“AĞA’lık açık artırmasına Ispartalıları bekliyorum”

5 Ağustos 2017 17:35

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, yarın yapılacak olan 3. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali için Ağa’lık çağrısında bulundu. Yağlı güreşlerin milli kültürümüz olduğunu ifade eden Başkan Günaydın, “Meydan açık, gelip ağalık için çıkabilirler. Ağanın kıymetini en iyi bilen belediye başkanlarından birisiyim” dedi.

Katıldığı televizyon programında festivalle ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Gökkubbe altında hazırladıkları Güreş Alanı’nın yetişmemesi nedeniyle bu yıl festivalin Davraz Mahallesi’nde yapılacağını söyledi. Festivale yaklaşık 50 başpehlivanın geleceğini ifade eden Günaydın, 4-5 ulusal kanalda festivalin canlı olarak yayınlanacağını duyurdu.

OLİMPİYAT ŞAMPİYONU AHMET AYIK’I DA ISPARTA’YA DA DAVET ETTİM

Türkiye’de yaklaşık 60 başpehlivanın bulunduğunu kaydeden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın,  etkinliğe 50 başpehlivanın katılacağını söyledi. Ayrıca Kırkpınar’ın 5 cazgırının da İlimize geleceğini anlatan Günaydın, “Isparta’mıza şeref verecek eski pehlivanlar da gelecek. 9 kez üst üste Kırkpınar Başpehlivanı olan Ahmet Taşçı gelecek. Ayrıca dünya ikincisi olan Mehmet Güçlü ile 3 kez Kırkpınar Başpehlivanı olan Hüseyin Çolak da şeref konuğumuz olacaklar. Minder güreşçisi Dünya Olimpiyat Şampiyonu Ahmet Ayık’ı da Isparta’ya da davet ettim. İnşallah kendisi de gelir. İşleri yoğunmuş ama inşallah gelirim dedi” diye konuştu.

AĞALIK BÜYÜK BİR KÜLTÜR

Öte yandan güreş ağalığı konusunda meydanın açık olduğunu vurgulayan Başkan Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağa meselesi var. Ispartalılar bu güzel ağaları görsün dedim. Kimler aday olmak istiyorsa ağalık açık artırmasına davet edebiliriz. Korkuteli Güreş Ağası Hamdi Sarıca, Elmalı Güreş Ağası Muhammer Ak, Kumluca Güreş Ağacı Yasin Çetin de Isparta’ya gelecekler.  Ayrıca bu yılki Kırkpınar Ağası Ahmet Çetin gelecek. Tüm Türkiye kendisini tanıyor ve seviyor. 1,5 Milyon TL’ye ağa oldu. 2016 Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim de gelecek. Sayın Selim 8 kez üst üste Kırkpınar Ağası olmuş. Bu isimleri tebrik ederim. Ağalık çok önemli. Ağalık büyük bir kültür. Aynı zamanda güreş festivaline destek oluyorlar. Bunlar çok şerefli insanlar. Kostümüyle, kamasıyla çıktığı zaman göz yaşartıcı bir olay. Ben bu olayı böyle görüyorum ve herkesin de böyle görmesini istiyorum.

AĞANIN KIYMETİNİ EN İYİ BİLEN BELEDİYE BAŞKANLARINDAN BİRİSİYİM

Meydan açık. 5-6 kişi de çıkabilir. Muhammen alt bedel koyarız. Örneğin 100-200 bin lira olur. Oradan başlar, kim alırsa artık. Belediyemize gelip biz de çıkacağız diyenler varsa oraya 10 sandalye koyarız. Ağanın kıymetini en iyi bilen belediye başkanlarından birisiyim. O adam benim için her şeyden kıymetli olur. Ağalık için taliplerin çıkmasını istiyorum”

3 TANE ALTIN KEMER HAZIRLANDI

Diğer taraftan Kırkpınar’da altın kemer verildiğine değinen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “22 ayar altından 3 tane kemer hazırladık. Birinci, ikinci ve üçüncü pehlivanlarımıza bu kemerler verilecek. Kırkpınar’da 3 kez üst üste başpehlivan olabilirse kemer kendisinin oluyor. Biz o gün kazanana kemeri vereceğiz” dedi.

GÜREŞ ALANIMIZIN PROJESİNİ İHALEYE ÇIKARTACAĞIZ

Başkan Günaydın son olarak Gökkubbe Fuar Merkezi’nin altındaki alana güreş alanı projesi uyguladıklarını anlatarak, “Gökkubbe’nin altında yerlerimiz var. Taşıma çimenle orada yapalım demiştik.  Ayrıca bir projemizi çizdik ve ihale ediyoruz. Bu sefer çizdiğimiz proje hiçbir yerde yok. Projeye ilaveler yaptık. 20 gün sonra ihalesine çıkacağız. Düz bir alana arena yaptık. Burası 15 bin kişi alıyor. Cumartesi günkü güreş  festivaline 8-10 bin kişi gelirse yeni alandaki sayıyı 18 bine çıkartacağız. 3 bin de çimende oturma durumu var. Onunla birlikte 21 bin seyirci kapasiteli olacak. Ayrıca farklı etkinlikler de burada yapılabilecek. Tarım fuarımızı da burası katkı sağlayacaktır. Ama ana konumuz güreş olacak. Üstünü de doğayı bozmadan gölgelikler planlıyoruz. Bu projede Türk milletinin güreşe verdiği önemin ortaya çıkmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

GÜREŞ FESTİVALİNE KATILACAK BAZI BAŞPEHLİVANLAR ŞUNLAR;

Kırkpınar 2017 yılı Başpehlivanı İsmail Balaban, 2005 Kırkpınar Başpehlivanı Şaban Yılmaz, Hamza Köseoğlu, Kırkpınar 2004,2007 ve 2016 Başpehlivanı Recep Kara, Kırkpınar 2009 ve 2010 Başpehlivanı Mehmet YeşilYeşil, Kırkpınar 2011 ve 2012 Başpehlivanı Ali Gürbüz.

 

 

Bu haber 665 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...