde bulunduk. Bunları Isparta’mıza önümüzdeki günlerde kazandırmak istiyoruz. Biz küçük bir organize sanayi bölgesiyiz. Tek başımıza başarmamız mümkün değil. Belediye başkanımızın büyük desteği var. Kendisiyle randevu aldık ve konuştuk. Bir kişiyi bu konuyla ilgili görevlendirdi. Bu tesisi Isparta’ya kazandırıp, artık Antalya’dan gelen ve buradan giden yolcular ile mahallelerimizin bu kokudan rahatsız olmamalarını istiyoruz. Burada bir organize sanayi olduğunu hissettirmemeliyiz. Ayrıca ağaçlandırma çalışmalarımız da devam ediyor. Tabi bu biraz süreç.

1800 TON ÇAMURUN NAKLEDİLMESİ SIRASINDA KOKU DAHA FAZLA AÇIĞA ÇIKTI

Son 15 günde koku biraz artmış olabilir. O da depolama alanımızdaki yaklaşık 1800 tonluk çamurun bertarafıyla ilgiliydi. Günlük 5-8 kamyon çamuru biz buradan atık tesislerine naklettirdik. İş makinelerin çalışması esnasında koku daha fazla açığa çıktı. Şuanda depolama alanımızda hiç çamur kalmadı. Bununla ilgili çalışmalarımızda kokunun yüzde 80 aşağı indirmemizin nedeni çamur kullanıyoruz. Arıtma esnasında oluşabilecek bakterileri önlemek için ciddi bir kimyasal kullanıyoruz. Şuanda çamuru depolamayı düşünmüyoruz. Bununla ilgili şuanda çalıştığımız bir firma konteynır gönderiyor. Kapalı sistem olarak çamuru orada depolayacağız ve dolduğu anda yakma tesisine gidecektir.

Bugünden yarına olabilecek bir şey değil. Tekliflerimizi aldık. Sayın valimizle teklifleri değerlendireceğiz. Firmanın bize bildirdiği takvim 8 aylık süreyi kapsıyor. Daha öncesinde bizim kredi bulma durumumuz var. Ciddi rakamlarla karşı karşıyayız. Şuanda rakamlar bizim için önemli değil. Yeter ki koku bir an önce bitsin. Biz Isparta halkına bir söz verdik. Sayın valimiz de söz verdi. Bizler sayın valimizin önderliğinde kokunun yok edilmesi ve bertarafıyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa elimizden geleni yapacağız. Kokunun yüzde 70-80 oranında azaldığı kanısındayım.

Havuzların üstünün kapatılması için 500 bin Avro maliyetimiz var. Yakma tesisi için de 5 milyon Avro teklif var. Bunlar için kaynak bulup yapmak için söz veriyoruz.”

VALİ GÜNAYDIN: KOKU ISPARTA’NIN İMAJINI ZEDELİYOR

Vali Şehmus Günaydın da kötü kokunun Isparta’ya yakışmadığını ifade ederek, bu sorunu tamamen çözmek istediklerini vurguladı. Vali Günaydın, “Bu sorunu çözme adına arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Çevre Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar sonucunda da buradaki arıtmanın üstünün mutlaka kapatılması gerekiyor. Uşak ve Adana örneği var. Burada hepimizin şu amaç etrafında birleşmesi lazım. Bu konu Isparta’ya yakışmıyor. Ispartalı hemşerilerimiz bunu hak etmiyor. Bizim için günler değil saatler önemli. maliyetler yüksek, yapamayız, ölçeğimiz küçük gerekçelerine sığınmayacağız. Organize sanayinin kurulması sırasında nasıl ki herkes büyük bir gayretle bir araya geldi. Bunun da giderilmesi için bir araya gelecek. Bizim şehrimizin imajını son derece olumsuz etkiliyor ve imajımızı zedeliyor. Antalya’ya giden ve oradan dönen herkes bu sorunu dile getiriyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar bu sorunu kısmen gideriyor. Ama bizim amacımız bu sorunu tamamen gündemden düşürmek.

Bu bölgede kanalizasyon arıtma tesisi, evsel atık tesisinden kaynaklanan koku için de belediyenin kapasite artırma çalışmaları da devam ediyor. Bunu da süratle tamamladıktan sonra inşallah bu sorun Isparta gündeminden tamamen düşecektir. Deri Organize Sanayi Bölgesi Karma Organize Sanayi’ye dönüştü. Bu kokunun devam etmesi durumunda buraya başka bir yatırımcıyı getirmeniz de mümkün değil. Bu organize sanayiyi geliştirmeniz ve ilave organize sanayi yapmanız da mümkün değil. Bu kokuya kimse gelmez. Bu ortamda çalışmak sağlıklı değil. Ayrıca etrafta yaşayan mahallelerimizin bu kokudan etkilenmemesi için herkesin mesai mefhumu gözetmeden çalışmasını istiyorum. Ispartalı hemşerilerimiz şundan emin olsunlar; bu kokuyu gündemden düşürmek için ilgili kişiler gece gündüz çalışacak” şeklinde konuştu.

Bu haber 652 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...