Kuyucak’ın ziyaretçi sayısı 60 bin’e ulaştı

29 Temmuz 2017 12:22

Isparta’nın lavanta kokulu köyü Kuyucak’a ilk 2 haftada 20 bin turist gelmişti. Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın koordinatörlüğünde yapılan tanıtım çalışmaları ile ziyaretçi sayısı 60 bine ulaştı. Hafta sonunda Kuyucak’a gelen yaklaşık bin 200 ziyaretçi otellerde yer bulamayınca evlerde konuk edildi. Sosyal medyada da büyük bir fotoğraf furyası yaşanan lavanta tarlalarını görmek için 20 bin kişinin daha Kuyucak’a gelmesi bekleniyor. Isparta, gülden sonra lavanta da adını tüm Türkiye’ye duyurmayı başardı.

Isparta’nın lavanta kokulu köyü Kuyucak, altın çağını yaşıyor. Lavanta hasadının başladığı ilk 2 haftada Kuyucak Köyü’ne 20 bin ziyaretçi gelmişti. Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın koordinatörlüğünde yapılan tanıtım çalışmalarının ardından ziyaretçi sayısı 60 bine ulaştı. Ziyaretçi sayısının hasat sonu itibariyle 80 bine ulaşması bekleniyor.

1200 ZİYARETÇİ EVLERDE KONAKLADI

Kuyucak, geçen hafta sonu en çok ziyaretçi ağırladığı günlerden birini yaşadı. Yoğunluk nedeniyle otellere dolarken yaklaşık bin 200 ziyaretçinin otellerde yer bulamaması nedeniyle evlerde konakladığı öğrenildi.

TÜRSAB’IN KATKISI BÜYÜK OLACAK

Bu arada Isparta Valiliği’nin öncülüğünde başlatılan tanıtım çalışmaları kapsamında hafta sonunda Isparta’ya gelen TÜRSAB yetkilileri ilk olarak gül diyarı Güneykent’e oradan da lavanta kokulu köy olan Kuyucak’a gitmişlerdi. TÜRSAB yetkililerinin yaptığı bu ziyarette tanıtım açısından önem arz ediyor. Gelecek yıllarda Kuyucak’a ziyaretçi sayısının katlanarak artması bekleniyor.

SOSYAL MEDYADA FOTOĞRAF FURYASI

Öte yandan Kuyucak’taki lavanta tarlalarına gelen vatandaşlar bol bol fotoğraf çektiriyor ve bunları sosyal medyada paylaşıyor. Sosyal medyada paylaşılan bu fotoğraflar da Kuyucak’ın tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Kuyucak’a ziyarete gelen bazı vatandaşlar sosyal medyadan gördükleri fotoğraflar üzerine Kuyucak’a geldiklerini belirtirken, bir çiftin lavanta tarlalarında çektirdiği düğün fotoğrafları 80 bin kişiye ulaştı. Bu bakımdan da sosyal medyanın tanıtımda ayrı bir yeri bulunuyor.

LAVANTA KOKULU KÖYDE NELER YAPILIR?              

·         Geleneksel kıl çadırda, otantik bir ortamda köy kahvaltısı (Lavanta balı, lavanta çayı, köy peyniri, zeytin, sebze vb.) ve yöreye has lezzetlerden oluşan öğle yemeği,

·         Gruplara lavantanın faydalarının ve tarihçesinin anlatıldığı küçük bir rehberlik hizmeti,

·         Lavanta bahçelerinde gezi (Alan tanıtım eğitimi almış kişiler eşliğinde),

·         Lavanta yağı çıkarılması,

·         Eşsiz manzaraların ölümsüzleştirilebileceği, ufuk çizgisi gözetilerek belirlenmiş noktalarda fotoğraf çekimi,

·         Sabah erken gün doğumu, akşam gün batımı fotoğrafları çekme imkanı

·         Köyde foto safariden sonra oluşturulacak lavanta fotoğraf sergisinin gezilmesi,

·         Belirlenen bisiklet ve yürüyüş rotalarında dileyen misafirlerin bisiklet, dileyen misafirlerin yürüyüş yapmasının sağlanması,

·         Lavanta bahçelerinde fayton turları (İsteyen misafirlerimiz için)

·         Lavanta kokulu köy manzarasını eşsiz doğa ile birleştirerek fotoğraf çekim noktalarına yürüyüş

·         Köyümüze has lavanta konseptli hediyelik eşyaların satışı

Dileyen misafirlerin köyümüzde ev pansiyonlarında ağırlanması.

İŞTE KUYUCAK KÖYÜ

Isparta’ya 47 kilometre uzaklıkta olan Kuyucak; Torosların eteğinde yüksek bir tepeye kurulmuş, etrafındaki yamaçların ve ovaların çoğu lavanta tarlalarıyla çevrili şirin bir köy. 1315 yılından bu yana yerleşim olan Kuyucak, bugün 250 kişilik nüfusa sahip.  Kıraç ve susuz arazileri yüzünden yıllar önce göç vermeye başlayan Kuyucak Köyü’nün kaderi bugün lavanta ile tersine dönüyor.

 Lavanta ilk defa 1975 yılında köye getirilmiş ve 30 aileye 15'er kök şeklinde dağıtılarak üretime başlanmıştır. Bugün yaklaşık 3 bin dekarlık alanda Türkiye’deki toplam lavanta üretiminin TÜİK 2013 verilerine göre yüzde 93’ünü karşılıyor. İlaç sanayinden kozmetiğe, gıdadan parfümeri sektörüne kadar pek çok kullanım alanı bulunan lavanta sayesinde dışarıya olan göçü tersine çevirmeye başlayan Kuyucak köylüleri “turizmde biz de varız” dediler. Turistlerin yavaş yavaş farkına vardığı bu köy lavantalarıyla dikkat çekiyor. Sokakları, kerpiç evleri ve kaldırım kenarlarından adeta fışkırırcasına yetişmiş lavanta öbekleri görenleri kendisinden geçiriyor. Bir lavanta cenneti olan köy; doğal güzelliğini, hatta ekonomisinin ciddi bir bölümünü lavantaya borçlu. Öncelikle evlerin bahçelerinde, sokak kenarlarında, gül bahçelerinin kenarlarında hobi olarak başlayan lavanta üretimi, bugün ticari bir üretime dönüşmüş, araziler lavanta ile kaplanmaya ve köy mora boyanmaya başlamıştır.

Isparta İli Keçiborlu İlçesi Türkiye’de lavanta üretiminde lokomotif üretici konumunda olması nedeniyle ilçenin lavanta üreticisi olarak markalaşması, mevcut istihdam, göç ve kalkınma problemlerinin çözülmesine katkıda bulunulması ve alternatif gelir ve iş kaynakları oluşturulması amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığı ile yürütülen Gelecek Turizmde proje çağrısına Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim Derneği, Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kuyucak Köyü Muhtarlığı ortaklığında proje sunulmuştur. Yüzlerce proje içerisinden seçilerek proje uygulamaya konulmuştur.

 

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...