Kurbanlık fiyatlarında yüzde 15-20’lik artış...

5 Ağustos 2017 17:34

Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu, bölgemiz ve ilimizde yeterli sayıda küçükbaş hayvan bulunmasına rağmen kurbanlık fiyatlarında bu sene yüzde 15-20 civarında bir artış söz konusu olduğunu söyledi.  Kurban Bayramı’na bir aydan daha az bir süre kaldı. Vatandaşlar kurbanlık seçmeye şimdiden başlarken, fiyatlar el yakıyor. Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu, ilimizde yeterli sayıda küçükbaş kurbanlık bulunmasına rağmen bu sene fiyatların yüzde 15-20 arttığına dikkat çekti.

DÜNE KADAR KESİM 36 LİRAYDI

Köroğlu, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Yeterli sayıda küçükbaş hayvanımızın olduğunu net olarak söyleyebilirim. Tabi vatandaş istikrardan yana. Şuanda kesim 36 lira. Kurbanlıklar artık ayrıldı kesim yok ama düne kadar kesim 36 liraydı. Vatandaş fiyatın yüksek olmasını istemiyor. 28-30 lirada istikrar olsa daha iyi olacak. Vatandaş da bu istikrardan yana.

42 MİLYON CİVARINDA KÜÇÜKBAŞ HAYVANIMIZ VAR

Bu coğrafya küçükbaş coğrafyası. Meraları, otlak alanlarıyla ilgili kurumlar birbirlerine düşman olmamalı. Biz bu alanları hayvancılığa açmalıyız. Orman ve turizm tabi bizim için önemli. Ama bu alanları açarak yayla, mera yollarını rahatlatırsak hayvancılıkta durum rahatlayacaktır. Şuanda ülkemizde 42 milyon civarında küçükbaş hayvanımız var. 

MERALARDAN DAHA ÇOK İSTİFADE ETMELİYİZ

Önemli olan girdileri düşürmek. Meralardan daha çok istifade etmeliyiz. Etmediğimiz sürece fiyat bir yüksek bir düşük olarak devam edecektir.

KIRMIZI ETİN YÜZDE 10’UNU KÜÇÜKBAŞTAN KARŞILANIYOR

Kırmızı etin yüzde 10’unu küçükbaştan karşılıyoruz. Geçmişte bu oran yüzde 30’lara yaklaşmıştı. Biz kuzu, oğlak etinin tadını da kaybettik. İşimiz büyükbaşa döndü. Tabi büyükbaş da kesilsin ama bu oran yüzde 30’a çıkmalı. Küçükbaşın masrafı büyükbaşa göre daha az. Otlak alanlarıyla ilgili rahatlığı sağlar, tarım arazilerini betonlaştırmaz ise bu iş kendiliğinden çözülür.”

KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Öte yandan küçükbaş kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi noktasında bilgi veren Köroğlu, “Küçükbaş hayvan seçerken, gözü kör olmaması, aşırı zayıf olmaması lazım. Ayrıca boynuzu dipten kırık olmaması ve bir miktar da besili olması gerekir. Aşırı yaşlı hayvan da seçilmemeli. Gözü ve ağzında salya gibi akıntılara da dikkat edilmeli. Hayvanlarımız genellikle organik. Hayvan pazarına gelen birçok hayvan mera ve makinin içinden seçilerek gelecek. Onlar da beslenmiştir zaten” diye konuştu.

 

Bu haber 753 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...